Jumaat, April 16, 2010

DIN ADAM BUKAN ORANG BESUT


Pada minggu lepas ketika berada di Tingkat 4, The Mall saya ternampak buku KEMELUT POLITIK TERENGGANU oleh Zainal Yusof di sebuah kedai buku. Saya terus membelinya. Saya pun tak kenal siapa Zainal Yusof ini kerana saya tak pernah dengar namanya walaupun dia ada blognya sendiri, citrabangsa.

Saya terus membaca buku yang tebal itu. Banyak isu diulang beberapa kali dalam tulisan sebelumnya. Ini tidaklah menghairankan kerana ia dipetik dari tulisannya yang tersiar dalam blognya. Malah blog lesungbatu pun turut dipetiknya yang dimiliki oleh Zakaria Bidin.

Saya tidak mahu mengulas panjang buku ini yang kononnya Datuk Din Adam telah beri amaran kepada Hambali Latif yang kononnya dia terlibat dalam penulisan buku tersebut. Ada beberapa fakyat yang silap dalam buku itu kononnya Din Adam berasal dari Besut. Sedangkan dia berasal dari jerung, Marang.

Saya pernah duduk satu asrama dengannya di Sekolah menengah Sultan Sulaiman pada tahun 1978. Beliau adalah junior saya. Din memang seorang pelajar yang nanor di asrama ketika itu. Siapa sangka dia yang nanor boleh masuk politik dan jadi Exco Kerajaan Negeri. Itulah tuah badan Din Adam.

Dia bukan orang Bukit Besi. tetapi oleh kerana dia bekerja di Ketengah sebagai juruteknik, maka dia masuk UMNO di cawangan Bukit Besi. Nasibnya baik bila dia menentang wahab untuk jawatan ketua pemuda bahagian Dungun, maka dia menang pada tahun 1998.

Selepas itu dia dilantik ketua pemuda UMNO negeri terengganu yang kebetulan ketika itu Datuk Seri Hishamuddin jadi Ketua [pemuda UMNO Malaysia. Pada tahun 2004, beliau bertanding kali pertama di DUN Bukit besai dan terus dilantik Exco Kerajaan Negeri oleh menteri besar, Datuk Seri Idris Jusoh.

Seperti kata Zainal Yusof dalam bukunya itu, Datuk Ahmad said pernah menawarkan jawatan Exco kepada Din tetapi Din menolaknya kerana terlalu patuh kepada Idris. Kini idris sudah meninggalkan Idris kerana dilantik pegawai khas kepada Hishamuddin.

Banyak yang menarik ditulis oleh Zainal dalam buku itu. syabas kepadanya.

ORANG LAMA -Vs- ORANG BARU


BN telah mengumumkan calon baru bagi pilihanraya kecil Hulu Selangor, Kamalanathan, 44, berbanding dengan calon PKR, Datuk zaid Ibrahim, 59 tahun. Langkah BN tidak meletakkan semula wakil rakyat empat penggal sebagai calon, G. palanivel merupakan satu langkah yang bijak.

Jika Palanivel bertanding dan kalah ia akan menjejaskan nama baik MIC kerana Palanivel akan mewarisi kepimpinan MIC dalam tempoh 12 bulan akan datang. Oleh itu jika Kamalanathan kalah, ia tidak akan menjejaskan masa depan politik Palanivel.

Sebagai Presiden baru MIC, Palanivel boleh pilih kawasan lain yang lebih selamat untuknya pada pilihanraya umum akan datang. Mampukah MIC merampas kembali kerusi Hulu Selangor pada 24 April ini?

Zaid adalah bekas ahli parlimen Kota Bharu dari tahun 2004 hingga 2008. Pada pilihanrayaumum 2008, beliau tidak dipilih sebagai calon tetapi dilantik senator oleh Pak Lah dan dilantik menteri di jabatan perdana menteri yang menjaga undang-undang.

tetapi beliau adalah menteri yang berprinsip. Apabila menteri dalam Negeri, Tan Sri Syed Hamid Albar menahan beberapa ahli politik dalam ISA, maka beliau meletakkan jawatan kerana tidak bersetuju dengan ISA. Memang susah nak cari menteri yang berprinsip seperti Zaid.

Sebab itu PKR merasakan perlu menghantar orang seperti zaid ke parlimen supaya suaranya yang lantang terus kedengaran di parlimen. Mampukah Zaid mengekalkan kerusi PKR ini berhadapan dengan Kamalanathan yang merupakan anak tempatan?

Datuk Dr. Zainal Abidin Ahmad bekas ahli parlimen Hulu Selangor bukan anak tempatan. Beliau orang Hulu langat tetapi menang dengan majoriti tipis 108 undi sedangkan semua tiga kerusi DUN dimenangi oleh UMNO dan MCA. Jadi dapatkah Kamalanathan menyekat kemaraan Zaid ini dengan isu anak tempatan?

Pilihanraya kecil ini amat penting kepada MIC sama ada MIC masih relevan dalam BN atau tidak. Jika BN kalah, kedudukan MIC perlu dikaji semula kerana masa ada kerusi majoriti pengundi India di negara ini. Selama ini MIC menang kerana bertanding di kerusi Melayu. Tetapi PKR bijak meletakkan calon Melayu kerana mahu menarik undi orang UMNO yang mahu BN meletakkan calon UMNO bertanding di situ. Setakat ini PKR yang meletakkan calon melayu menang dua kerusi di kerusi MIC, Hulu Selangor dan Teluk Kemang. Apakah PKR dapat mengekalkan kerusi Hulu Selangor ini?