Selasa, Mac 24, 2009

ESOK HARI PENENTUAN


Hari ini para perwakilan pemuda, puteri dan wanita UMNO mula berhimpun di PWTC. Pagi ini mereka mendaftar sebagai perwakilan, manakala di sebelah petang semua perwakilan berpeluang mendengar taklimat Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Biasanya melalui taklimat itu, para perwakilan dapat isyarat siapa yang Pak Lah mahu jadi timbalan presiden, naib presiden dan majlis tertinggi UMNO.


Pada sebelah malam pula, Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak merasmikan serentak perhimpunan pemuda, puteri dan wanita UMNO. Malam ini adalah malam akhir kepada semua calon pemuda, puteri dan wanita berkempen kerana esok, 25 Mac adalah hari penentuan nasib mereka.


Siapa yang akan ditabalkan sebagai ketua pemuda yang baru atau Khairy Jamaluddin atau Mukhriz Mahathir atau Dr. Khir Toyo? Khairy adalah menantu Perdana Menteri, Pak Lah manakala Mukhriz adalah anak bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad manakala Dr. Khir pula anak orang kampung di Tanjung Karang.


Siapa pilihan perwakilan pemuda? Dari segi pencalonan, sudah tentu Mukhriz yang popular tetapi dari segi sambutan para perwajilan, khabarnya Dr. Khir yang paling popular. Beliau dikaitkan dengan politik wang tetapi beliau didapati tidak bersalah. Begitu juga Khairy yang difitnah ada dalam satu majlis yang orang jerit namanya, Hidup Khairy sedangkan beliau tidak hadir diberi amaran.


Tiga calon ini inilah dua orang ahli parlimen, Khairy (Rembau) dan Mukriz (Jerlun) dan seorang ADUN (Dr. Khir) yang juga bekas Menteri Besar Selangor. Ada yang berpendapat bahawa bagaimana Dr. Khir mahu jadi ketua pemuda yang baru sedangkan beliau gagal mempertahankan Selangor dalam pilihan raya umum 2008? Oleh itu terpulang kepada kebijaksanaan pemuda untuk memilih ketua pemuda yang baru. Jika mahu ketua yang lantang yang boleh diterima oleh kaum muda semua kaum maka pilihlah Khairy. Jika pemuda mahu lihat ketua yang hanya memperjuangkan kaum Melayu sahaja, maka pilihlah Mukriz yang mana cadangan Mukhriz seperti hapuskan sekolah jenis kebangsaan baru-baru ini menyinggung perasaan kaum bukan Melayu dalam BN seperti MCA, Gerakan dan MIC.


Dalam pertandingan ketua wanita pula, ramai yang melihat Shahrizat akan mengalahkan Rafidah Aziz. Cuma Shahrizat sudah ditolak pengundi Lembah Pantai sedangkan Rafidah masih diterima pengundi Kuala Kangsar. Mampukah wanita menerima ketua yang baru sejajar dengan perubahan UMNO induk yang diketuai oleh Presiden baru, Najib?


Bagi pertandingan ketua puteri pula, pertandingan lima penjuru antara Ida Rahayu, Ismalina Ismail, Shahaniza, Bibi dan Rosnah menyebabkan perwakilan serba salah untuk memilih ketua yang baik. Ida ada visi kerana mahu tubuh koperasi untuk puteri tetapi ada yang mengatakan beliau sudah terlambat untuk mengetuai puteri. Dapatkah naib ketua puteri, Rosnah mencatat sebagai rakyat Sabah yang pertama mengetuai puteri? Pendek kata pagi esok nasib calon-calon ketua pemuda, ketua puteri dan ketua wanita akan ditentukan oleh semua perwakilan. Terpulanglah kepada mereka untuk membuat keputusan.