Isnin, April 26, 2010

KEMENANGAN BN TIDAK MENGEJUTKAN


Kemenangan BN merampas semula kerusi parlimen Hulu Selangor semalam tidaklah mengejutkan kerana tiga kerusi DUN telah dimenangi oleh BN pada pilihanraya umum lalu. Sebaliknya calon PKR, Arwah Datuk Zainal Abidin Ahmad yang terkejut apabila diumumkan menang dengan majoriti 108 undi.

Oleh itu kemenangan calon BN, Kamalanathan bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Beliau menang dengan majoriti 1,725 undi. Beliau mendapat 24,997 undi melebihi 2,000 undi yang dipungut oleh Palanivel pada pilihanraya umum 2008. Oleh itu jika BN meletakkan Palanivel BN tetap menang walaupun majoritinya mungkin tidak sebesar 1,725 undi.

PKR berjaya menambah hampir 100 undi sahaja. Zaid mendapat 23,272 undi melebihi undi yang dipungut oleh arwah Zainal sebanyak 23,177 undi. Ini bermakna pengaruh PKR tidak berkurangan walaupun orang kuat PKR, Dr. Halili Rahmat meninggalkan PKR sewaktu pilihanraya kecil berlangsung.

Inilah pilihanraya kecil termahal yang BN pernah belanjakan. Seorang pemimpin UMNO pernah beritahu saya BN belanjakan RM11 juta dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu dua tahun lalu tetapi BN tewas kepada calon PAS, Abdul Wahid Endut. Kalau di Kuala terengganu BN boleh belanjakan RM11 juta, apatah lagi di Hulu Selangor yang mungkin BN belanjakan lebih besar dari itu.

Kemenangan BN menunjukkan betapa baiknya orang melayu. Walaupun kerusi itu diberi kepada orang keling bertanding dalam kawasan majoriti melayu, orang Melayu tetap beri kemenangan kepada calon MIC kerana sayangkan UMNO.Kalau orang Melayu bertanding mewakili BN di kawasan majoti Cina belum tentu orang Melayu menang.Inilah baiknya orang Melayu.

Jangan harap selepas ini kerusi parlimen Hulu Selangor dikembalikan semula kepada UMNO kerana MIC sudah kuat semula. Sekurang-kurangnya empat penggal Kamalanatahan bertapak di situ dan beliaulah bakal Presiden MIC 10 tahun akan datang. Kemenangan MIC ini menunjukkan MIC memerlukan orang baru seperti Kamal. Selepas ini Samy Vellu dan Palanivel boleh bersara dari politik dan mereka patut beri laluan kepada Kamal menerajui MIC.

Belum pernah pilihanraya kecil seorang PM turun padang setiap hari seperti pilihanraya kecil Hulu Selangor. PM turun setiap hari selepas balik dari Jepun, tetapi BN cuma dapat menambah 2,000 undi sahaja. Najib turun padang kerana kebetulan beliau adalah Pengerusi BN Selangor.Oleh itu pengundi pada pilihanraya kecil yang lepastak perlu kecil hati PM tidak turun kerana kebetulan bukan PM jadi Pengerusi Perhubungan UMNO negeri tersebut. Kemenangan ini bermakna BN mampu menawan semula negeri Selangor pada pilihanraya umum akan datang.

Sudah setahun Najib memimpin negara. Ini menunjukkan rakyat menerima perubahan yang dilakukannya dalam masa setahun. Oleh itu PKR perlu berhati-hati pada pilihanraya umum akan datang kerana cita-cita Pakatan Rakyat mahu menawan negara tidak mungkin tercapai. Orang Melayu yang menyokong PKR dua tahun lepas telah kembali menyokong UMNO. UMNO Selangor memerlukan pemimpin baru untuk menawan semula Selangor dan sudah tentu Timbalan Pengerusi UMNO Selangor, Datuk Noh Omar yang akan menerajui Selangor pada masa akan datang.

Strategi PKR meletakkan Zaid Ibrahim tidak mengena. Pada pilihanraya umum akan datang, biarlah Zaid bertanding semula di Kota Bharu.Biarlah Zaid berdepan dengan Datuk Fatmi, Setiausaha Politik Najib pada pilihanraya umum akan datang di parlimen Kota Bharu.
Citarasa pengundi bandar berbeza dengan citarasa pengundi luar bandar seperti Hulu Selangor. Orang melayu jadi segan bila lihat PM turun padang. maka mereka mengundi BN kerana segankan Najib walaupun dalam hati mereka marah orang UMNO tidak diberi peluang menjadi ahli parlimen di Hulu Selangor.

BN menang di dua DUN UMNO (Hulu Bernam dan Batang Kali) tetapi kalah di DUN Kuala Kubu Bharu yang dimenangi MCA dua tahun lalu. Ini bermakna orang Cina tetap menyokong pembangkang walaupun BN mengumumkan pelbagai peruntukan untuk masyarakat Cina.

Ini membuktikan bahawa orang Melayu yang beri kemenangan kepada Kamal. Orang Cina tidak mahu Alan walaupun orang Keling boleh menerima Nathan. Maka dengan kemenangan Nathan ini, Palanivel terpaksa mencari tapak baru untuk menang pada pilihanraya umum akan datang. MIC kalah di Bukit Selambau tetapi menang di Hulu Selangor. Maka sudah sampai masanya bagi Samy Vellu melepaskan jawatan Presiden MIC kerana Pengerusi BN sendiri sudah tidak dengar kata Samy Vellu yang tidak memilih calon pilihannya, palanivel sebagai calon BN. Sebab itu setiap kali Najib turun padang, tidak kelihatan samy Vellu turun padang bersama PM kerana MIC tidak serius mahu melihat Nathan menang. Oleh kerana kamal menang kerana undi orang UMNO, maka janganlah buat kenyataan yang menyinggung perasaan orang Melayu selepas ini.