Rabu, Mei 25, 2011

1MALAYSIA UNTUNGKAN SIAPA?


Di zaman pak lah jadi PM, pak lah promosi Islam hadhari. Apabila Datuk Seri najib tun razak jadi Pm, Islam hadhari hilang entah ke mana. najib promosi 1malaysia pula.

dua tahun sudah berlalu najib jadi PM, mari kita analisis siapa yang untung di sebalik 1Malaysia. Kenapa BN perlu ikut rentak pakatan rakyat? pakatan rakyat sanggup menghapuskan hak istimewa orang melayu kerana memancing undi bukan Melayu. anwar ibrahim yang nasionalis sebelum ini sanggup menggadai hak orang Melayu semata-mata untuk menang pilihanraya.

Akhirnya lima negeri tumbang pada pilihanraya umum 2008. Itu semasa Anwar sudah keluar dari penjara tetapi tidak boleh aktif dalam politik. Selepas najib jadi PM, Najib ubahsuai dasar supaya nampak 1Malaysia. siapa yang srugi di sebalik dasar meritokrasi.

saya terima sms dari Presiden perkasa, datuk ibrahim ali pada jam 5.21 petang sebentar tadi. Tulisnya, 300 biasiswa JPA telah diberi berdasarkan merit kepada pelajar cemerlang lepasan SPM yang mendapat 9A+.mengikut Datuk Seri nazri Aziz, Menteri di jabatan Perdana Menteri,dari angka 300 ini, 258 atau 86 peratus diberi kepada bukan melayu dan hanya 42pelajar Bumiputera atau 14 peratus mempunyai kelayakan mengikut merit.Datuk ibrahim Ali mengajak orang melayu merenung penerusan gejala meritokrasi.

Mujur ada orang seperti ibrahim ali yang berani menyuarakan soal ini? Di mana suara pemuda UMNO? Bagaimana pula pemuda PAS? Hari ini BN masih memerintah negara, orang melayu sudah kehilangan hak gara-gara meritokrasi. Cuba bayangkan pada tahun 2012 pakatan rakyat memerintah malaysia, apa akan jadi kepada pelajar melayu? oleh itu lu pikirlah sendiri seperti kata Nabil.

Di zaman mahathir, soal ini tidak kedengaran kerana Mahathir masih ada semangat Melayu. adakah najib sudah hilang semangat Malayu. Oleh itu jika UMNO mahu terus kekal, perjuangkanlah nasib orang melayu. Peduli apa pada MCA dan MIC? Jangan orang melayu marah kepada UMNO kerana UMNO yang menggadaikan hak orang melayu.