Ahad, Mac 20, 2011

RAKYAT SARAWAK TIDAK BERANI MACAM RAKYAT SABAH?


Esok Dewan Undangan Negeri Sarawak dibubar untuk memberi laluan kepada pilihanraya negeri yang ke 11. Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan terus mengetuai BN Sarawak dan akan berundur dua tahun lagi.

Adakah BN akan menang cemerlang setetelah Taib menjadi KM selama 30 tahun? Adakah rakyat Sarawak berani seperti rakyat Sabah yang sukar menukar kerajaan? rakyat Sabah tumbangkan kerajaan USNO pada tahun 1976.Mereka juga menumbangkan kerajaan Berjaya pada tahun 1985. Adakah rakyat Sarawak berani menumbangkan kerajaan Taib Mahmud yang dianggap sebagai Hosni Mubarak?

Saya kira rakyat Sarawak merupakan pengundi yang konservatif. Mereka akan terus mngekalkan kerajaan BN walaupun mereka tidak suka Taib Mahmud. BN sarawak akan menandingi 71 kerusi. Ia dianggotai PBB, PRS, SPDP dan SUPP. Pembangkang pula akan meletakkan PKR, SNAP, DAP dan PAS. Adkah DAP yang bertanding di 12 kerusi majoriti Cina akan menambah kerusi dari enam kerusi yang sedia ada?

SPR akan bermsyuarat pada 23 Mac ini utnuk menentukan tarikh penamaan calon dan hari pembuangan undi. yang jelas kpada kita bila BN menang cemerlang di Sarawak, parlimen akan dibubar pada bulan Julai ini. Sekalilagi rakyat Sarawak keluar mengundi untuk memilih ahli parlimen pula. Lebih baik parlimen dibubar sekarang untuk membolehkan pilihanraya umum diadakan sreentak di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.