Khamis, Januari 21, 2010

DATUK MAZLAN KENA TEGAS

Tahniah kepada Datuk Mazlan Ngah yang dilantik sebagai Setiausaha Kerajaan (SUK) Terengganu yang baru menggantikan Datuk Mokhtar Nong yang bersara awal. Soal Mazlan mengambilalih jawatan Mokhtar tidak perlu dipersoal kerana di zaman Datuk Seri Idris Jusoh pun Datuk Muhatar diarah bersara awal untuk memberi laluan kepada Mokhtar Nong.

Oleh itu apa yang dilakukan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad said bukan perkara baru. Di zaman PAS pun, Datuk Che Mat Jusoh diarah bersara awal untuk memberi laluan kepada Datuk Mazlan Hashim sebagai SUK yang baru apabila PAS berkuasa di Terengganu pada tahun 1999.

Mazlan sebagai SUK yang baru kena tegas dengan pegawai bawahannya. Jangan jadi penakut kepada pegawai bawahannya. Pada Rabu 13 Januari lalu dalam sebuah mesyuarat jawatankuasa tender sebuah agensi kerajaan negeri, Mazlan yang masih Pegawai Kewangan Negeri mempengerusikan mesyuarat tersebut. Beliau dikatakan terpaksa tunduk kepada kehendak Pengarah UPEN, Datuk Azlan Dagang yang mahu sebuah syarikat yang telah kena denda lambat siap Pasar Kedai Buluh memperolehi kontrak bina rumah di Paka.

Azlan berkeras mahu kroninya itu dapat tender itu sedangkan ia telah dikenakan LAD. Yang anehnya kontraktor itu dapat projek membina pasar itu di zaman Azlan jadi Yang Dipertua MPKT. Sampai sekarang kontraktor itu gagal menyiapkan pasar tersebut walaupun sudah dua kali disambung tempohnya. Ini membuktikan betapa lemahnya Mazlan yang terpaksa tunduk kepada kehendak Azlan. Oleh itu bila sudah jadi SUK yang baru mulai 15 Januari lalu, Mazlan kena berani, jangan jadi lembik. Kalau tidak lebih baik beri laluan kepada Azlan jadi SUK yang baru.

Sepatutnya Menteri Besar ambil tindakan kepada mana-mana pegawai kerajaan yang enggan menurut perintahnya seperti Azlan. Lebih baik tukar Azlan jadi pegawai tambah sentara daripada jadi Datuk Bandar Kuala Terengganu yang baru. Masa Azlan jadi YDP MPKT dahulu, banyak kali Azlan mengengkari kehendak Ahmad Said sewaktu jadi Exco Kerajaan Tempatan dahulu. Pegawai seperti Azlan yang suka menyusahkan Menteri Besar perlu dipetisejukkan.

Seramai 48 Pegawai Tadbir Negeri akan bertukar jawatan di pelbagai pejabat kerajaan seluruh negeri berkuatkuasa 1 Febuari ini akibat persaraan Datuk Mukthar Nong dari jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu. Setiasaha Kerajaan Negeri, Datuk Haji Mazlan Ngah telah menandatangani surat Arahan Pertukaran berkenaan.

Sebelum daripada itu kelihatan Mazlan dilapangan terbang Sultan Mahmud Kuala Terengganu bersama Datuk Ahmad Said pulang dari Kuala Lumpur menaiki penerbangan Fire Flyz.

Menurut sumber, mereka pulang daripada mengadap Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong menyembah senarai pertukaran Pegawai Tadbir bagi mendapat perkenan. Pada lewat petang, senarai pertukaran siap ditangatangani oleh Mazlan dan telah diedarkan.

Katanya, gaji pegawai-pegawai terbabit akan dibayar daripada peruntukan pejabat yang menerima pertukaran itu mulai tarikh tersebut. Beliau menyatakan demikian dalam surat Pemberitahuan Pertukaran Pegawai Tadbir Negeri Terengganu yang diedarkan kepada ketua-ketua pejabat berkenaan hari ini. Antara pegawai utama yang terlibat segaimana dibawah.

Datuk Mat Razali Kasim, Datuk Bandar Bandaraya Kuala Terengganu bertukar jawatan dengan Datuk Azlan Dagang, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) merangkap Pengarah UPEN.

Tuan Haji Osman Muda, Timbalan Pegawai Kewangan Negeri telah mendapat kepercayaan pentadbiran negeri menduduki jawatan ketiga tertinggi sebagai Pengarah Tanah dan Galian.

Osman yang sebelumnya Setiausaha Sulit Kanan Kepada Mantan Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh. Tempat beliau di Pejabat Kewangan Negeri diganti oleh Haji Mustaffa Khalid.

Tuan Mamat Tuan Ngah dari jawatan kumpulan sejak pentadbiran yang lalu telah di lantik sebagai Pegawai Daerah Besut, mengambil tempat Haji Wan Muhamad Ibrahim yang ditukarkan sebagai Pegawai Daerah Hulu Terengganu.

Pegawai Daerah Setiu Haji Wan Nawawi Ismail dilantik sebagai Pegawai Daerah Kuala Terengganu bagi menggantikan tempat yang dikosongkan oleh Datuk Mohd Alim Muda yang dipinjamkan ke TESDEC sebagai Ketua Pegawai Eksekutif. Pegawai Daerah Setiu diganti oleh Haji Mat Akil Che Mat.

Haji Aziz Mamat telah dipinjam ke Yayasan Terengganu sebagai Pengarah Yayasan Terengganu mengantikan Haji Md Kamarul Al-Amin Ismail yang dipinjamkan ke Yayasan Islam Terengganu sebagai Pengarah.

Haji Zulkifli Mohamad ditempatkan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif ECER Terengganu yang dikosongkan semenjak Dato’ Wan Mokthar Mat Nor mengosongkan jawatan tersebut dua tahun lalu.

Haji Wan Ahamad Wan Muda Setiausaha Sulit Kanan kepada YAB Menteri Besar ditukarkan ke pentadbiran Negeri sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) mengambil jawatan yang dikosongkan oleh Haji Hussein Embong yang dipinjamkan ke Syarikat Air Terengganu (SATU) sebagai Ketua Pegawai Eksekutif.

Mustofa Abdul Rahman telah ditukarkan dari SATU ke jawatan Pegawai Daerah Dungun.