Selasa, Oktober 06, 2009

ROSNAH YANG MESRA RAKYAT


Kalau tidak silap saya, ini adalah penggal kedua Datuk Rosnah Haji Abd Rashid Shirlin menjadi ahli parlimen Papar. Kali pertama pada tahun 2004, tetapi beliau adalah ahli parlimen biasa. Ketika itu beliau menang tanpa bertanding sebagai naib ketua pergerakan puteri UMNO Malaysia pada tahun 2004.


Pada pilihanraya umum 2008, beliau sekali lagi diberi peluang bertanding di parlimen Papar. Selepas rombakan kebinet 2008, beliau kekal sebagai ahli parlimen biasa. Pada Mac lalu, beliau menang dalam pertandingan ketua puteri UMNO dalam pertandingan enam penjuru. Rosnah mengalahkan lima calon lain iaitu Shahaniza, Ida Rahayu, Bibi Sharliza. Ismalina Ismail dan Saarah.


Setelah Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri yang baru April lalu, sebagai Ketua Puteri UMNO, beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri Kesihatan. Beliau mencatat sejarah kerana menjadi naib ketua puteri pertama yang menang dalam pertandingan ketua puteri. Bekas ketua puteri, Datuk Noraini Ahmad naik pangkat tanpa sebarang pertandingan pada tahun 2004.


Beliau juga pemimpin Sabah pertama yang dipilih menerajui sayap penting dalam UMNO iaitu pergerakan puteri UMNO. Saya tidak berpeluang menemubual beliau sejak beliau menjadi ahli parlimen pada tahun 2004. Jadi saya tak biasa dengan beliau.


Pada hari ini kali pertama saya menjejak kaki beliau di Putrajaya. Pada Februari lalu ketika bertugas dengan WATAN, WATAN turut menyiarkan wawancara penuh dengan beliau tetapi saya tidak dapat hadir sebaliknya menghantar wartawan kanan, Shahilan M. Alias untuk mewawancaranya.


Beliau adalah seorang timbalan menteri yang mudah ditemui. Saya hantar sms kepadanya minggu lepas untuk menemuinya. Dia suruh saya datang hari ini di antara jam 10 hingga 11 pagi atau dari jam 12 tengah hari hingga 1 petang.


PRnya memang hebat. Bila pembantunya memberitahusaya bekas editor WATAN sdah sampai, beliau keluar dari biliknya me6yambut saya di ruang tamu. Saya teruja melihat sikap mesranya itu sedangkan beliau tak perlu keluar kerana gilirann saya untuk menemuinya masih lambat lagi.


Bila giliran saya tiba 30 minit kemudian, saya pun mewawancaranya untuk majalah Business Kini sambil minta tolongnya untuk mendapatkan iklan kempen sihat yang ada di kementeriannya seperti iklan tak nak merokok. Beliau dengan mudah merekomen permohonan kami kepada Tan Sri Ismail Merican, Ketua Pengarah Jabatan Kesihatan. Jika semua timbalan menteri bersikap begini mudah ditemui rakyat dan mesra rakyat saya percaya rakyat akan hormati kerajaan BN yang tidak mempunyai pemimpin yang sombong.


Malah setiausaha sulit kananya, Sharifah Nazira Syed Basir Ahmad, seorang PTD turut melayani kami dengan mesra sewaktu menunggu surat sokongan daripadanya siap disediakan. Tahniah Rosnah!

PELIKNYA POLITIK


Sudah lama Tan Sri Isa Samad jadi wakil rakyat di Teluk Kemang dan sudah lama beliau jadi Menteri Besar Negeri Sembilan tetapi soal dia bukan anak Negeri Sembilan masih ditimbulkan oleh pembangkang.Isa memang dilahirkan di Melaka tetapi beliau dibesarkan di Bagan Pinang.

Itulah politik. Politik memang pelik. Soal Isa bukan anak Negeri Sembilan tidak perlu ditimbulkan kerana beliau sudah lama membesar di Bagan Pinang.Calon PAS walaupun dilahirkan di Negeri Sembilan tetapi dia tidak pernah kenal para penduduk Bagan Pinang.

Faktor calon tempatan bakal memberikan kelebihan kepada Barisan Nasional (BN) untuk menang pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, 11 Oktober depan.


Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata BN bukan sahaja berpeluang menang tetapi mampu memperolehi majoriti yang banyak.

"Semasa lawatan saya ke sana (Bagan Pinang) jelas menunjukkan penduduk di kawasan itu menyenangi calon BN," katanya kepada pemberita pada jamuan sempena Aidilfitri di Bagan Pinang semalam.

Ismail Sabri berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwaan sesetengah pihak kononnya BN terpaksa memilih Tan Sri Isa Samad sebagai calon BN.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan berkata tidak wujud isu sama ada BN terdesak atau tidak memilih Isa, apa yang penting calon berkenaan disukai ramai dan perlu di beri peluang.

Mengenai dakwaan pembangkang, Isa bukan dilahirkan di sana sebaliknya hanya dibesarkan di Bagan Pinang, Ismail Sabri berkata itu lagi bagus kerana calon akan lebih memahami keadaan dan keperluan penduduk di kawasan berkenaan.