Rabu, Oktober 16, 2013

MB DISARAN TIDAK TANDING MAJLIS TERTINGGI UMNO

PETALING JAYA: Bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata semua Menteri Besar tidak perlu bertanding jawatan ahli majlis tertinggi Umno pada 5 Oktober ini. Katanya, mereka selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri secara automatik akan dilantik sebagai ahli majlis tertinggi. “Oleh itu saya rasa mereka tak perlu bertanding,” katanya dalam satu wawancara khas dengan FMT di pejabat FMT di sini Jumaat lalu. Menurut ahli majlis tertinggi Umno itu, perwakilan biasanya akan memilih menteri terlebih dahulu di peringkat pertama, di peringkat kedua mereka mengundi timbalan menteri dan menteri besar dan di peringkat ketiga baru orang yang tidak ada jawatan. “Kali ini saya masuk bertanding di peringkat ketiga, tak ada jawatan dalam kerajaan,” katanya yang berharap perwakilan dapat mengundinya untuk terus bersuara dalam majlis tertinggi. Saifuddin mengakui bahawa tanpa jawatan dalam kerajaan, ia akan menjejaskan undi beliau tetapi dengan pertolongan kawan-kawan dalam Majlis Belia Malaysia (MBM) dahulu, beliau berharap mereka dapat berkempen untuknya. Beliau yakin cara baru pemilihan Umno dapat menghapuskan politik wang. “Perwakilan seramai 146,000 orang. Mana mampu calon tabur duit kepada semua,” katanya lagi. Mengulas kekalahannya dalam pilihanraya umum lalu di Temerloh, beliau tidak nampak sebarang konspirasi di kalangan pemimpin Umno Bahagian Temerloh untuk mengalahkannya. “Di mana-mana pun ada orang tak keluar mengundi. Maka ia adalah fenomena biasa,” katanya yang akan mempertahankan jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian Temerloh. Bahagian itu diketuai Datuk Sharkar Shamsudin yang juga Exco Kerajaan Negeri Pahang. Beliau kalah kepada calon PAS, Nasrudin Hassan dengan majoriti 1,070 undi. Nasrudin mendapat 28,267 undi manakala Saifudin mendapat 27,197 undi.

PERWAKILAN UMNO SUDAH MATANG

PUTRAJAYA: Bekas Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Puad Zarkashi berkata ahli Umno sudah matang dalam memilih pemimpin mereka. Katanya, pada pemilihan Umno pada tahun 2009, ramai yang tiada jawatan dalam kerajaan turut menang dalam pertandingan ahli majlis tertinggi. Pada tahun tersebut, seramai tujuh orang yang tiada jawatan dalam kerajaan yang menang ialah Datuk Azian Osman, Datuk Abdul Azeez Rahim, Datuk Bung Mokhtar, Datuk Zainal Abidin Osman, Datuk Dr Noraisah Mohamad, Datuk Dr Awang Adek dan Dr Puad sendiri. “Sebab itu saya yakin menang kerana perwakilan mahu pemimpin yang berani bercakap dalam mesyuarat, “katanya dalam wawancara khas dengan FMT di sebuah restoran di sini pagi ini. Beliau berkata demikian mengulas peluangnya untuk menang setelah kalah bertanding di kawasan parlimen Batu Pahat dan tidak ada sebarang jawatan dalam kerajaan. Dr Puad merupakan calon ahli majlis tertinggi Umno yang pertama daripada 27 orang calon yang sudah mengesahkan bertanding jawatan tersebut, yang sudi memberi wawancara khas kepada FMT. Katanya lagi, ini bermakna perwakilan memilih pemimpin bukan kerana jawatan tetapi kerana kewibawaan mereka. Katanya, pada tahun 2009, beliau juga tiada jawatan dalam kerajaan tetapi menjadi calon dari Johor yang menang selain dari Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr Abdul Latif Ahmad. Sebaliknya dua lagi calon dari Johor iaitu Menteri Besar Johor, Tan Sri Ghani Othman dan Menteri Pelancongan, Datuk Seri Azalina Othman kalah. Katanya lagi, apa guna jadi ahli majlis tertinggi kalau tidak berani bersuara. FMT difahamkan ada majlis tertinggi yang jarang bercakap dalam mesyuarat majlis tertinggi di mana sepanjang lima tahun menyandang jawatan tersebut, pemimpin itu bercakap sebanyak dua kali sahaja. “Umno perlu banyak lagi membuat perubahan. Maka perwakilan faham bahawa mereka kena beri ruang kepada mereka yang tiada jawatan dalam kerajaan untuk dipilih sebagai ahli majlis tertinggi supaya mereka dapat melahirkan idea dalam mesyuarat tersebut,” katanya lagi. Pada tahun 2009, beliau menang bertanding walaupun hanya menjadi ahli parlimen Batu Pahat dan belum jadi Timbalan Menteri Pelajaran. “Kebetulan pada tahun ini saya bertanding tanpa jawatan kerajaan juga malah kalah pula dalam pilihanraya,” katanya. Namun demikian beliau berharap trend perwakilan memilih pemimpin yang tiada jawatan dalam kerajaan pada tahun 2009 akan berterusan kali ini.

SABAH BUKAN DIJAJAH, KATA MAHDZIR KHALID

PUTRAJAYA: Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Mahdzir Khalid menolak dakwaan bahawa Malaysia sedang menjajah Sabah. Katanya, dakwaan itu tidak tepat kerana kalau sesebuah negara menjajah sesebuah negeri, ia tidak akan memajukan negeri tersebut. “Kerajaan persekutuan membangunkan Sabah dalam semua bidang seperti ekonomi, pendidikan, infrastruktur. kesihatan dan keselamatan. Oleh itu tidak timbul Malaya menggantikan British menjajah Sabah,” kata beliau mengulas kenyataan ADUN Bingkor, Datuk Dr Jeffrey Kitingan yang mengatakan Hari Malaysia, 16 September sebagai Hari Penjajahan dalam FMT semalam. Beliau berkata demikian ketika diwawancara khas FMT di pejabatnya di sini hari ini. Mahdzir yang juga Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air menyifatkan kenyataan Dr Jeffrey itu amat bahaya kerana ia seolah-olah menghasut rakyat Sabah untuk keluar dari Malaysia. Beliau mengakui masih banyak kekurangan di Sabah dan Sarawak. “Tetapi kita akan terus memperbaiki kekurangan itu dari masa ke semasa untuk meningkatkan lagi infrastuktur di kedua-dua buah negeri itu,” jelasnya. Katanya lagi, sebab itulah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melantik hampir separuh ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak dalam kabinet sebagai bukti kesungguhan kerajaan pusat untuk membangunkan Sabah dan Sarawak. Mengulas tindakannya mempertahankan jawatan ahli majlis tertinggi Umno pada 19 Oktober depan, Mahdzir yang juga ahli parlimen Padang Terap menyerahkan nasibnya kepada 150,000 orang perwakilan. Katanya, pada tahun 2009, beliau tidak ada jawatan dalam kerajaan tetapi menang. “Oleh itu saya berharap mereka tetap memilih saya untuk mengekalkan jawatan,” katanya yang berharap jawatannya sebagai timbalan menteri memberi kelebihan kepadanya untuk meraih undi berbanding pada tahun 2009 yang tidak ada jawatan. Mengulas tentang Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir, beliau yang juga bekas Menteri Besar Kedah berkata Mukhriz ada dua pilihan. “Pilihan pertama, beliau bertanding jawatan ahli majlis tertinggi Umno atau pilihan kedua, beliau tidak bertanding (menunggu perlantikan). Terserah kepada beliau untuk buat keputusan,” katanya. Sehubungan dengan itu beliau menjelaskan pada tahun 2004, selepas beliau dilantik Menteri Besar Kedah dan sebagai orang baru beliau tidak bertanding jawatan ahli majlis tertinggi Umno sebaliknya menumpukan perhatian memajukan negeri. Walau bagaimanapun beliau dilantik Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai ahli majlis tertinggi Umno. FMT difahamkan Datuk Seri Syed Razak yang menjadi Menteri Besar Kedah pada tahun 1999-2004 juga tidak bertanding kerusi ahli majlis tertinggi Umno pada tahun 2000 kerana memberi tumpuan dalam memajukan negeri Kedah. “Terpulang kepada Mukhriz. Sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Kedah dan Menteri Besar, kita menyokong penuh dengan keputusannya,” katanya lagi.

IDRIS BERI LALUAN UNTUK MEREMAJAKAN PARTI

BESUT: Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh mengejutkan ahli-ahli Umno Bahagian Besut apabila beliau tidak mempertahankan jawatan Ketua Umno Bahagian tersebut. Sebaliknya beliau berundur ke belakang bertanding jawatan Naib Ketua Bahagian. Jawatan Ketua Bahagian yang dikosongkan Idris jadi rebutan antara ADUN Jerteh, Muhammad Pehimi Yusof dengan ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad. Manakala jawatan Timbalan Ketua Bahagian menjadi rebutan ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa dengan Pengarah Unit Komunikasi (UKOM), Haji Shamsuddin Sulong. Idris menang tanpa bertanding bagi jawatan Naib Ketua Bahagian. Menurut sumber yang rapat dengan beliau, tindakan Idris itu sebagai menyahut seruan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahu meremajakan Umno. “Oleh kerana beliau sibuk sebagai menteri dan ahli majlis tertinggi Umno maka sudah sampai masanya bagi orang muda mengambilalih pimpinan Bahagian Besut,” kata sumber itu lagi. Katanya lagi, tindakan Idris wajar dipuji kerana ramai pemimpin yang menjadi Ketua Bahagian enggan berundur. “Sebab itulah beliau sanggup berundur ke bawah supaya Umno Besut diketuai oleh orang muda,” ujarnya. Bagaimanapun,Idris tetap mempertahankan jawatan ahli majlis tertinggi pada 19 Oktober depan.

RUJUK KEPADA PERLEMBAGAAN JIKA ADA PERTIKAIAN

KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Tawfiq Abu Bakar berkata sebarang perbezaan pandangan mengenai kedudukan Sabah dan Sarawak harus mengambil Perlembagaan Persekutuan sebagai rujukan. Katanya, isu status Sabah maupun Sarawak dalam Persekutuan Malaysia harus dilihat dari sudut perundangan, yakni Perlembagaan Persekutuan yang telah dipersetujui oleh tokoh-tokoh pembentukan Malaysia. “Sabah adalah partner dalam pembentukan Malaysia bersama Persekutuan Tanah Melayu, Sarawak dan Singapura pada tahun 1963. Itu hakikat sejarah yang tidak boleh dinafikan,” kata beliau kepada FMT dalam satu wawancara khas dengan beliau di sini semalam. Beliau mengulas kenyataan ahli parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) yang mengatakan Sabah dan Sarawak harus dilayan sebagai “equal partner” dengan Semenanjung Malaysia dan bukannya sebagai salah sebuah negeri dalam Malaysia. Ku Li berucap demikian di majlis anjuran Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society di Kelab Diraja Selangor, Kuala Lumpur semalam. Tawfiq yang juga calon ahli majlis tertinggi (MKT) Umno berkata ,”kita bersyukur Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memahami perkara ini dan sedang melaksanakan pelbagai inisiatif untuk mewujudkan Malaysia yang kesejahteraan serta kemakmurannya merata dan seimbang.” Impikan Katanya lagi, kita impikan sebuah negara Malaysia yang pembangunan dan kemajuannya merata dan seimbang dari Perlis hingga ke Sabah tanpa ada wilayah yang tertinggal atau mundur dibanding yang lain. Bercakap tentang hasratnya bertanding kerusi MKT, Tawfiq yang juga Ketua Umno Bahagian Tawau berkata beliau hanya mengambil keputusan untuk menawarkan diri bertanding sebagai sebagai calon MKT di saat akhir setelah mengunjungi Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman yang mengesahkan tidak bertanding sebarang jawatan dalam pemilihan MKT kali ini. Katanya, memang benar ada juga calon Sabah yang turut bertanding MKT kali ini, tetapi beliau adalah suara yang benar-benar datang dari DUN Sabah, Kabinet Sabah dan masyarakat akar-umbi Sabah. “Saya bersedia untuk memberi sumbangan kepada Umno di peringkat yang lebih tinggi dan pada masa yang sama tidak akan melupakan tanggung-jawab kepada akar-umbi yang memberi amanah dan kepercayaan kepada saya,” katanya. Mengenai peluangnya untuk menang, beliau berkata sebagai menteri kabinet Sabah, sudah pasti beliau tidak berapa dikenali oleh akar-umbi Umno di Semenanjung Malaysia. Jaringan “ Namun dengan jaringan rakan-rakan termasuk mantan-mantan Pemuda seangkatan saya di bawah Datuk Seri Hishamuddin Hussein dahulu serta rakan-rakan Ketua-Ketua UMNO Bahagian yang mengenali saya, saya menaruh keyakinan untuk berjaya sebagai ahli MKT,” katanya yang juga bekas Ketua Pemuda Umno Sabah. Lima orang calon dari Sabah yang akan bertanding MKT iaitu Datuk Bung Mokhtar, Datuk Rahman Dahlan, Datuk Rosnah Rashid Shirlin, Datuk Sairin Karno dan Tawfiq senditi. Ditanya adakah 150,000 orang perwakilan perlu memilih ramai calon dari Sabah sebagai ahli MKT sebagai tanda terima kasih perwakilan kepada BN Sabah dan Umno Sabah yang menjadi “fixed deposit” kepada BN Malaysia, Tawfiq berkata beliau yakin rakan Umno di negeri lain akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap calon-calon MKT dari Sabah. Beliau mendakwa faktor yang menyebabkan BN mengalami kemerosotan sokongan generasi muda adalah persepsi yang Umno itu “menutup pintu” kepada generasi muda yang berkelayakan serta berpotensi mendapat tempat sewajarnya dalam Umno Katanya, sebenarnya ini hanya merupakan satu persepsi yang kalau pun mungkin berlaku , ianya berlaku secara isolasi dan tidak wajar dijadikan satu generalisasi. Sanggup “Sebagai contoh, saya sendiri mula menjadi Ketua UMNO Bahagian Tawau semasa saya berusia 42 tahun. Saya yakin ramai lagi anak muda berpendidikan di masa ini yang berjaya menjawat jawatan sebagai Ketua Bahagian di Malaysia selain jawatan utama di Pergerakan Pemuda mahupun Puteri pelbagai peringkat,” katanya. Jelasnya lagi, yang penting generasi muda yang berhasrat menjawat jawatan utama dalam Umno mesti sanggup bermula dari bawah dan berusaha memahami matlamat serta falsafah parti secara “hands-on” . “Mereka juga perlu memiliki keikhlasan berkhidmat kepada masyarakat dan bukan masuk Umno semata-mata mengejar sesuatu sehingga membelakangkan agenda perjuangan parti keramat ini,” ujarnya. Beliau berkata soal umur bukan penentu dalam perkiraan “bersara” dari jawatan utama parti, tetapi kesedaran serta keinsafan sama ada kita masih berupaya serta masih bersungguh-sungguh mampu berkhidmat atau tidak. “Kalau seorang pemimpin muda merasakan dia tidak mampu lagi memimpin maka dia juga perlu berundur dan memberi laluan kepada pihak lain yang lebih komited dalam melaksanakan amanah serta tanggung-jawab kepada parti,” sambungnya lagi. Beliau menambah begitu juga seorang penjawat veteran , kalau dia sudah tidak mampu samada dari segi fizikal maupun keupayaan komitmen untuk memimpin parti, maka dia juga sewajarnya memberi laluan kepada orang lain yang lebih baik darinya. “Untuk ini, saya memuji keputusan beberapa pemimpin utama bahagian khususnya di negeri Johor yang mengambil keputusan memberi laluan kepada pemimpin pelapis bagi menjawat jawatan Ketua Bahagian,” katanya. Katanya, ini jelas menunjukkan bahwa UMNO masih lagi memiliki pemimpin yang meletakkan kepentingan parti melebihi kepentingan diri dan peribadi.

RAHMAN TERKEJUT PENYANDANG TARIK DIRI DI MASJID

KOTA KINABALU: Menteri Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Rahman Dahlan terkejut apabila penyandang jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian Tuaran, Datuk Aliasgar Basri (gambar) mengumumkan menarik diri dari bertanding jawatan itu di masjid Likas baru-baru ini. Menurut sumber, Aliasgar telah menunaikan solat jumaat di masjid tersebut dua minggu lepas. Beliau bersalam dengan Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman selepas menunaikan solat. Tiba-tiba beliau ternampak Rahman ada di belakang Ketua Menteri. “Datuk, saya tak jadi mempertahankan jawatan. Saya beri laluan kepada Datuk,” kata Aliasgar kepada Rahman. Rahman terkejut dengan pengumuman spontan Aliasgar itu. Apatah lagi pengumuman tidak rasmi itu dibuat dalam masjid. Pada pemilihan Umno 2009, Aliasgar mencabar ahli parlimen Kota Belud itu dalam pertandingan Timbalan Ketua Umno Bahagian Tuaran di mana Aliasgar menang dengan majoriti 79 undi. Sumber itu menambah, jika Aliasgar mempertahankan jawatannya itu beliau tetap dapat mengalahkan Rahman. “Tetapi oleh kerana Rahman adalah menteri pusat, maka Aliasgar beri laluan kepada Rahman. Tambahan pula beliau mahu bertanding kerusi ahli majlis tertinggi Umno,” kata sumber itu lagi. Sementara itu ketika dihubungi FMT, Aliasgar mengesahkan bahawa beliau tidak bertanding sebarang jawatan dalam pemilihan 19 Oktober ini. “Oleh kerana Rahman adalah menteri pusat, maka saya beri laluan kepada beliau supaya beliau menang tanpa bertanding sebagai Timbalan Ketua Bahagian,” katanya. Beliau menghormati Rahman yang ada jawatan dalam kerajaan dan beliau berharap Rahman dapat menggunakan peruntukan kementerian untuk membangunkan kawasan Tuaran. Rahman akan bertanding kerusi mahlis tertinggi Umno pada 19 Oktober ini

TIADA ISTILAH BERTANDING DALAM PERLEMBAGAAN UMNO

KUALA LUMPUR: Calon Ahli Majlis Tertinggi Umno, Zaharin Mohd Yasin berkata dalam perlembagaan Umno, tiada istilah bertanding. Katanya, beliau bukannya bertanding merebut kerusi ahli majlis tertinggi Umno sebaliknya “minta dipilih” seperti mana tercatat dalam perlembagaan Umno. “Oleh itu saya “minta dipilih” sebagai ahli majlis tertinggi Umno dan bukannya saya bertanding merebut kerusi itu,” kata beliau dalam wawancara khas dengan FMT di PWTC semalam sambil memperbetulkan istilah sebenar yang tercatat dalam perlembagaan Umno. Beliau yang juga Setiausaha Kerja BN Bandar Tun Razak berkata sesiapa yang menawarkan diri untuk “minta dipilih” sebagai ahli majlis tertinggi Umno tidak perlu mempunyai vsi dan misi sendiri. Katanya, ahli majlis tertinggi adalah penasihat kepada Presiden Umno. “Oleh itu mereka tidak boleh mempunyai visi dan misi yang berlainan dari visi dan misi presiden parti,” katanya lagi. Sebagai ahli majlis tertinggi, jika beliau menang, beliau adalah penyokong Presiden yang menjalankan dasar yang menguntungkan orang Melayu dan ahli Umno. Sehubungan dengan itu beliau berkata Umno perlu kembali ke asal iaitu dasar parti menguasai kerajaan. “Umno sudah menyimpang jauh kerana Tun Dr Mahathir Mohamad yang tidak mempraktikkan dasar parti menguasai kerajaan sedangkan Presiden Umno sebelum itu mengamalkan dasar ini,” katanya. Dipecat Zaharin turut “minta dipilih” sebagai Naib Ketua Umno Bahagian Bandar Tun Razak kerana untuk berada dalam BN Bandar Tun Razak,pemimpin utama BN mestilah daripada Ketua, Timbalan Ketua dan Naib Ketua Bahagian. Beliau yang pernah dipecat dari Umno di zaman Dr Mahathir dan Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Presiden Umno merupakan seorang bloggger yang menggunakan nama Sang Kelembai. Mengulas kenyataan Menteri Perdagangan Antarbangsa dan Industri, Datuk Mustapha Mohamad bahawa masih berlaku politik wang, Zaharin menjelaskan politik wang tidak ada dalam Umno. “Yang ada wang diberikan untuk politik. Wang itu yang berpolitik. Oleh itu tidak betul istilah politik wang,” katanya. Katanya, untuk menggelakkan wang berpolitik, setiap calon hendaklah melaporkan kepada ketua cawangan jika ada perwakilan meminta wang dari calon. “Calon jangan tunduk kepada ugutan perwakilan kononnya tak hulur wang akan kalah kerana jika semua calon tak beri wang, dengan sendirinya terhapus wang berpolitik,” kata beliau yang pernah memenangi perwakilan G7 ke perhimpunan agung Umno Malaysia tanpa menggunakan wang untuk membeli undi para perwakilan. Beliau berkata beliau ada harapan untuk menang kerana setiap calon yang “minta dipilih” seperti menteri, menteri besar, timbalan menteri akan mengundi 24 orang calon lain yang tidak ada jawatan dalam kerajaan sepertinya supaya pesaing yang ada jawatan dalam kerajaan tidak akan mendapat undi yang lebih dari mereka. “Ada petanda saya akan menang,” katanya.

SAIRIN MAHU KUKUHKAN UMNO DI SABAH

KENINGAU: Calon ahli majlis tertinggi Umno, Datuk Sairin Karno berkata beliau membuat keputusan bertanding jawatan tersebut kerana mahu mengukuhkan Umno di Sabah khasnya di kawasan zon 3 dan 4 pendalaman Sabah. Beliau juga mahu membela nasib rakyat berbilang kaum, bangsa dan agama kerana biarpun Umno dianggotai oleh Bumiputera tetapi ia telah terbukti memperjuangkan nasib semua kaum. “Berani menyuarakan kebenaran dan memperbaiki setiap kesilapan merupakan transformasi yang mesti diberi keutamaan,” kata beliau kepada FMT. Beliau yang juga Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah adalah di antara lima orang calon majlis tertinggi Umno dari Sabah selain dari Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Rahman Dahlan; Pengerusi FELCRA,Datuk Bung Mokhtar (penyandang), Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Tawfiq Abu Bakar dan Timbalan Menteri Kerjaraya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin. Sairin yang juga ADUN Liawang menambah beliau akan cuba mempelopori kesederhaaan cara hidup atau watasiyyah yang disebut oleh Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak. Beliau berikrar akan terus memartabatkan maruah bangsa melalui perjuangan Umno. “Saya berikrar akan emmbantu memenangi PRU ke 14 di seluruh negara khususnya di Sabah jika saya berjaya memenangi kerusi ahli majlis tertinggi nanti,” katanya lagi. Beliau berharap 150,000 perwakilan di seluruh negara dapat memilih lebih ramai calon majlis tertinggi dari Sabah untuk mengimbangi ahli majlis tertinggi dari Semenanjung kerana Sabah membentuk Malaysia. dipetik dari freemalaysiatoday.com