Khamis, Oktober 15, 2009

G4 TAK MINAT MASUK DEWAN PERSIDANGAN


Semalam hari kedua persidangan UMNO di mana satu hari pemuda, wanita dan puteri bersidang. Yang menariknya ketua ketiga-tiga sayap ini orang baru dan inilah kali pertama mereka menyampaikan ucapan sulung sebagai ketua pemuda, ketua puteri dan ketua wanita.

Khairy Jamaluddin menunjukkan kehebatannya dalam pidato sulungnya. Begitu juga Datuk Rosnah Abdul Rashid dan Datuk Seri Shahrizat Jalil. Dua tahun lagi kepimpinan mereka akan diuji lagi oleh para perwakilan. Dapatkah mereka bertiga mengekalkan jawatan mereka dua tahun lagi? Itu bergantung kepada sejauh mana mereka mengemudi ketiga-tiga sayap UMNO itu.

Orang masih tidak ramai seperti dahulu. Adakah kerana persidangan kali ini tiada pertandingan maka orang kurang datang ke PWTC? Yang peliknya ramai perwakilan G4 pemuda, puteri dan wanita berada di luar dewan daripada dalam dewan. Masa nak jadi G4 bukan main mereka berkempen. Sanggup habis duit. Bila dah menang, tak masuk dalam dewan pula membahaskan usul dan sebagainya. Saya pun hairan kenapa berebut jadi G4 jika tak masuk dewan mendengar perbahasan?

Inilah mentaliti G4 yang berjuang bukan untuk kepentingan bangsa tetapi untuk kepentingan diri. Bila dapat jadi G4 lebih mudah nak jumpa Khairy, Rosnah dan Shahrizat. Peduli apa pada bangsa kerana yang penting dapat projek dengan Rosnah dan Shahrizat sebagai menteri dan timbalan menteri. Walaupun Khairy bukan menteri, sekurang-kurangnya Khairy boleh tolong keluarkan surat sokongan walaupun sudah tentu tidak semestinya menteri meluluskan surat sokongan itu.

Kita akan tengok pada hari ini adakah orang lebih ramai dari semalam kerana hari ini Datuk Seri Najib Tun Razak akan menyampaikan ucapan sulungnya sebagai Presiden UMNO. Saya bersama Baha sempat juga ke PWTC menemui beberapa orangkawan termasuk Ramli MY, kawan lama di Warta Parlimen Kepala Batas. Ramli dapat jadi G7 dari UMNO Bahagian Wangsa Maju.Kami turut temui Pegawai Penyelidik Kanan di pejabat MB Terengganu, Hambali Latif yang menyambut harijadinya yang ke 55 hari ini. Selamat hari jadi Hambali. Yang peliknya Eman JR buat tak kenal Hambali bila terserempak di Pan Pacific. Ada apa-apa ke Eman?