Jumaat, Ogos 20, 2010

PAKATAN KEKAL DI SELANGOR?


Malam tadi Bank Rakyat menganjurkan majlis berbuka puasa bersama media di Hotel Seri Pacific.Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Pengguna dan Koperasi, Datuk Seri Ismail Sabry Yaacob menjadi tetamu kehormat.Pengerusi Bank Rakyat, Tan Sri Datuk Dr. Syed Jalaludin Syed Salim dan Ketua Pegawai Eksekutifnya,Datuk Kamaruzaman Che Mat turut hadir.

Ramai wartawan hadir termasuk saya yang buat pertama kali menghadiri majlis berbuka puasa dengan media pada bulan Ramadhan ini.Bila ada majlis seperti ini baru wartawan dapat bertemu dengan lain-lain wartawan yang tidak bekerja sebumbung dengan mereka.

Menurut rakan saya, Wan Manisah Wan Sulong, setiap hari dia menghadiri majlis berbuka puasa bersama media mulai hari kedua puasa. Hari pertama puasa dia berbuka puasa dengan keluarga. Selepas itu setiap petang dia menjelajah dari hotel ke hotel berbuka puasa bersama media.

Betapa untungnya wartawan dapat berbuka puasa di hotel setiap hari walaupun Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria telah mengingatkan supaya umat Islam berhati-hati berbuka puasa di hotel yang belum tentu halal makanannya.

Saya duduk semeja dengan DJ Mansor Abu Bakar dari tvselangor. Dia menjaga ruangan usahawan. Apabila dia dapati saya dari majalah Minda Niaga, beliau menawarkan saya muncul dalam tvselangor. Saya kata bila majalah berada di pasaran pada akhir September ini dapatlah saya menerima tawaran itu. Tidak semestinya saya yang hadir. Mungkin Pengerusi Eksekutif kami atau Ketua Editor kami yang hadir.

DJ Mansor pernah bekerja dengan Astro Awani. Apabila Pakatan Rakyat memerintah Selangor dua tahun lalu, kerajaan Selangor menubuhkan tvselangor yang boleh dicapai melalui www.tvselangor.com. DJ Mansor menyertai tvselangor kerana pejabatnya hampir dengan rumahnya di Shah Alam.

Sebagai pekerja setia tvselangor, dia yakin Pakatan Rakyat dapat mempertahankan kerajaan pada pilihanraya umum akan datang. Katanya, pemimpin BN yang tak suka Pakatan Rakyat tetapi rakyat Selangor tetap mahu Pakatan Rakyat.

Saya tidak mahu komen banyak. DJ Mansor bekerja dengan tvselangor sudah tentu dia kena puji kerajaan Pakatan Rakyat. Kalau dia kata kerajaan Pakatan rakyat akan tumbang, sudah tentu dia kena pecat dari tvselangor. oleh itu sdama-samalah kita tunggu pilihanraya umum akan datang sama ada pengundi Selangor masih mahu mempertahankan kerajaan Pakatan Rakyat.