Isnin, Jun 27, 2016

ZAHID SETIA KEPADA UMNO WALAUPUN DITAHAN DI BAWAH ISA

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengupas kisah hidupnya termasuk minatnya terhadap motosikal berkuasa tinggi, pendirian politik serta keluarganya dalam program 'Obviously Harith Iskander (OHI)' terbitan Astro Awani, malam ini.

Memasuki set rangkaman dengan menunggang motosikal Harley Davidson, Timbalan Perdana Menteri berkongsi keghairahannya terhadap superbike bersama penonton dalam rancangan bual bicara bersantai selama sejam.

"Saya mula menunggang motosikal pada tahun 1973 ketika mendaftar di Universiti Malaya. Motosikal pertama saya ialah Yamaha 250cc, hadiah daripada arwah ayah saya.

"Malah apabila tamat pengajian, saya tidak membeli kereta tetapi motosikal jenis scrambler. Teman wanita yang kini isteri saya sangat berminat dengan kedua-duanya....motosikal dan saya," katanya, sambil menambah beliau adalah presiden Persatuan Superbike Malaysia (SAM).

Menjawab soalan Harith mengenai pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Tun Dr Mahathir daripada UMNO semalam, naib presiden UMNO itu berkata ahli UMNO perlu setia kepada parti.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata beliau setia kepada parti walaupun pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 1998.

"Saya sabar, ikut arus dan setia kepada parti dan kini saya berada di sini...kesetiaan adalah penting," katanya.

Menurutnya arena politik masa kini lebih canggih dengan cabaran baharu perlu diberi perhatian terutama melibatkan generasi muda.

"Perubahan minda berlaku dan emosi mereka juga berubah kerana golongan ini kini lebih cerdik, pandangan yang lebih kritikal...ini apa yang kita panggil Gen Y dan Z,' katanya. Semasa segmen tersebut, Ahmad Zahid dihadiah kek sempena sambutan Hari Bapa oleh tujuh orang cucunya kerana beliau tidak sempat menyambutnya pada hari berkenaan kerana sibuk dengan jadual tugasnya.

Rancangan bual bicara itu turut menampilkan artis komedi pentas, Butch Bradley dan Dasha Logan, anak perempuan vokalis kumpulan Alleycats, mendiang Loganathan Arumugam.

-- BERNAMA

PEMECATAN YANG SANGAT RELEVAN
(sudah disiarkan dalam Berita Minggu, 26 Jun 2016)


OLEH SHAHBUDIN HAJI EMBUN

Mungkin berita pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir dari UMNO bukannya sesuatu yang memeranjatkan.Perkara ini sudah lama menjadi bualan umum dan hanya menunggu masa ianya disahkan. Sungguhpun begitu, pemecatan ini adalah sangat relevan memandangkan kerosakan yang bakal timbul jika dua tokoh ini terus kekal dalam UMNO

Dan disebabkan aura Euro 2016 dan Copa America yang serentak berlangsung ,sekali lagi penulis menggunakan frasa dalam bolasepak, “Tidak ada seorang pun yang lebih besar dari kelab”. Begitu juga dengan kedudukan Muhyiddin dan Mukhriz dalam UMNO.Tidak dinafikan  mungkin mereka pernah menabur jasa dan bakti untuk UMNO, tetapi pada masa yang sama UMNO juga begitu komited dengan perjuangan parti dan hanya mahukan ahli-ahlinya yang setia dan sama-sama berjuang dengan UMNO walaupun dalam keadaan yang kritikal.

UMNO tidak perlukan pengkritik dalaman yang terus menghentam UMNO hinggakan serangan yang dilakukan ternyata menjurus secara peribadi, seolah-olah membayangkan mereka ini mempunyai agenda untuk meluaskan kuasa dalam UMNO , dan bukannya kerana untuk menyelamatkan UMNO. Apa yang nyata segala kritikan dan tohmahan yang dilemparkan telahpun dijawab dan mereka yang mengkhianati parti ini tidak ada lagi isu dan bahan untuk digunakan.

Walaupun Muhyiddin pernah memegang jawatan tinggi dan dikenali sebagai tokoh UMNO, namun selagi beliau dan Mukhriz berada dalam kapal UMNO, selagi itulah UMNO mengambil risiko akan berlakunya kekecohan yang boleh memberikan kesan terhadap kedudukan UMNO yang kini dilihat semakin mantap.

Apakah akan berlakunya kesan negatif terhadap kedudukan UMNO?. Tidak keterlaluan jika dikatakan pengaruh dan kedudukan Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir tidak sebagaimana kedudukan dan pengaruh Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa beliau dipecat dahulu.UMNO berjaya menstabilkan kedudukan dan masih kekal sebagai parti yang paling unggul di negara kita.

Itu sebabnya ramai ahli UMNO tidak akan nampak pemecatan ini akan menggugat kedudukan UMNO walaupun masih ada risiko UMNO akan berpecah.Masih ramai ahli UMNO yang tidak mahu melihat apa yang berlaku pada tahun 1987 dahulu berulang lagi.

Selagi  Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir berada  dalam UMNO, maka selagi itulah  terdapatnya risiko yang boleh membawa kepada perpecahan parti, sebagaimana  krisis yang berlaku pada tahun 1987 dahulu di mana letika itu wujudnya Team A dan Team B.

Pemecatan Muhyiddin dan Mukhriz juga sebenarnya merupakan usaha untuk terus memantapkan kedudukan UMNO. Kalau dahulu, setiap kali berlakunya mesyuarat , soalan yang sama akan dikemukakan oleh para wartawan, iaitu apakah tindakan yang bakal dikenakan pada Muhyiddin dan Mukhriz.

Kini pucuk pimpinan UMNO boleh melihat ke hadapan daripada membincangkan perkara yang sama. Mereka boleh menumpukan perhatian kepada penyatuan bangsa dan memainkan peranan yang lebih penting untuk membangunkan lagi negara ini.

Dan pastinya juga ahli-ahli UMNO serta masyarakat umum akan melihat UMNO sebagai sebuah parti yang tegas dan tidak berkompromi dalam soalan displin.Jangan salahkan UMNO mengambil tindakan seperti ini apabila terbukti Muhyiddin dan Mukhriz bersekongkol dan duduk di atas pentas pembangkang mengkritik kepimpinan negara dengan melontarkan pelbagai tohmahan yang tidak lagi relevan dan sudah basi apabila semua isu itu sudahpun dijelaskan kepada rakyat. Tindakan mereka juga menyebabkan UMNO terus terdedah kepada serangan pembangkang.

Sememangnya apa yang dilakukan itu tidak boleh dimaafkan sama sekali.Bagaimana Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak akan bekerjasama dengan Muhyiddin yang ternyata tidak sehaluan lagi dengan barisan pucuk pimpinan UMNO.

Ahli-ahli UMNO tidak perlu risau kerana orang kanan Najib seperti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Hishamuddin Hussein bukanlah calang-calang pemimpin. Mereka ini akan bersama-sama berjuang bukan sahaja dengan Najib tetapi juga akan turun padang bersama dengan ahli-ahli UMNO yang lain tanpa mengira kedudukan dan pangkat.

Perkembangan yang terkini juga akan memberi peluang kepada Najib dan barisan pucuk pimpinan untuk kembali  memulihkan kedudukan dan memantapkan parti untuk menghadapi cabaran yang lebih getir pada masa depan.

Inilah masanya untuk UMNO melihat ke hadapan dan jadikan pengalaman lama sebagai satu teladan dan pengajaran yang akan terus mematangkan UMNO sebagai sebuah parti yang paling mantap, dinamik dan unggul di negara kita.

Catatan gambar: Shahbudin (berkopiah) menyerahkan bukunya berjudul  Najib, Leader of Transformation kepada PM, DS Najib Tun Razak