Isnin, Julai 09, 2018

PKR PERLU KAJI SISTEM E VOTING SEBELUM LAKSANAKANNYA

GOPENG, 8 Julai (Bernama) -- Kajian menyeluruh perlu dilakukan terhadap sistem e-voting yang pertama kali akan digunapakai dalam pemilihan PKR demi memastikan tahap keberkesanannya tidak dipersoal oleh anggota parti.

Pengerusi PKR Perak Dr Muhammad Nur Manuty berkata walaupun sistem itu mampu mempercepatkan proses pengundian, kekangan daripada sudut kemudahan jaringan jalur lebar perlu diambil kira.

"Ada kawasan yang baik, ada yang kurang dan ada yang tiada langsung jaringan jalur lebar. Jadi, cabaran daripada sudut ini perlu diberi tumpuan.

"Kita bimbang proses demokrasi ini tidak berjalan dengan baik sepertimana yang diharapkan oleh pucuk pimpinan sebelum pemilihan dijalankan pada Ogos hingga September ini," katanya kepada pemberita selepas Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri PKR Perak di Dewan Bandaran Gopeng di sini, malam tadi.

Semalam, Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail menjelaskan pihaknya sedang menjalankan ujian terhadap sistem e-voting bertujuan mengenal pasti sebarang masalah sebelum proses pengundian berlangsung. membabitkan 800,000 anggota PKR seluruh negara.....