Selasa, Januari 17, 2012

MB KATA SENARAI CALON BELUM DIHANTAR


Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata sehingga ini beliau belum diminta menghantar senarai calon BN oleh Perdana Menteri.

Katanya, jika ada orang mendakwa sudah ada senarai calon BN di setiap DUN di Terengganu, dakwaan itu adalah karut semata-mata.

"Saya belum diminta Datuk Seri Najib Tun Razak menghantar senarai calon dari negeri ini," tegas beliau ketika berucap di majlis penyampaian dana khas sempena sambutan tahun baru Cina di Dewan Seri Amar, Cukai, Kemaman di sini pagi ini.

Dalam ucapannya juga beliau meminta masyarakat Cina terus mengundi BN pada pilihan raya umum akan datang terutamanya di DUN Chukai yang mempunyai 4 ribu pengundi Cina.

Katanya, walaupun undi sulit tetapi kita tahu trend pengundi Cina di peti undi majoriti kaum itu di DUN Cukai sama ada mereka mengundi BN atau tidak.

Katanya, kerajaan BN tidak pernah memilih kasih dalam memberi bantuan kepada semua kaum. Majlis itu turut dihadiri ADUN Chukai, Datuk Mohamed Awang Tera; ADUN Air Putih, Wan Hakim Tan Sri Wan Mokhtar dan ADUN Kemasik, Ir Rosli Othman.

Dalam pilihanraya umum lalu, calon BN di Cukai, Mohamed Awang Tera mengalahkan calon PAS, Hanafiah dengan majoriti 700 undi lebih. Beliau dikatakan mendapat majoriti yang rendah kerana masyarakat Cona dikatakan menyokong calon PAS.

Ahmad Said menyelar sikap pembangkang yang disifatkannya sebagai peraih durian. Katanya, musim durian peraih datang emmbeli durian dari pekebun durian. Lepas musim durian, peraih buat tak kenal pekebun durian walaupun terjumpa dalam kedaui kopi.

"Itulah perangai parti pembangkang seperti peraih durian," katanya lagi.