Selasa, September 15, 2009

MAIN CINTA MELALUI SMS


Seramai 39 peratus penduduk bandar di Malaysia pernah bermain cinta dengan pasangan mereka melalu sistem pesanan ringkas (SMS) manakala hampir 15 peratus pernah memutuskan hubungan melalui SMS dan 20 peratus telah meninggalkan pasangan mereka melalui SMS, kata syarikat penyelidikan global Synovate, dalam satu kajian baru-baru ini.

Synovate telah mengkaji selidik lebih 8,000 responden bandar daripada Malaysia, Kanada, Denmark, Perancis, Netherlands, Filipina, Russia, Singapura, Taiwan, United Kingdom dan Amerika Syarikat, kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Ia berkata kajian itu bertujuan mengenalpasti sikap lelaki dan wanita terhadap telefon bimbit mereka dan faktor-faktor yang menyumbang kepadanya.

Pengarah Urusan Synovate Malaysia Steve Murphy berkata adalah jelas masyarakat bandar di Malaysia memilih untuk tidak berkonfrontasi ketika menghadapi situasi yang rumit.

" Mereka mendapati lebih mudah untuk menyatakan perasaan menerusi pesanan ringkas berbanding komunikasi secara terus," katanya.

Kajian itu juga menunjukkan penduduk bandar di Malaysia memilih menggunakan telefon dengan papan kekunci berbanding skrin sentuh sementara aktiviti berkaitan telefon yang paling popular adalah mengambil gambar (61 peratus), bermain permainan video, memuat turun atau mendengar muzik (38 peratus) dan menonton klip video (22 peratus).

Sebanyak 57 peratus penduduk bandar berkata mereka tahu menggunakan semua fungsi telefon bimbit mereka.

Murphy berkata buat masa sekarang, menonton televisyen (tujuh peratus), menghantar e-mel (12 peratus), jaringan sosial (13 peratus) dan melayari internet (15 peratus) merupakan aktiviti-aktiviti yang paling tidak popular di kalangan pemilik telefon bimbit di Malaysia.

Beliau berkata permintaan dan keinginan untuk aktiviti tersebut bagaimanapun akan meningkat apabila pembekal di negara ini terus mengembangkan perkhidmatan yang ditawarkan.

CONTOHI YAYASAN AL-BUKHARY


Badan kebajikan perlu mencontohi usaha Yayasan Al-Bukhary yang memberi bantuan kepada pelajar miskin hingga ke peringkat pengajian tinggi, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sambil menyifatkan usaha itu sebagai satu jihad dalam Islam, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata ia juga dapat merapatkan jurang pendidikan di antara bandar dan luar bandar, di samping memberi akses kepada pendidikan yang lebih berkualiti.

"Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Yayasan Al-Bukhary di atas sumbangan bakti kepada umat Islam dalam meningkatkan tahap pendidikan ummah," katanya pada majlis berbuka puasa bersama 312 penuntut Universiti Islam Antarabangsa yang ditaja oleh yayasan itu di Muzium Kesenian Islam di Kuala Lumpur malam tadi.

Muhyiddin berkata kerajaan amat mengalu-alukan usaha murni yayasan itu yang tidak jemu-jemu menyokong sistem pendidikan di negara ini.

Beliau berkata bantuan itu memberi faedah berganda kepada ummah.

"Bulan Ramadan ini memberikan seribu satu peluang untuk umat Islam menyucikan diri dan mencari keredaan Allah s.w.t, dan penyucian itu boleh dilakukan dengan melipatgandakan ibadah dan amal jariah kepada insan-insan yang memerlukan di seluruh negara," katanya.

Beliau berkata bantuan itu bukan sahaja dapat meningkatkan kecemerlangan pendidikan di luar bandar tetapi juga menambah bilangan pelajar bumiputera dan miskin ke peringkat pengajian tinggi.

Turut hadir pada majlis itu ialah pengerusi Yayasan Al-Bukhary Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dan isteri Muhyiddin Puan Sri Norainee Abd Rahman.