Jumaat, September 11, 2009

PUCUK PIMPINAN TIDAK TERIKAT DENGAN KEHENDAK BAHAGIAN


Umno Bahagian Teluk Kemang yang bermesyuarat semalam sebulat suara menamakan Tan Sri Mohd Isa Samad sebagai calon bertanding mewakili Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Ketua Pemuda bahagian itu, Mohd Faizal Ramli, berkata pencalonan Mohd Isa yang juga Ketua Umno bahagian itu mendapat sokongan sebulat suara 33 ahli jawatankuasa (AJK) bahagian yang menghadiri mesyuarat, petang semalam.

"Kita tidak memperincikan calon lain, sebaliknya AJK yang hadir menyatakan sokongan sebulat suara kepada beliau (Mohd Isa) kerana yakin pengalaman dan ketokohannya mampu membantu BN mempertahankan kerusi itu," katanya.

Ulasan saya terhadap berita ini ialah tidak semestinya perhubungan negeri akur dengan kehendak bahagian. Mungkin perhubungan negeri akan hantar tiga nama kepada pucuk pimpinan parti. Pucuk pimpinan tidak terikat kepada calon yang disenaraikan oleh bahagian kerana banyak kes yang berlaku senarai bahagian tidak sama dengan senarai perhubungan. Contohnya, pilihanraya kecil DUN Kuala Berang pada tahun 2004. Ketua bahagian, Tengku Putera mahu setiausaha sulitnya, Baharuddin menjadi calon tetapi pengerusi perhubungan negeri, Idris jusoh pilih Cikgu Zawawi sebagai calon.

Oleh kerana Bagan Pinang adalah kubu kuat BN kerana ada undi pos sebanyayk 5,000 maka tidak semestinya pucuk pimpinan memilih Isa Samad sebagai calon. Sebaliknya letak orang baru pun BN akan menang besar juga.


SAMY VELLU SERANG DR MAHATHIR


Nampaknya pertandingan dalam MIC esok amat menarik apabila salah seorang calon Timbalan Presiden, Datuk S. Subramaniam diserang oleh Presidennya, Datuk Seri S. Samy Vellu seolah-olah Subramaniam mencabar Samy Vellu pula.

Samy marah kerana Tun Dr Mahathir menyokong Subramaniam dan Samy mengatakan walaupun sudah 28 kali Dr Mahathir merasmikan kongres agung MIC tetapi semua permintaan MIC untuk kaum India tidak pernah ditunaikan oleh Dr Mahathir.

Ini adalah satu tuduhan yang berat. Masakan dalam tempoh 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri langsung Dr Mahathir tak bantu kaum India. Samy vellu mesti buktikan tuduhan ini. Jika tidak beliau buat tuduhan palsu kepada Dr Mahathir. Takkan beliau lupa jangsung DR Mahathir yang melantiknya sebagai Menteri Kerjaraya yang paling lama dalam kabinet Dr Mahathir?

Kurang dari 48 jam sahaja lagi sebelum pemilihan parti MIC Sabtu ini, Presidennya, Datuk Seri S. Samy Vellu mendedahkan beliau mempunyai satu ‘bom hidrogen’ yang boleh membongkar rahsia Datuk S. Subramaniam dan menjatuhkan maruahnya di khalayak ramai.

Bagaimanapun, kata Samy Vellu, beliau tidak akan meletupkan bom hidrogen berkenaan kerana ia bukan tindakan baik untuk dilakukan oleh seseorang pemimpin ketika bakal menghadapi pemilihan parti.

Samy Vellu mendakwa, bekas Timbalan Presiden parti itu telah menyediakan beberapa butir ‘bom’ untuk menyerangnya demi kepentingan diri sendiri.

‘‘Setakat ini, satu ‘bom’ pun tidak pernah meletup.

‘‘Tetapi saya ada satu ‘bom hidrogen’ yang boleh membongkar rahsia beliau dan menjatuhkan maruahnya di khalayak ramai,’’ katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Subramaniam adalah salah seorang calon yang bakal merebut jawatan Timbalan Presiden MIC pada pemilihan parti Sabtu ini.

Sementara itu, Samy Vellu turut membidas tindakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mencampuri urusan pemilihan jawatan tertinggi parti itu dengan mengeluarkan kenyataan yang didakwanya menjejaskan maruahnya.

Beliau menegaskan, Dr. Mahathir atau mana-mana pemimpin selain daripada MIC tidak berhak mencampuri urusan pemilihan jawatan tertinggi parti tersebut.

Menurut beliau, sekiranya bekas Perdana Menteri itu mempunyai masalah peribadi dengannya, ia harus diselesaikan secara baik.

‘‘Saya sangat menghormati beliau tetapi berasa sedih dengan tindakannya yang sengaja memberikan gambaran buruk terhadap diri saya.

‘‘Ini (mencampuri urusan pemilihan MIC) bukan tindakan baik yang boleh dilakukan oleh seorang pemimpin yang kini disanjung tinggi oleh semua lapisan masyarakat di negara ini,’’ katanya.

Beliau diminta mengulas kenyataan Dr. Mahathir dalam akhbar berbahasa Tamil, Makkal Osai yang berbunyi ‘Samy Vellu tidak membuat apa-apa untuk golongan kaum India di negara ini’.

Dr. Mahathir juga berkata, kaum India tidak wajar menyokong Samy Vellu lagi dan harus memilih calon yang berkaliber seperti Datuk S. Subramaniam yang bakal bertanding bagi jawatan timbalan presiden.

Samy Vellu menjelaskan, beliau telah melakukan yang terbaik kepada masyarakat India dan tidak pernah takut untuk menyuarakan pendapatnya ketika berada dalam Kabinet.

‘‘Dr. Mahathir pernah menghadiri Persidangan MIC Kebangsaan sebanyak 28 kali, kami pernah meminta beberapa peruntukan dan permintaan untuk kesejahteraan kaum India.

‘‘Tetapi satu pun tidak pernah diambil kira atau dipertimbangkan olehnya, ketika beliau menyandang jawatan Perdana Menteri,’’ dakwanya.