Khamis, November 27, 2008

KEJAR DUA PENCALONAN SAHAJA


Akhirnya calon Timbalan Presiden UMNO, Muhammad Muhd Taib akui bahawa kuota adalah punca berlakunya politik wang. Sehubungan dengan itu beliau mencadangkan supaya UMNO kembali ke perjuangan asal yang menetapkan supaya dapat dua pencalonan sahaja untuk bertanding sebarang jawatan dalam UMNO.

Ini bermakna sesiapa sahaja yang dapat dua pencalonan untuk bertanding jawatan Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, mereka layak bertanding. Jika cadangan ini diterima, Ku Li tidak perlu menunggu 58 pencalonan untuk menentang Najib Tun Razak. Ku Li perlukan dua pencalonan sahaja untuk menentang Najib. Ali Rustam dan Muhammad tidak perlu mengejar 38 pencalonan untuk menentang Muhyiddin Yassin.

Soalnya, apakah Najib sanggup menerima cadangan ini kerana ternyata kuota telah menyelamatkan Dr. Mahathir dan Pak Lah dari kerusi Presiden UMNO? Jika Najib menerima cadangan ini, ini bermakna Najib adalah seorang pemimpin yang ikhlas yang mahu menghapuskan politik wang dalam UMNO.