Sabtu, Mac 09, 2019

PAS FAHAM KENAPA DAP RASA TERANCAMKUALA TERENGGANU 9 Mac - Pas memahami mengapa DAP yang bernafsu besar untuk menguasai politik negara berasa terancam dengan penyatuan ummah antara Pas dan UMNO.


Timbalan Pesuruhjaya 3 Pas negeri, Yahaya Ali berkata, kerjasama rasmi di antara kedua-dua parti Melayu itu secara tidak langsung akan memperkukuhkan lagi kedudukan Pas-UMNO sekali gus menggerunkan DAP terutama dalam menghadapi pilihan raya akan datang.


Justeru, tidak hairanlah apabila Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berani mengeluarkan kenyataan celupar dengan menyifatkan penyatuan tersebut sebagai satu 'pengisytiharan perang' ke atas masyarakat bukan Melayu.

"Jika dibuat analisa berdasarkan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu, campuran undi Barisan Nasional (BN) dan Pas akan membolehkan lebih banyak kerusi dimenangi oleh orang Melayu namun kerana berlakunya pecah undi, perkara tersebut tidak berlaku.

"Jadi kita boleh faham mengapa setengah pihak terutamanya DAP yang mempunyai nafsu besar untuk menguasai politik Malaysia merasa terancam," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Mesyuarat Agung Dewan Muslimat Pas Kawasan Marang yang dirasmikan Timbalan Pesuruhjaya 1 Pas negeri, Satiful Bahri Mamat.

Yahaya yang juga Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) berkata, sebagai menteri kanan kabinet Kerajaan Pakatan Harapan (PH), Guan Eng tidak sepatutnya gerun dan dengki terhadap Pas-UMNO sebaliknya, berjiwa besar dengan apa jua kesepakatan blok pembangkang.


RAMLI CIPTA SEJARAH ORANG ASLI PERTAMA ANGKAT SUMPAH AHLI PARLIMEN MINGGU DEPANKUALA LUMPUR:  Sejarah tercipta minggu depan apabila buat pertama kalinya seorang Ahli Parlimen dalam kalangan Orang Asli akan mengangkat sumpah sebagai wakil rakyat di Parlimen.

Beliau ialah Ramli Mohd. Nor, calon Barisan Nasional (BN) yang menang dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Cameron Highlands pada 26 Januari lalu.

Difahamkan beliau akan mengangkat sumpah pada hari Selasa pukul 10 pagi.

Detik itu menggembirakan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang melihat perkembangan itu sebagai satu kejayaan, setelah beliau sendiri turun padang berkempen untuk memastikan kemenangan Ramli dan BN.

"Minggu depan, saudara Ramli akan angkat sumpah. Detik bersejarah. Ahli Parlimen pertama daripada kalangan Orang Asli. Ini kejayaan rakyat," katanya menerusi hantaran dalam laman Facebook beliau hari ini.

Ramli menang PRK Parlimen Cameron Highlands dengan mendapat 12,038 undi menewaskan calon Pakatan Harapan (PH) , M. Manogaran yang mendapat 8,800 undi

Dua calon Bebas, Sallehuddin Ab. Talib menerima 314 undi manakala dan Wong Seng Yee 276 undi.

Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen Ke-14 akan bermula pada 11 Mac ini dengan sidang Dewan Rakyat berlangsung sehingga 11 April depan dan diikuti dengan sidang Dewan Negara sehingga 9 Mei.