Rabu, September 08, 2010

UCAPAN SELAMAT HARI RAYA

LEMBAB SANGATKAH KDN?


Apakah Kementerian Dalam Negeri (KDN) terlalu lembab sehingga 10 bulan senarai nama yang dihantar oleh Ketua Polis Negara untuk mengisi kekosongan jawatan dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM)masih belum diisi? Apa KSU dan PTD yang ada di KDN buat?

Pendedahan terbaru Tan Sri Musa Hassan menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dalam KDN.yang peliknya Perdana Menteri, Datuk Seri najib Tun Razak sering kali menyebut tentang KPI tetapi cara kerja pegawai kerajaan masih di takuk lama. Masih tidak berubah. Surat yang boleh dijawab dalam masa lima minit sampai tiga bulan tidak berjawab. Macam mana perkhidmatan awam kita mahu maju jika perkara remeh-temeh seperti ini masih tidak boleh diatasi.

Kita baca berita penuh Musa Hassan mengenai perkara ini seperti mana berikut:-

Tan Sri Musa Hassan berharap beliau tidak dituduh 'tidak buat kerja' kerana membiarkan kekosongan beberapa jawatan penting dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) di seluruh negara sepanjang perkhidmatannya sebagai Ketua Polis Negara (KPN).

Ini kerana jelasnya, beliau telah menghantar senarai nama kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) November tahun lalu untuk dipertimbangkan tetapi kekosongan jawatan itu masih berlaku.

"Saya pun tidak tahu kenapa kekosongan itu tidak diisi sampai sekarang walaupun kita sudah hantar senarai nama sejak November lalu. Saya tak mahulah ada yang mengatakan saya tidak buat kerja.

"Malah senarai nama yang dicadangkan itu juga telah dipersetujui bersama oleh jawatan kuasa pemilihan dianggotai oleh pegawai kanan polis sebelum dihantar kepada KDN," kata beliau kepada pemberita di sini semalam.

Musa ditanya berhubung beberapa kekosongan, termasuk jawatan dianggap penting dalam polis yang tidak diisi sehingga sekarang termasuk Ketua Polis Daerah Cheras.

Beliau ditemui pemberita selepas menghadiri perjumpaan dengan Polis Selangor sempena persaraannya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) di sini.

Dalam pada itu, Musa menafikan laporan akhbar yang mengatakan dirinya terkejut hanya diberitahu berhubung penamatan kontraknya sebagai KPN semasa pengumuman mengenainya dibuat Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammudin Tun Hussein di Putrajaya dekat sini kelmarin.

Beliau dilaporkan berkata demikian semasa sidang akhbar di Bukit Aman semalam.

"Ada media salah faham mengenainya. Saya katakan hanya dimaklumkan mengenai perkara itu sebelum sidang akhbar dibuat bukannya hanya tahu ketika pengumuman itu," jelasnya.