Rabu, September 05, 2018

ISTERI KETIGA DITAHAN REMAN BUNUH SUAMIKUALA LUMPUR: Polis hari ini menahan isteri Ketua Pegawai Eksekutif Cradle Fund Sdn Bhd Nazrin Hassan bagi membantu siasatan terhadap kes pembunuhan Nazrin pada 14 Jun lalu.

Wanita itu adalah isteri ketiga mangsa.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor berkata, pihaknya turut menahan bekas suami wanita itu.

Kes itu pada mulanya disiasat sebagai kematian mengejut, tetapi pada 6 Ogos lalu polis menklasifikasikannya semula sebagai kes bunuh selepas menerima laporan penuh bedah siasat dan laporan Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor SAC Fadzil Ahmat berkata lelaki itu ditahan di Sepang pada satu pagi tadi.

Wanita itu pula ditahan sejam kemudian di sebuah rumah di Taman Tun Dr Ismail, kuala Lumpur.

Fadzil berkata, lelaki dan wanita itu - kedua-duanya berusia 43 tahun - telah mendapat perintah reman selama tujuh hari oleh Mahkamah majistret Petaling Jaya bermula hari ini.

Sementara itu, sumber yang dekat dengan siasatan mendedahkan letupan telefon bimbit, yang pada mulanya didakwa sebagai punca kebakaran yang meragut nyawa Nazrin, tidak pernah berlaku.

Kederaan di badan mangsa juga tidak menunjukkan ada serpihan daripada letupan, kata sumber itu.

"Ada kesan petrol di badannya...dan kecederaan di kepala."

Jabatan Bomba dan Penyelamat sebelum ini menafikan dakwaan anggota keluarga Nazrin bahawa punca kematiannya adalah kecederaan akibat letupan telefon bimbit, yang dicaj berhampiran katil ketika dia sedang tidur.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat selangor Azmi Osman menjelaskan siasatan pihaknya tidak mendapati perkara itu dan berkata dakwaan itu dibuat keluarga mangsa sendiri.

Menurut laporan, adik ipar mangsa berkata di media sosial yang salah satu daripada dua telefon Nazrin telah meletup.

"Jika anda masih ingat, di hari Nazrin mati, tidak lama selepas itu ada mesej tular yang mengaitkan kematiannya dengan letupan telefon bimbit. Siapa yang tulis mesej itu? Insiden itu tidak pernah berlaku...dan syarikat telekomunikasi boleh saman pihak yang terlibat," kata seorang lagi sumber.

Sumber itu berkata selama beberapa minggu, penyiasat bekerja keras untuk mencari kaitan seorang individu yang dipercayai memainkan peranan dalam pembunuhan itu, berdasarkan bukti yang ada.

"Klu menunjukkan kepada seorang...tetapi ia bukan sesuatu yang mudah kerana penyiasat perlukan bukti kukuh yang mendakwa orang itu di mahkamah," katanya.

Beliau berkata, seorang yang rapat dengan Nazrin menjadi berang selepas membaca laporan bahawa kematian Nazrin melibatkan hal di luar kebiasaan.

Bulan lalu, isteri Nazrin Nazrin, Samirah Muzaffar berkata dia dan keluarga tidak diberitahu langsung tentang perkembangan siasatan dan bomba enggan memberikan salinan laporan siasatan mereka.