Isnin, Ogos 24, 2009

PENDAKWA TAK TAHU TINDAKAN PEGUAM NEGARA


Ketua Pendakwa Syarie Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Datuk Abdul Rahim Jaafar hari ini terkejut dan tidak tahu menahu mengenai penangguhan hukuman sebat terhadap seorang peragawati, Kartika Sari Dewi Shukarnor yang didapati bersalah minum arak di tempat awam baru-baru ini.Menurut beliau, pihaknya tidak menerima sebarang arahan daripada mana-mana pihak supaya hukuman sebat ke atas Kartika Sari Dewi ditangguhkan.Jika mahu ditangguh atau dibatalkan, tegas beliau, ia haruslah diputuskan oleh mahkamah, bukan boleh ditarik begitu sahaja.
Pelik juga macam mana ketua pendakwa tidak tahu penangguhan itu dibuat oleh Peguam Negara? Tentu aneh Peguam Negara boleh ambil keputusan untuk menangguhkan hukuman kerana kononnya ia menghormati bulan Ramadhan.

LETAKLAH JAWATAN EXCO


Apa pula permainan ADUN Lunas, Mohd. Razhi Salleh? Beliau keluar dari PKR tetapi tidak letak jawatan sebagai Exco. Tak payahlah menyusahkan Sultan. Exco itu dilantik di kalangan wakil rakyat PAS dan PKR. Awak bukan lagi wakil rakyat PKR, jadi buat apa kekal sebagai Exco?


Lebih baik letak jawatan semua termasuk ADUN Lunas supaya pilihanraya kecil baru dapat diadakan untuk menunjukkan sama ada rakyat Lunas masih dapat menerima awak. Kesian pada Menteri Besar, Azizan Razak yang sedang bersiap sedia dengan pilihanraya kecil kota Siputih.


Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lunas, Mohd. Radzhi Salleh masih ahli Exco kerajaan negeri sehingga Sultan Kedah menentukan kedudukan jawatannya dalam tempoh terdekat, kata Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.


Azizan berkata, beliau telah menyampaikan surat memaklumkan kepada Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah mengenai permintaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk melucutkan jawatan ADUN Lunas itu sebagai Exco kerajaan negeri.


“Tuanku telah berkenan menerima surat itu dan kena tunggu jawapan daripada Tuanku,” katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini selepas menghadap Sultan Kedah di pejabat baginda di bangunan Menara Zakat di sini hari ini.

KHALID AKAN DIMUFLISKAN?Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim akan membuat rayuan dengan tuntutan Bank Islam Malaysia untuk membayar hutangnya sebanyak RM66 juta. Sebagai tokoh korporat, beliau mungkin ada wang untuk membayar balik wang itu.


Jika beliau gagal membayarnya, Bank Islam mungkin mengambil tindakan memufliskan beliau. Bila beliau muflis beliau tidak dapat jadi ahli politik lagi. Beliau kena letak jawatan ADUN dan ahli parlimen Bandar Tun Razak dan meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar.


Seperti mana ramalan orang ramai Selangor akan memiliki Menteri Besar baru tidak lagi jadi kenyataan bila Khalid dimufliskan.Tetapi usaha ini akan makan masa juga. Oleh itu kita tunggu nasib Khalid selepas ini.

UMNO TAKUT DENGAN PILIHANRAYA KECIL?


Kenapa UMNO takut dengan pilihanraya kecil Kota Seputeh? Jelas ADUNNya, Dr. Abdul Isa Ismail tidak menghormati Speaker Dewan Undangan Negeri kerana tidak hadiri sidang dewan tanpa memberi sebarang alasan. Malah katanya beliau telah sms kepada ketua pembangkang, Mahazir Khalid memaklumkan ketidakhadirannya. Adakah Mahazir jadi spekaer Dewan Undangan negeri?

Ini susahnya bila ada juga wakil rakyat BN tidak tahu peraturan. BN nampaknya salah pilih calon sedangkan Dr. Isa sudah empat penggal jadi wakil rakyat.


Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah, Datuk Dr. Abdul Isa Ismail diminta menimbang semula keputusan beliau yang mahu wakil rakyat Kota Siputeh, Datuk Abu Hassan Sarif mengosongkan kerusinya berdasarkan Artikel 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri.


Anggota Parlimen yang juga Ketua UMNO Bahagian Kubang Pasu, Datuk Wira Mohd. Johari Baharom berkata, kerajaan Kedah pimpinan Pas seharusnya menumpukan perhatian kepada pembangunan negeri itu daripada memenuhi kepentingan diri semata-mata.


"UMNO tidak menafikan kesalahan Abu Hassan tetapi perkara itu boleh diselesaikan tanpa melalui pilihan raya kecil," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Jitra semalam.


Beliau yang juga Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata, kedua-dua pihak sepatutnya memberi tumpuan untuk menunaikan tuntutan rakyat dan usaha mengukuhkan ekonomi negeri.


Isu Abu Hassan menjadi kontroversi selepas Abdul Isa menulis surat kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) 17 Ogos lepas memaklumkan kerusi Kota Siputeh kosong kerana Abu Hassan dua kali berturut-turut tidak hadir persidangan DUN tanpa kebenaran Speaker pada 9 April dan 9 Ogos tahun ini.


Mengikut Artikel 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri, mana-mana anggota DUN yang tidak hadir persidangan dua kali berturut-turut tanpa kebenaran Speaker hendaklah mengosongkan kerusinya.


Abdul Isa sebelum ini bertegas dengan keputusannya dan menolak penjelasan Abu Hassan bahawa beliau sakit dan menolak permohonan maafnya.