Khamis, April 08, 2010

SEPERTI DIDUGA BN KEKALKAN STATUS QUO


Seperti diduga BN mengekalkan status quo untuk bertanding pada pilihanraya kecil hujung bulan ini. Datuk Seri Najib tidak bernai buat perubahan. Jika dia buat perubahan, ini bermakna dia tidak menyokong gagasan 1Malaysia yang dilaung-laungkannya.

Biarpun Hulu Selangor penuh dengan majoti pengundi Melayu,biarlah MIC yang bertanding kerana itulah status quo sebelum ini. Siapa calonnya sudah pasti Timbalan Presiden MIC. G. Palanivel yang sudah empat penggal jadi ahli parlimen kawasan tersebut.

Adakah orang UMNO yang pada mulanya menuntut kerusi tersebut akan beri sokongan kepada G. Palanivel yang bakal mewarisi MIC daripada Datuk Seri Samy Vellu? Adakah orang India akan solid mengundi BN? Bagaimana pula sokongan kaum Cina? Jika semua kaum bersatu ada harapan bagi BN untuk merampas kembali kerusi itu dari PKR dalam suasana PKR berpecah.

Ini semua bergantung kepada siapa calon PKR? Adakah PKR akan meletakkan orang Melayu sekali lagi sebagai calon? Ini semua yang akan dijawab pada hari pengundian nanti.