Jumaat, Oktober 17, 2008

BERITA TERKINI

Calon favourite Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kemaman, Hisham Zubir telah menang dalam pertandingan dua penjuru mengalahkan Kamaruddin Ali dengan majoriti 40 undi. Beliau memungut 145 undi manakala Kamaruddin Ali mendapat 105 undi.

Sementara itu Tarmizi Johar menang naib ketua pemuda mengalahkan Halizi Datuk Abu Bakar dengan majoriti 46 undi. Tarmizi mendapat 145 undi manakala Halizi memungut 99 undi.
Ini bermakna kedua-dua calon pemuda yang disokong oleh bekas ketua pemuda, Wan Ahmad Nizam telah menang dalam pertandingan hari ini.

ANTARA MAT KERAK DENGAN CHE MAT JUSOH


Hari Ahad ini adalah hari penentuan di antara Sabri Alwi dengan Datuk Che Mat Jusoh di bahagian Kuala Terengganu bagi jawatan timbalan ketua UMNO bahagian. Ketuanya, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh yang juga Timbalan Menteri Dalam Negeri sudah menang tanpa bertanding. Sabri atau lebih dikenali sebagai Mat Kerak adalah bekas ketua pemuda bahagian manakala Che Mat Jusoh, bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Terengganu adalah penyandang jawatan.

Pemerhati politik meramalkan Mat Kerak akan menang dalam pertandingan dua penjuru ini. Mat Kerak mudah digauli oleh para perwakilan sedangkan Che Mat sebagai bekas Setiausaha Kerajaan negeri tidak begitu baik PRnya dengan para perwakilan.

Sementara itu bagi jawatan timbalan pula, Hamzah Mohd. Zain bekas calon DUN Wakaf Mempelam pada tahun 2004 dicabar oleh Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail dan bekas Exco Kerajaan Negeri, Datuk Wan Hisham Wan Salleh.

Razali dijangka menang walaupun Razali tidak main wang seperti Wan Hisham main wang. Sebagai bekas Exco, Wan Hisham dikatakan pemimpin yang banyak wang tetapi belum tentu wangnya dapat menjamin kemenangan. Tambahan pula beliau adalah abang Wan Farid. Takkan perwakilan nak beri dua beradik jaga bahagian. Biarlah Wan Farid menerajui bahagian manakala Razali yang jadi naib ketuanya.

Razali pernah beritahu saya bahawa beliau dipanggil oleh bossnya, Datuk Seri Hishamuddin. Menteri Pelajaran itu nasihatinya untuk bertanding di peringkat bahagian. Sebagai timbalan menteri, beliau mendapat kepercayaan penuh Hishamuddin. Oleh itu jika perwakilan UMNO Kuala Terengganu menolak Razali, ia adalah sesuatu yang amat malang. Undilah berdasarkan kewibawaan calon kerana Razali tiada wang untuk dihulur kepada para perwakilan. Janganlah undi berdasarkan wang. Wan Hisham memang banyak wang tetapi pengundi Ladang sendiri pun sudah menolak dia.

PERTANDINGAN SENGIT DI KEMAMAN ESOK


Sehingga rencana ini ditulis, keputusan pertandingan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kemaman di antara Hisham Zubir dengan Kamaruddin Ali belum diketahui lagi. Keputusan dijangka diketahui pada jam 4 atau 5 petang ini.

Tulisan saya semalam “Siapa pilihan pemuda Kemaman esok” menerima ulasan dari tiga orang pengunjung. Pengunjung pertama menulis bahawa saya buat persepsi jahat kepada Mukhriz. Sebenarnya apa yang saya tulis berpandukan sms kawan saya, Haji Khalid Karim kepada saya. Kalau dia bohong, maknanya Kamarudinlah yang bohong pasal Kamaruddin yang beritahu Haji Khalid begitu.

Walau bagaimana pun saya tidak percaya Mukhriz main duit kerana banyak kali dia pesan jangan amalkan politik wang. Ketika saya temui beliau di majllis buka puasa dengan media di Menara Kuala Lumpur baru-baru ini, beliau kesal dengan politik wang kerana ada calon Ketua Pemuda beri RM100,000 kepada ketua pemuda bahagian di Sabah tetapi gagal dapat pencalonan. Ini bermakna pemuda matang. Wang diambil tapi undi orang lain. Atau barangkali wang yang diberi kepada ketua pemuda itu tidak sampai kepada perwakilan yang menyebabkan calon yang beri wang itu gagal dapat pencalonan.

Oleh itu saya tidak menuduh Mukhriz kerana saya tulis berdasarkan sms Haji Khalid itu.Saya juga dituduh oleh pengunjung bahawa saya dibayar. Maknanya saya dibayar oleh Kamaruddin Ali.. Cuba teliti tulisan itu. Saya tidak berpihak kepada sesiapa pun sama ada Hisham atau Kamaruddin. Cuma gambarnya yang tersiar. Pengunjung itu boleh tanya Kamaruddin banyak mana dia beri kepada saya. Saya tak pernah terima pun duit Kamaruddin kerana Kamaruddin bukannya suka beri duit kepada orang.

Esok bahagian Kemaman akan menyaksikan pertandingan Naib Ketua UMNO Bahagian di antara penyandang, Mohamed Rahim Husin dengan Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid. Ketua bahagian, Datuk Ahmad Said yang juga Menteri Besar telah menang tanpa bertanding. Manakala timbalan turut dimenangi tanpa bertanding, Datuk Ahmad Shabery Cheek yang juga Menteri Penerangan.

Percubaan bekas pengerusi tetap bahagian, Tok Penghulu Mat Dalam Awang untuk mencabar Shabery tidak berjaya kerana dapat dua pencalonan sedangkan kuota ialah 18 pencalonan. Namun demikian Shabery sedang disiasat oleh jawatankuasa disiplin UMNO kerana memberi wang kepada setiap cawangan sebanyak RM2 ribu di mana RM500 untuk cawangan, RM500 untuk pemuda, RM500 untuk wanita dan RM500 untuk puteri.

Perkara ini disebut oleh setiausaha bahagian, Zahari Said dalam ucapannya di majlis perasmian mesyuarat agung berkelompok cawangan dalam DUN Kijal yang dirasmikan oleh Ahmad Said pada 17 Julai. Walaupun pemberian itu kepada jawatankuasa keselamatan kampong (JKKK) tetapi ia dipindahkan kepada cawangan UMNO kemudiannya kerana ia adalah untuk perbelanjaan mesyuarat agung. Terpulanglah kepada jawatankuasa disiplin UMNO untuk memutuskan sama ada ia adalah politik wang atau tidak.

Pertandingan naib ketua bahagian esok amat menarik kerana inilah kali keempat Rahim bertanding jawatan tersebut. Pada tahun 1993, Rahim, seorang kontraktor, bertanding jawatan ketua pemuda menentang Nazri Salleh. Turut sama dalam pertandingan itu ialah ADUN Kijal, Ahmad Said yang mana Ahmad Said menang dalam pertandingan tiga penjuru itu.

Pada tahun yang sama Rahim bertanding naib ketua umuno bahagian menentang ADUN Air Putih, Haji Harun Hassan. Rahim tewas tipis kepada Haji Harun dalam percubaan sulung itu.

Pada tahun 1995, Rahim menang ahli jawatankuasa bahagian tetapi tewas pada tahun 1998. Pada tahun 2000, dalam pertandingan berakit antara pasukan Ahmad Said menentang pemangku ketua bahagian, ADUN Kemasik, Datuk Abu Bakar Ali, Ahmad Said beregu dengan Shabery Cheek dan Rahim Husin untuk menentang Abu Bakar, Nazri Salleh dan Haji Shabudin Maidin.

Rahim menang dan dinobatkan sebagai naib ketua bahagian yang baru. Pada tahun 2004, Rahim menang tanpa bertanding. Ini adalah kali kedua beliau mempertahankan jawatan dan kali ini dicabar oleh Setiausaha Politik Menteri Besar, Wan Ahmad Nizam.

Sejarah karier Wan Ahmad Nizam menarik juga kerana pada tahun 1995, beliau menang AJK pemuda bahagian. Pada tahun 1998, beliau menang naib ketua pemuda bahagian mengalahkan Suhaimi Hassan. Ketika itu ketua pemudanya ialah ahli parlimen Kemaman, Dr. Ramli Taib yang menewaskan Shabery Cheek yang baru masuk UMNO. Pada tahun 2000, Wan Ahmad Nizam menang ketua pemuda mengalahkan Shukri. Pada tahun 2004, Wan Ahmad Nizam selaku ADUN Air Putih menang tanpa bertanding dan usia pemudanya sudah habis kali ini. Jadi dia menurut kehendak akar umbi yang mahu dia bertanding jawatan naib ketua bahagian.

Sebagai setiausaha politik menteri besar, Wan Ahmad Nizam lebih banyak dapat pencalonan dari Rahim. Tetapi itu bukan gambaran sebenar pada hari pengundian. Terpulanglah kepada perwakilan UMNO Bahagian Kemaman sama ada mahu mengekalkan Rahim atau menerima Wan Ahmad Nizam.

Sepatutnya UMNO Bahagian Kemaman selaku bahagian Menteri Besar memberi contoh kepada bahagian lain supaya tiada pertandingan bagi jawatan ketua, timbalan dan naib. Tetapi oleh kerana itu kehendak akar umbi, maka Wan Ahmad Nizam terpaksa mencabar Rahim walaupun risikonya tetap ada. Kalau Wan Ahmad Nizam menang, sebagai setiausaha politik, memang wajarlah dia menang. Tetapi kalau dia kalah, sedikit sebanyak imej Menteri Besar akan tercemar. Oleh itu gunakanlah undi anda secara bijaksana.

Ahmad Said berkecuali dalam pertandingan ini. Ahmad Shabery menyokong Rahim kerana jika Wan Ahmad Nizam menang, ia akan menyulitkan Shabery pada tahun 2011. Sebab itu cawangan Gong Chengal yang diketuai oleh Shabery mencalonkan Rahim. Begitu juga ADUN Chukai, Datuk Mohamed Awang Tera yang berucap di majlis perasmian berkelompok DUN Chukai pada 18 Julai lalu yang menyokong Rahim dikekalkan sebagai Naib Ketua UMNO Bahagian Kemaman. Terpulanglah kepada perwakilan untuk membuat keputusan.

MUHYIDDIN JANGAN CAKAP BANYAK


Tempoh berkempen lima bulan memang lama, kata Muhyiddin Yassin dalam akhbar hari ini. Memang ia menjejaskan produktiviti terutamanya kepada calon yang ada jawatan dalam kerajaan.

Cuba bayangkan jika semua calon Timbalan Presiden dapat kuota yang cukup. Muhammad Muhd. Taib akan jelajah seluruh negara sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar. Beliau akan tidur di seberapa banyak rumah di kampong kerana mahu menunjukkan bahawa beliau adalah satu-satunya menteri berjiwa rakyat. Muhyiddin selaku Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri seberapa banyak cuba melawat kawasan industri di seluruh negara. Manakala Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam agak terhad untuk menjelajah negara kecuali ada majlis UMNO yang mana beliau boleh hadir di atas kapasiti Naib Presiden UMNO.

Kenapa sekarang baru Muhyiddin bangkitkan soal ini? Kenapa beliau tidak bangkitkan dalam mesyuarat khas majlis tertinggi UMNO sebelum hari raya dahulu? Nampak sangat Muhyiddin terus-menerus mahu menjadi hero. Memanglah sepatutnya perhimpunan agung UMNO diadakan pada bulan Disember ini tetapi Pak Lah minta tangguh ke Mac kerana tugasnya belum selesai.

Beliau akan menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Najib pada bulan Mac ini walaupun tarikhnya belum ditetapkan lagi. Oleh itu apabila Muhyiddin membangkitkan semula isu ini, ia amat membingungkan ahli UMNO. Mentang-mentang beliau telah meninggalkan jauh Muhammad dan Ali dari segi pencalonan, beliau cakap banyak.

Katanya, “saya fikir saya mahu serahkan kepada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Saya tidak mahu cadangkan apa-apa sebab sesetengah orang cakap yang Muhyiddin sekarang terlalu banyak bercakap”.

Beliau sedar bahawa beliau bercakap banyak. Sepatutnya bila majlis tertinggi sudah buat keputusan, tidak perlu lagi beliau membangkitkannya. Adakah Najib mahu timbalannya cakap banyak macam Muhyiddin? Ini memberi kelebihan kepada Muhammad dan Ali jika mereka dapat kuota yang cukup untuk menentang Muhyiddin. Muhyiddin kini dapat 24 pencalonan manakala Ali dapat tiga pencalonan dan Muhammad dapat dua pencalonan.

Muhyiddin tidak boleh marah kerana jawatan ini ada kekosongan. Bukannya Ali dan Muhammad menentang penyandang jawatan. Oleh itu Muhyiddin tak perlu cakap banyak. Bila cakap banyak, makin kurang undi. Adakah Tan Sri sudah lupa kepada peristiwa 1981? Ku Li salah cakap sahaja, Musa Hitam yang menang dalam pertandingan Timbalan Presiden UMNO itu sedangkan Ku Li lebih banyak dapat pencalonan dari Musa. Belajarlah dari sejarah.

WAN JASNI DIJANGKA KEKAL PEMERIKSA KIRA-KIRA


Siapa kata jawatan pemeriksa kira-kira tidak penting? Jika tidak penting, masakan jawatan itu jadi rebutan di bahagian UMNO Kemaman. Dua orang penyandang jawatan, Hamzah Yusof,60, dan Wan Jasni Wan Mansor,50, dicabar oleh dua orang calon lain iaitu Mohd. Nor Ibrahim dan Ibrahim Abas.
Yang anehnya, Hamzah dan Wan Jasni adalah datangnya dari Dewan Undangan Negeri (DUN) yang sama, DUN Kemasik. Adakah monopoli DUN Kemasik kali ini akan berakhir dengan kehadiran dari dua calon ini, Mohd. Nor (DUN Air Putih) dan Ibrahim (DUN Kijal).
Hamzah adalah dari cawangan Felda Kerteh 5 manakala Wan Jasni adalah dari cawangan Felda Kerteh 6. Wan Jasni, seorang guru, adalah bekas AJK Pemuda dilantik dari tahun 1995-1998 ketika Datuk Ahmad Said menjadi Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kemaman. Beliau menang dalam pertandingan AJK Pemuda Bahagian dari tahun 1998-2000 ketika Dr. Ramli Taib menjadi Ketua Pemuda bahagian.
Selaku setiausaha UMNO cawangan Felda Kerteh 6, Wan Jasni dipercayai tidak ada masalah untuk mengekalkan jawatannya sebagai pemeriksa kira-kira buat penggal kedua pada hari esok. Selamat berjaya!