Jumaat, Jun 25, 2010

YAHYA DAN KHAZAN SELAMAT


Nampaknya dua Exco selamat dalam rombakan Exco yang dibuat oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said semalam. Yahya Khatib Mohamad yang engkari arahan Ahmad Said supaya tidak menentang Ketua UMNO Bahagian Marang, Datuk Abdul Rahman Bakar dua tahun lepas dalam pertandingan Ketua UMNO bahagian dikekalkan Exco.

Sebaliknya beliau ditukar dari Exco Infrastruktur dan Kemudahan Awam kepada Exco Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Wanita. Nampaknya Ketua UMNO Bahagian Marang hanya sesuai menjaga kebajikan rakyat sahaja.

Begitu juga Exco Penerangan dan Hal Ehwal Agama, Khazan yang banyak mengkritik Ahmad Said dalam pertemuan semua ADUN dengan Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu yang baru, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein dikekalkan Exco bagi jawatan yang sama.

Seramai lima orang Exco terlibat dalam pertukaran porfotlio. Ahmad Said tidak kejam memecat dua orang penentangnya, Yahya dan Khazan. Jadi mereka patut berterima kasih kepada Ahmad Said walaupun mereka menentang arahan Ahmad Said, mereka masih dikekalkan jawatan Exco.

Yahya kehilangan jawatan Exco Infrastruktur dan Kemudahan Awam kepada Datuk Zaabar Datuk Mohd. Adib. Jawatan Datuk Zaabar, Exco pelancongan, Kebudayaan, Keseniaan dan warisan diambil oleh Datuk Rahin Mohd. said yang kehilangan Exco Belia dan Sukan kepada Rozi Mamat. Jawatan Rozi sebagai Exco Pertanian dan Industri Asas tani diambilalih oleh Ashaari idris yang melepaskan jawatan Exco Kebajikan kepada Yahya.

bagi saya, pertukaran jawatan adalah perkara biasa untuk memantapkan lagi Exco yang ada. Ini bermakna KPI semua Exco memuaskan hati Ahmad Said. Jika beliau tidak puas hati, sudah tentu ada Exco yang digugurkan dari jawatan mereka. Nampaknya ramai ADUN biasa yang berangan menjadi Exco terpaksa menggigit jari apabila tiada Exco yang digugurkan dalam rombakan kecil Ahmad Said itu.