Isnin, September 12, 2016

MENCARI KETURUNAN DAENG MENAMPUK

Daeng Menampuk adalah anak Raja Bugis yang dititahkan oleh Sultan Johor, Sultan Sulaiman  Badrul Alam Shah untuk menabalkan adik Sultan, Tun Zainal Abidin sebagai Sultan Terengganu pada tahun 1708.

Dari keturunan Daeng Menampuk atau Raja Tua maka lahirlah Raja Haji Daud. Anak Raja Haji Daud ialah Raja Haji Muslimin yang membuka kampung Paloh dan Pulau Rusa. Beliau adalah orang Bugis yang membuka kedua-dua kampung tersebut. Manakala orang Bugis yang membuka Seberang Takir datang lebih kemudian dari Raja Haji Muslimin.

Anak Raja Muslimin, Raja Haji Muhammad menjadi pengiring Sultan Zainal Abidin III. Selepas Raja Haji Muhammad, beliau tidak membenarkan keturunannya menggunakan nama Raja. Tak tahu apa sebabnya.

Penulis sempat menemui keturunan Raja Haji Muhammad di Gong Tok Nasek, Cikgu Wahid Yusof , 75 tahun, bekas pensyarah di Maktab Perguruan Pasir Panjang.

Raja Haji Muhammad mempunyai 14 orang anak dari empat orang isteri iaitu Yusof,Abdullah, Chik, Mohd Zain, Yunus, Aishah, Nik, Awang, Embong,Muhamad Ali, Abdul Rahman, Muda, Wok dan Hassan.

Beberapa tokoh korporat dan politik berasal dari keturunan Daeng Menampuk ini. Antaranya Pengerusi Eksekutif Peremba, Tan Sri Razali Abdul Rahman; bekas ADUN Bandar, Azmi Lop Yusof; bekas calon-calon BN Wakaf Mempelam, Cikgu Latif Muda dan Othman Awang.

Tan Sri Razali anak Zawiah cucu Che Chik cicit Mohd Zain cuit Raja Haji Muhammad. Wahid pula adalah anak Che Endut cucu Che Wook  cicit Mohd Zain cuit Raja Muhammad. Ini bermakna Wahid adalah dua pupu Tan Sri Razali.

Bekas calon BN Wakaf Mempelam, Cikgu Latif anak Salma cucu Che Ngah cicit Che Abdullah cuit Raja Haji Muhammad juga. Cikgu Latif tiga pupu Tan Sri Razali.

Othman Awang yang juga bekas calon BN Wakaf Mempelam adalah anak Che Enong cucu Che Abdullah cicit Raja Haji Muhammad. Othman Awang adalah bapa saudara Cikgu Latif.Bekas ADUN Bandar, Azmi anak Lop Yusof cucu Abdul Rahman cicit Hassan cuit Raja Haji Muhammad.

Manakala Zabidi Saidi penulis blog ini anak Zainun cucu Zaharah cicit Che Nik cuit Raja Haji Muhammad. Che Nik menikah dengan Haji Yusof Kampung Kolam cicit Datuk Lela Perkasa, Abdul Rahman Ishak yang dikenali sebagai Hang Tuah Terengganu dan Pegawai Daerah Kemaman yang pertama.

 Selepas Haji Yusof meninggal dunia dengan dua orang anak Zaharah dan Abu Bakar maka Che Nik menikah dengan Cikgu Haji Yusof Kemasik guru agama yang terkenal di Kemasik. Cikgu Haji Yusof juga berasal dari Paloh dan bau bau bacang dengan Che Nik. Beliau meninggal dunia pada tahun 1974 di Kemasik dan ribuan anak muridnya menghantar jenazahnya ke kubur di tepi masjid Kemasik yang menyebabkan jalan raya jem.

Zaharah yang duduk di Pasir Gajah mempunyai beberapa orang anak iaitu Zainun, Maznah, Zawiah dan Mohd.Fadzil manakala Abu Bakar yang duduk di Bukit Goh, Kuantan mempunyai beberapa orang anak iaitu Hasanah, Ahmad, Hamidah, Bakri, Haizam,Azran dan Haniza.

Manakala Mohd Radzi, jurutera Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan Mohd Kamal, pegawai anak syarikat Yayasan Terengganu adalah anak Mohd Shah cucu Che Awang cicit Raja Haji Muhammad. Adik beradik lain Mohd Radzi ialah Nasir, Noriah, Norehan, Norizan, Shukri dan Suhaimi.

Ketua Polis Pahang, Datuk  Seri Sharifuddin adalah anak  Abdul Ghani cucu Che Abdullah cicit Che Yunus cuit Raja Haji Muhammad. Manakala  Haji Omar bapa mertua ADUN Nenggiri di Gua Musang, Kelantan, YB Yusof Abdul Ghani adalah anak Che Nik cucu Che Abdullah cicit Che Yunus cuit Raja Haji Muhammad.

Cikgu Wahid meminta semua saudara maranya terus mencari waris-waris dari keturunan Daeng Menampuk  yang masih tak dapat dikesan yang berada di Losong, Manir, Teluk Pasu sebelah ibu Tokku Paloh dan lain-lain lagi.

Bagi keturunan Raja Tua atau Daeng Menampuk ini yang mahu mengetahui susur galur keturunan mereka boleh hubungi Cikgu Wahid di no telefon 09-6248088.


catatan gambar:-

1. Mohd Kamal Mohd Shah,  Wahid Yusof, Zabidi Saidi dan Mohd Radzi Mohd Shah
2. Zabidi dengan bapa mertua ADUN Nenggiri, Haji Omar
3. Carta keturunan Daeng Menampuk@ Raja Tua
4. Pengerusi Peremba, Tan Sri Razali Abdul Rahman
5. Bekas ADUN Bandar, Azmi Lop Yusof
6, Ketua Polis Pahang, Datuk Seri Shariffuddin Abdul Ghani

KEHEBATAN UMNO DARI AKAR UMBI


OLEH SHAHBUDIN EMBUN
(sudah disiarkan oleh Berita Harian empat hari lepas)Sejak kecil lagi, penulis akan sama-sama berasa teruja apabila mendengar berita seorang pemimpin , YB atau VIP akan datang melawat kampug penulis . Pada kebiasaannya kedatangan mereka ini untuk merasmikan surau ,balai raya atau sekadar menyantuni para penduduk kampung.


Ketika itu juga penulis dapat saksikan bagaimana penduduk kampung tidak tidur siang malam memikirkan apakah yang mesti dilakukan untuk menyambut ketibaan VIP ini.Pelbagai persoalan bermain di fikiran ketua kampung dan anak-anak buahnya. Adakah VIP ini suka dengan sambutan yang diberikan? Bagaimana pula dengan makanan. Adakah hidangan yang bakal diberikan cukup sedap dan sempurna untuk seorang yang bergelar YB?


Ketika itu juga tukang masak yang diiktiraf sebagai yang terbaik dalam kampung akan diberi tugas menggalas tanggungjawab ini.Dan apabila tibanya hari kedatangan YB atau VIP itu, maka kampung dalam sekelip mata akan menjadi meriah dengan pukulan gendang dan kompang menyambut ketibaan VIP itu.


Dan jika VIP itu bertaraf menteri, maka akan bertambah riuhlah suasana di kampung penulis.Semua penduduk kampung akan bercerita sehingga ke anak cucu bagaimana seorang bertaraf menteri sudi untuk datang ke kampung mereka. Sebenarnya senario seperti ini bukan sahaja berlaku di kampung penulis, bahkan boleh dikatakan berlaku di semua kampung di seluruh pelusok Malaysia.


Dan kini setelah 59 tahun merdeka, adakah senario yang sama masih lagi boleh dilihat? Adakah VIP atau YB  khasnya di kalangan pihak pemerintah akan terus disambut dengan penuh gilang gemilang? Sebenarnya, senario yang digambarkan di atas masih lagi diamalkan.


Dalam hal ini tidak salah rasanya untuk menunjukkan rasa terima kasih dan sayang kepada VIP yang telah banyak memberikan sumbangan dan membantu penduduk kampung? Mereka telah berjasa besar setelah diberi tanggungjawab oleh rakyat yang memberi kepecayaan dan mandat kepada mereka sebagai wakil rakyat.


Namun, bagaimana pula dengan pemimpin yang mendapat kedudukan serta pangkat dan kemudiannya tidak mengambil berat langsung akan apa yang berlaku pada rakyat yang memilih mereka. Pemimpin seperti inilah yang mesti dielakkan oleh mereka yang berada di akar umbi dan jangan sekali-kali melantik pemimpin seperti ini.

Baru-baru ini ketika merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Jasin, Timbalan Perdana Menteri ,Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan bahawa kehebatan pemimpin UMNO bukan datang daripada diri mereka semata-mata ,sebaliknya datang daripada sokongan anggota peringkat akar umbi parti.Apa yang Zahid Hamidi maksudkan ialah para pemimpin UMNO perlu sedar dan ingat bahawa kedudukan dan jawatan dipegang adalah suatu amanah dan tanggungjawab yang diberikan oleh anggota peringkat akar umbi parti.

Dan apabila kita membincangan tentang kedudukan serta pangkat, maka akan timbul pula isu protokol. Kita perlu menerima hakikat,  ada kalanya faktor protokol akan menyebabkan para pemimpin tempatan merasakan diri mereka tidak sesuai untuk turun padang dan mendekati orang kampung. Itu sebabnya soal protokol dalam UMNO perlu diketepikan jika UMNO mahu dilihat sebagai sebuah parti yang mesra rakyat.

Masyarakat Melayu khususnya masyarakat kampung akan sentiasa ingat jasa dan yang dicurahkan oleh para pemimpin, tidak kira dari peringkat manapun.Dan jika mereka melihat seorang pemimpin yang sanggup berpanas dan berhujan seperti mereka tanpa dilindungi oleh nyaman hawa dingin sebuah kereta mewah, maka pemimpin seperti inilah yang akan menyelamatkan UMNO.

Nasihat dan teguran oleh Zahid Hamidi ini perlu diambil iktibar khasnya oleh wakil-wakil rakyat UMNO yang “malas” untuk turun padang.Mereka perlu ingat bagaimana golongan rakyat membantu menaikkan mereka sehingga digelar Yang Berhormat.

Dan inilah masanya untuk mereka pula membalas budi dengan menggelarkan diri mereka sebagai “Yang Berkhidmat”.Tunjukkan kehebatan dengan menghulurkan bantuan dan sokongan kepada golongan rakyat . Janganlah jadi seperti pemimpin bermusim yang hanya muncul apabila ada pertandingan dalam pemilihan parti ataupun ketika hampirnya Pilihan Raya Umum.

UMNO kini berusia 70 tahun dan sudah dianggap sebagai satu institusi sosial yang memperjuangkan hak orang Melayu disamping mempertahankan juga kepentingan masyarakat majmuk di Malaysia. Itu sebabnya para pemimpin UMNO khasnya di peringkat cawangan dan bahagian perlu bekerja lebih keras untuk terus mendapatkan kepercayaan rakyat agar terus memberi mandat meletakkan kepercayaan mereka kepada UMNO .

Catatan gambar: Penulis sedang menziarahi kubur Tan Sri Dr Jamalauddin Jarjis