Ahad, September 11, 2016

KATA DAH BERDAMAI, TAPI MASIH HENTAM MB


Ramai yang tahu Menteri Besar Terengganu (MB), Ahmad Razif Abdul Rahman sudah berdamai dengan ADUN Kijal, Datuk Seri Ahmad Said tetapi yang peliknya semalam sewaktu merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Kemaman, Ketua Umno Bahagian Kemaman itu masih menghentam MB.

Dalam ucapannya Ahmad Said berkata tiga orang yang menjatuhkannya iaitu Azmi Abdul Rahman abang MB, MB sendiri dan Setiausaha Politik PM, Datuk Jailani Ngah. Beliau mengulangi kisah lama dalam ucapannya menyebabkan ramai yang keluar dari dewan sewaktu beliau berucap.

Beliau juga menghentam dua orang ahli jawatankuasa bahagian yang tidak hadir iaitu Datuk Mohamad Awang Tera dan Haji Mustapha Abdul Rahman. Mohamad yang juga Pegawai Pembangunan DUN Chukai diulang cerita oleh Ahmad Said menyokong PAS pada PRU yang lepas, mensabotaj calon BN, Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Hamid yang juga bekas setiausaha politiknya yang kalah dalam PRU tersebut.

Manakala pegawai khas MB, Haji Pa dituduh Ahmad Said sapu duit perarakan bot di Kuala Kemaman. Nampaknya Ahmad Said ketinggalan zaman sedangkan Haji Pa sudah bersumpah dalam videonya di hadapan kaabah bahawa beliau tidak sapu satu sen pun duit perarakan bot.

Nampaknya majlis perasmian Umno Kemaman sudah menjadi medan menghentam pemimpin Umno sendiri dan bukannya menghentam parti pembangkang seperti PAS, PKR, Amanah dan Bersatu. Seronok ahli-ahli pembangkang mendengar ucapan Ahmad Said. Beliau juga suruh bahagian siasat kenapa seramai 287 orang perwakilan tidak hadiri persidangan. Seramai 686 orang hadir daripada 973 orang.

287 orang merupakan angka yang ramai. Pelik juga mereka berebut jadi perwakilan cawangan ke bahagian tetapi bila tiba persidangan bahagian tidak datang pula. Tak perlu alasan ada kenduri kahwin ke, kerana persidangan ini hanya setahun sekali. Kecuali ada kematian barulah ketidakhadiran mereka boleh dimaafkan. 287 orang ini perlu disenaraihitamkan supaya perwakilan cawangan tidak memilih lagi mereka sebagai perwakilan ke persidangan bahagian tahun hadapan.Umno Bahagian kena ajar 287 orang perwakilan ini supaya di masa akan datang mereka hadiri persidangan. Bagi saya, mereka mengkhianati mandat yang diberi oleh perwakilan cawangan kepada mereka.

Di Pasir Gajah, kampung saya, berebut orang nak jadi perwakilan tetapi kalah bertanding termasuk saya sendiri. Senang senang pula mereka tidak hadiri persidangan bahagian. Kalau tak nak pergi ke persidangan bahagian, tak perlu bertanding sebagai perwakilan cawangan ke bahagian.