Jumaat, November 19, 2010

JIKA ORANG CINA KEMBALI KEPADA BN


BN boleh mendapat majoriti dua pertiga pada pilihanraya umum akan datang jika pengundi Cina kembali menyokong BN. Jika mereka kekal menyokong DAP, jangan harap BN akan dapat majoriti dua pertiga.

Sehubungan dengan itu MCA dan Gerakan perlu bekerja kuat untuk memenangi undi orang Cina. Bagaimanapun Datuk Dr Rais Yatim yakin BN boleh mendapat majoriti dua pertiga semula pada pillihanraya umum akan datang.

Barisan Nasional (BN) boleh meraih majoriti dua pertiga yang minimum sekiranya Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 diadakan seawal-awalnya pada hujung tahun depan.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, masih terlalu awal bagi sesiapa membuat telahan yang tepat mengenai potensi parti pemerintah itu namun gelombang menyebelahi BN telah mula dirasai jika momentum ekonomi dan kestabilan negara ketika ini berterusan.

"Harga getah dan sawit masa ini hebat manakala ringgit kita kukuh.

"Faktor pencapaian BN ketika Kedah dilanda banjir dan masyarakat di Selangor yang sudah meluat dengan pelbagai kerenah pakatan pembangkang selain kemenangan di Batu Sapi dan Galas dan dengan penjenamaan BN yang dilakukan juga menjadi faktor penyumbang.

"Jadi, ini bergantung kepada tempoh bila pilihan raya itu hendak diadakan, jika pada hujung 2011 ia adalah tempoh logik bagi BN untuk mencatat prestasi mencapai majoriti dua pertiga yang minimum... bukan dalam margin yang tinggi," kata beliau.