Selasa, Disember 08, 2015

SHAFIE KENA MAIN

Kesian Shafie Apdal kena main dengan grup Muhyiddin Yasin. Ingatkan bila sokong Munyiddin, dapat jadi timbalan presiden Umno tetapi rupanya kekal menjadi naib presiden Umno. Sebaliknya menteri besar Kedah, Mukhriz Mahathir yang akan bertanding jawatan timbalan presiden mewakili team 5M menentang team Najib Razak dalam pemilihan Umno pada tahun 2018.

Semalam tersebar kononnya team 5M yang diketuai Muhyiddin Yasin akan mencabar jawatan presiden Umno menentang Najib Razak tetapi Mukhriz yang akan menentang Dr Ahmad Zahid Hamidi bagi jawatan timbalan presiden Umno.

Bagi jawatan naib presiden pula, Mohd Khaled Nordin, Mohd Shafie Afdal dan Mat Said dari team 5M akan menentang Hishamuddin Hussein, Khairy Jamaluddin dan Mahdzir Khalid dari team Najib.

Sepatutnya Shafie yang sudah dua penggal menjadi naib presiden Umno yang wajar menentang Dr Ahmad Zahid Hamidi bagi jawatan timbalan presiden Umno. Ini baru nampak team 5M serius mahu mengangkat rakyat Sabah sebagai TPM seperti janji Dr Mahathir ketika merasmikan Umno masuk ke Sabah pada tahun 1991 bahawa suatu hari nanti rakyat sabah akan menjadi PM Malaysia melalui Umno.

Shafie sudah dua penggal menjadi naib presiden Umno dan berpengalaman luas sebagai menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna, menteri kebudayaan, kesenian dan warisan, menteri kemajuan luar bandar dan wilayah sewajarlah diangkat menjadi TPM sebaliknya Mukhriz yang tidak ada pengalaman dalam kabinet diberi tempat. Mentang mentanglah beliau anak bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad.

Mukhriz tidak pernah menang jawatan ketua pemuda, malah kalah bertanding jawatan naib presiden Umno pada tahun 2018 sepatutnya merebut kerusi naib presiden. Walauypun Mohd Khale Norden sudah mnafikan terlibat dalam team 5M tetapi beliau perlu berada dalam team 5M untuk menguasai undi dari negeri Johor. Manakala bekas MB Terengganu, Mat Said diberi penghormaqtan untuk bertanding naib presiden Umno kerana beliau dari awal terlibat dalam penubuhan Terengganu Investment Authority (TIA) yang akhirnya ditukar nama kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Harapan beliau untuk menang agak sukar kerana beliau tidak pernah bertanding jawatan ahli majlis tertinggi Umno. Beliau hanya dilantik malah di zaman Rahim Thamby Chik ketua pemuda pun, beliau dilantik exco pemuda Umno Malaysia.

Jika Muhyiddin, Shafie tidak dipecat atau digantung keahliannya mungkin cabaran 5M pada tahun 2018 menjadi sengit seperti mana pertandingan 1987.