Rabu, Januari 26, 2011

TAHNIAH BUAT SEMUA


Tahniah buat semua yang dilantik sebagai setiausaha, bendahari dan ketua penerangan UMNO Terengganu yang baru seperti yang diumumkan oleh Pengerusi Perhubungan, Datuk Seri Ahmad Said semalam.

Pengekalan Datuk Tengku Putera Awang sebagai setiausaha perhubungan tidak memeranjatkan kerana beliau adalah penyokong setia Ahmad Said. Beliau aktif dalam politik pada tahun 1993 sebagai ketua pemuda UMNO Hulu Terengganu yang mana ketika itu Ahmad Said adalah ketua pemuda UMNO Bahagian Kemaman.

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Dungun, Datuk Zaaba Datuk Adib dilantik sebagai bendahari perhubungan yang baru menggantikan Datuk Abdul rahin Datuk Said manakala Razif Abdul Rahman pula dilantik sebagai ketua penerangan perhubungan yang baru menggantikan Menteri Belia dan Sukan, Datuk seri ahmad Shabery cheek.

wajarlah Shabery digantikan kerana beliau terlalu sibuk dengan tugas di kementeriannya. Saya masih ingat Datuk Seri idris Jusoh ketika mwnjadi pengerusi perhubungan UMNO Terengganu pada tahun 2004-2008 pernah bersungut Shabery sebagai ketua penerangan jarang buat program kerana dia sibuk di Kuala Lumpur sedangkan ketika itu beliau adalah Setiausaha Parlimen di Kementerian Luar.

Dengan Yahya Khatib sebagai timbalan pengerusi, ini bermakna tiga orang Exco Kerajaan negeri berada dalam pucuk pimpinan UMNO negeri. Semoga mereka dapat bertugas dengan baik dalam kerajaan dan dalam parti.

Perlantikan Ketua UMNO Bahagian Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan sebagai pengarah strategik merupakan satu jawatan baru. sebagai bekas setiausaha perhubungan, Rosli amat berpengaruh dan memang orang yang boleh buat kerja. oleh itu beliau sesuai menyandang jawatan tersebut walaupun sebelum ini beliau ditohmah dengan pelbagai gelaran termasuk sebagai timbalan menteri besar.

Siapa yang digugurkan jawatan tidak perlu dijadikan isu. Yang penting yang dapat jawatan kena kerja kuat untuk memenangi pilihanraya umum akan datang. Tak ada makna dapat jawatan tapi bila pilihanraya negeri Terenganu jatuh semula ke tangan PAS.

sampailah masanya bagi kita semua bersatu kembali. jangan fikirkan soal calon. kalau majoriti ketua cawangan dalam DUN kita masih mahu kita, selamatlah kita sebagai calon. Pengerusi perhubungan kena akur kepada kehendak majoriti ketua cawangan walaupun calon itu tidak ngam dengan pengerusi perhubungan. dan sudah sampai masanya bagi kita jangan fikir dia ini orang Ahmad Said atau orang idris, kerana kita perlu kena ambil iktibar dari kekalahan pada tahun 1999.