Selasa, September 08, 2009

LETAK ORANG BARU PUN MENANG


Barisan Nasional (BN) akan memastikan calonnya pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang nanti adalah orang yang layak dan sesuai untuk menggalas tanggungjawab tersebut.


Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, dalam hal ini soal sama ada yang terpilih sebagai calon itu wanita atau lelaki adalah tidak penting sebaliknya penilaian berdasarkan siapa yang paling layak dan sesuai.


"Ini kita akan timbang berdasarkan pada beberapa cadangan yang dikemukakan oleh UMNO bahagian dan Badan Perhubungan UMNO Negeri Sembilan.


"Kita akan meneliti bila sudah dikemukakan nama itu, kita akan lihat. Tak kira dia lelaki atau wanita, yang paling penting ialah calon yang layak dan sesuai," katanya.


Timbalan Perdana Menteri bercakap pada sidang akhbar selepas meninjau perjalanan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Damansara di sini semalam.


Muhyiddin diminta mengulas saranan Naib Ketua Wanita UMNO, Datuk Kamilia Ibrahim supaya calon BN pada Pilihan Raya Kecil DUN Bagan Pinang dipilih daripada kalangan pemimpin wanita selepas kesemua pilihan raya kecil yang diadakan sejak pilihan raya umum lalu menampilkan calon lelaki.


Kerusi DUN Bagan Pinang yang terletak dalam Parlimen Telok Kemang, Negeri Sembilan, kosong berikutan kematian penyandangnya, Azman Mohammad Nor pada Jumaat lalu akibat jangkitan dalam darah.


Azman, 54, yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian Teluk Kemang, memenangi kerusi itu pada pilihan raya umum tahun lalu mengalahkan calon Pas, Ramli Ismail dengan majoriti 2,333 undi.


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hanya akan bermesyuarat Isnin depan bagi mengumumkan tarikh bagi pilihan raya kecil kawasan itu.


Oleh kerana BN menang besar pada pilihanraya umum lalu, BN tak perlu letak Ketua UMNO Bahagian bertanding, Tan Sri Isa Samad. Kecuali BN menang kecil dapatlah letak Isa untuk mempertahankan kerusi DUN Bagan Pinang.
Jadi apa salahnya BN letak orang baru sama ada calon pemuda atau wanita atau ahli jawatankuasa UMNO bahagian yang ada rekod bersih. Rekod Isa sudah tercalar kerana terlibat dengan politik wang. Sedikit sebanyak ia menjejaskan kempen BN seperti kes pecah amanah calon BN Permatang Pasir baru-baru ini.


Saya yakin jika BN letak orang baru pun, BN tetap menang kerana undi pos yang menyelamatkan DUN Bagan Pinang walaupun undi pos itu mengalahkan kerusi parlimen Teluk Kemang yang ditandingi oleh calon MIC.

RISDA, FELCRA, FELDA KENALPASTI KERJASAMA


Risda, Felda dan Felcra telah mengenalpasti bidang kerjasama yang boleh dilaksanakan secara bersepadu melalui sebuah konsortium yang bakal ditubuhkan dalam tempoh terdekat ini, kata Pengerusi Risda Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik.


Beliau yang mempengerusikan satu mesyuarat melibatkan tiga agensi itu pada 4 Sept lepas, berkata bidang kerjasama itu seperti melibatkan penggemblengan sumber, aktiviti hiliran berasaskan getah dan kelapa sawit, bidang pendidikan, penyelidikan dan pembangunan.


"Saya ingin memaklumkan bahawa sejak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan mengenai kerjasama bersepadu antara tiga agensi iaitu Risda, Felda dan Felcra, kita telah mengadakan mesyuarat yang pertama pada 4 Sept lalu bagi menentukan bahawa apa yang disebutkan oleh Perdana Menteri itu boleh kita laksanakan dengan berkesan dengan seberapa segera yang boleh," katanya.


Abdul Rahim berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan dividen 2008 sebanyak RM2.437 juta kepada 512 peserta Rancangan Tanam Baru Berkelompok (RTBB) Risda Melaka di sini, malam Isnin.


Pada 23 Ogos lepas, Najib mencadangkan supaya tiga agensi pertanian terbesar di negara ini bergabung mewujudkan satu konsortium bagi membolehkannya melaksanakan pelbagai projek industri hiliran berimpak tinggi.


Abdul Rahim berkata cadangan lain yang akan diterokai konsortium itu ialah pembinaan kilang baja yang bukan sahaja untuk memenuhi keperluan pekebun kecil dan peserta tanah rancangan tetapi untuk pasaran domestik dan eksport.


Katanya berdasarkan keperluan tiga agensi itu, banyak kemudahan boleh disediakan oleh konsortium itu untuk manfaat bersama seperti membina kilang kelapa sawit dan menubuhkan syarikat pengangkutan, yang mungkin terbesar di Malaysia.


Beliau berkata banyak lagi aktiviti hiliran yang berasaskan getah dan kelapa sawit akan dikenalpasti untuk diterokai oleh konsortium berkenaan.


Mengenai penubuhan konsortium itu, Abdul Rahim berkata sebuah sekretariat telah ditubuhkan bagi merangka satu memorandum persefahaman berkaitan jalinan kerjasama bersepadu tiga agensi itu.


"Kita akan mencadangkan satu mekanisme tertentu bagi memastikan satu kerjasama yang erat dan bersepadu dapat dilaksanakan melalui penubuhan satu konsortium yang akan disertai dengan ekuiti yang sama oleh ketiga-tiga agensi ini," katanya.


Katanya draf memorandum persefahaman itu yang dijangka siap selepas hari raya Aidilfitri ini akan diserahkan kepada Perdana Menteri dan sebaik mendapat "lampu hijau", mereka akan melaksanakan penubuhan konsortium dan aktiviti yang dirancangkan.