Selasa, Jun 22, 2010

UnisZA NAMA BARU UNIVERSITI DARUL IMAN


Universiti Darul Iman Malaysia (UDM) yang ditubuhkan pada 2006 kini ditukar nama kepada Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA) berkuat kuasa 14 Mei lalu.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, penukaran nama UDM kepada UnisZA adalah mengambil kira sejarah UDM yang pada asalnya adalah Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (KUSZA) sebelum dinaik taraf kepada sebuah universiti.

"Pertukaran nama UDM telah mendapat perkenan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 13 April 2010 dan telah diwartakan pada 13 Mei 2010," katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.

Menurut beliau, UnisZA menjadi harapan kepada rakyat Malaysia agar dapat melahirkan pemimpin yang berkaliber dan berkarisma.

"Penubuhan UnisZA diharap dapat melahir dan membentuk pemimpin yang pemikirannya diasuh dengan ilmu, budaya tinggi, akhlak luhur serta berwajah antarabangsa selaras dengan visi UnisZA itu sendiri," ujarnya.

UDM telah ditubuhkan pada tahun 2006 dan merupakan universiti awam yang ke-18 di negara ini.

Hasrat penubuhannya adalah untuk menjadi institusi pendidikan berstatus universiti penuh yang menawarkan pelbagai program akademik di Terengganu.

Universiti ini mula beroperasi di kampus Kolej Sultan Zainal Abidin, sebuah institusi pendidikan agama yang bersejarah di Terengganu dan langkah ini diwujudkan bagi membolehkan beberapa program yang ditawarkan oleh KUSZA sebelum ini dinaik taraf kepada program ijazah.

UDM ditubuhkan selepas BN menawan semula Terengganu pada tahun 2004. Tetapi yang silapnya Kolej Sultan Zainal Abidin (KUSZA) yang dinaiktaraf sebagai universiti akhirnya dibubarkan oleh Menteri Besar terengganu ketika itu, Datuk Seri Idris Jusoh. Kolej Tunku Abdul Rahman (KTAR)milik MCA dinaikkan taraf sebagai Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) tetapi KTAR tetap dikekalkan dan ia tidak pernah dibubarkan.

Maka apa yang berlaku kepada KUSZA amat malang sekali. Oleh itu menamakan semula UDM dengan nama Universiti Sultan zainal Abidin (UnisZA) merupakan langkah yang wajar mengambil kira sejarah asalnya UDM dari KUSZA sendiri. Maka inisiatif yang diambil oleh kerajaan negeri kini di bawah pimpinan Datuk Haji Ahmad Said memaklumkan kepada Kementerian Pengajian Tinggi untuk menukar nama UDM kepada UnisZA amat wajar sekali. Tahniah Datuk Ahmad Said!