Rabu, September 30, 2009

PANDANGAN PEMUDA PKR CETEK


Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) Pulau Pinang pada Selasa membidas Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang Mohd Yusmadi Mohd Yusuff yang mencadangkan agar jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang disandang secara giliran antara tiga parti yang kini menguasai negeri itu.

"Ini merupakan satu formula berbaur perkauman ciptaan Mohd Yusmadi sendiri yang asyik gilakan kuasa sahaja," kata DAPSY, Ng Wei Aik, dalam satu kenyataan.

Beliau mengulas cadangan Mohd Yusmadi supaya jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang digilirkan berdasarkan formula baru yang memberi peluang kepada semua kaum untuk menjadi pemimpin.

Mohd Yusmadi, yang juga Anggota Parlimen Balik Pulau, dilaporkan berkata formula politik baru itu bagi menggantikan formula Barisan Nasional yang memberi jawatan Ketua Menteri hanya kepada kaum Cina dan Timbalan Ketua Menteri kepada wakili Melayu.

Ng berkata tiada formula baru yang telah dipersetujui oleh pakatan DAP, PKR dan Pas yang kini memerintah Pulau Pinang berhubung sistem penggiliran itu.

Beliau berkata buat masa ini, DAPSY berpendirian bahawa belum sampai masa dan tidak perlu jawatan Ketua Menteri itu digilirkan.

Katanya DAPSY mempertahankan jawatan Ketua Menteri supaya tidak digilirkan atas alasan bahawa sebarang pelantikan untuk jawatan itu mestilah diputuskan oleh parti yang menguasai majoriti kerusi dalam Dewan Undangan Negeri dan bukan atas alasan bahawa kaum Cina adalah kaum majoriti di negeri itu.

"Saya ingin tegaskan bahawa formula baru yang sedang dilaksanakan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang adalah memberi layanan yang adil serta bantuan yang saksama kepada semua rakyat tanpa mengambil kira perbezaan kaum, agama, jantina dan latar belakang politik.

"Ini jauh lebih adil serta disambut baik oleh rakyat jelata daripada formula ciptaan Mohd Yusmadi itu," kata Ng.

Nampaknya pandangan Ketua Pemuda PKR cetek sangat.Kalau hari ini PKR tuntut penggiliran Ketua Menteri di Pulau Pinang maka DAP mungkin menuntut penggiliran Menteri Besar di negeri-negeri yang diperintah Pakatan Rakyat seperti Kelantan, Kedah dan Selangor. Adakah Yusmadi sanggup melihat orang China jadi Menteri Besar Kelantan, Kedah dan Selangor?

Apa yang diamalkan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang mengekalkan formula BN memberi jawatan Ketua Menteri kepada orang China adalah langkah yang tepat kerana orang China adalah majoriti pengundi di Pulau Pinang.

Apa yang diamalkan di Sabah telah merugikan orang Melayu. Sebab itu di asa kecerdikan Datuk Seri Musa Aman, maka penggiliran jawatan Ketua Menteri Sabah dapat dihapuskan apabila beliau berjaya mendapat tandatangan semua presisen parti komponen BN Sabah kononnya mereka tidak setuju penggiliran jawatan Ketua Menteri.

Ini yang menyebabkan Musa Aman kekal sebagai Ketua Menteri Sabah sehingga hari ini.