Ahad, Februari 27, 2011

ALI RUSTAM YANG PERIHATINKetua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam terpaksa pergi lambat ke majlis di Universiti Multi Media di Bukit Beruang kerana menguruskan mayat seorang peserta seminar BN Kota Raja di Kompleks Balai Cerap di Masjid Tanah tengahari ini.

Seorang peserta India dari MIC Kota Raja tiba-tiba terjatuh dari tingkat tiga asrama Al Biruni dan meninggal dunia ketika beliau dan Ketua UMNO Bahagian Kota Raja, Ir Kamaruzaman sedang menikmati minuman ringan.

Beliau yang perihatin dengan kejadian itu terus bergegas ke tempat kejadian dan beliau sendiri mengambil kain alas meja makan untuk menutup mayat Uncle Gopal yang berusia 50 tahun itu. Beliau menunggu sehingga pihak polis sampai 1 jam kemudian barulah beliau beredra ke MMU di Bukit beruang.

Sikap beliau dipuji oleh ahli-ahli BN Kota Raja yang menunjukkan beliau adalah Ketua Menteri yang perihatin dengan kejadian mengejut itu. Seminar tiga hari itu adalah anjuran BN Kota Raja yang ingin merampas kembali Kota Raja dari tangan pembangkang.

Terdahulu dalam ucapannya, Ali mengajak ahli-ahli BN tidak takut berhadapan dengan pembangkang dalam berkempen menentang mereka.

"Ini adalah kerana mereka semua kaki temberang dan kaki hipokrit,"katanya.

Sehubungan dengan itu beliau menyeru semua ahli BN berani menangkis isu yang dibawa oleh pihak pembangkang.

"Dahulu Lim Guan Eng hasut ADUN MCA dan MIC Melaka jangan pakai songkok bila perasmian persidangan Dewan Undangan negeri kerana katanya pakai songkok bodek UMNO, sekarang dia hadiri majlis perasmian persidangan DUN Pulau Pinang pakai songkok, dia bodek siapa? Adakah dia bodek Nik Aziz?" soalnya.

Katanya, ini jelas menunjukkan pemimpin DAP adalah hipokrit.

Ali juga menyelar pemimpin PAS yang berkata pemimpin UMNO adalah orang jahiliah.

"Sebalikmnya mereka solat di masjid yang dibina oleh pemimpin UMNo tidak pula jahiliah," katanya lagi.

Beliau juga kesal dengan sikap pemimpin PAs yang memarahi beliau mengadakan Sekolah Harapan untuk anak-anak muda yang mengandung.

"Sepatutnya mereka sokong kita kerana kita sediakan tempat remaja yang mengandung untuk teruskan persekolahan mereka. Sebaliknya ramai anak Kelantan yang mengandung telah masuk sekolah ini," kata Ali yang menempelak Nik aziz yang gagal mentarbiah anak-anak Kelantan supaya tidak terjerumus dalam gejala sosial.

Ali mendedahkan bilangan anak luar nikah semakin meningkat di Kelantan malah lebih ramai dari kes di Melaka.

"Ini menunjukkan kerajaan PAS Kelantan gagal mentarbiah rakyat mereka sebaliknya mereka suka mengkritik apa yang kita buat demi untuk kebaikan remaja kita," ujarnya lagi.

Beliau optimis BN akan menenag dengan majoriti yang lebih besar pada pilihanraya kecil merlimau pada 6 Mac ini.

"saya ucapkan terima kasih kepada 80 orang ahli BN Kota Raja yang turut menghadiri hari penamaan calon di Merlimau semalam walaupun mereka ada program seminar di sini," katanya lagi.