Khamis, April 13, 2017

UMNO MASIH PARTI BANGSAWAN?

KUALA LUMPUR: Perlantikan Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein sebagai menteri tugas tugas khas di jabatan perdana menteri semalam memeranjatkan semua pihak. Kenapa beri portfolio tambahan kepada Hishamuddin? Bukankah beliau sudah jadi menteri pertahanan?

Biasanya yang ada dua porfolio adalah PM dan TPM. PM, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan kementerian kewangan manakala TPM, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dengan kementerian dalam negeri. Apa istimewanya hishamuddin sampai dapat dua jawatan?

Adakah Hishamuddin setaraf dengan TPM maka beliau perlu ada dua jawatan?  Kenapa tak lantik beliau menteri tugas tugas khas sahaja manakala kementerianan pertahanan diberi kepada orang baru dalam rombakan kecil kabinet.

Adakah ini bermakna Najib mahu Hishamuddin menggantikannya? Najib tak tergamak memecat Zahid sebagai TPM kerana Zahid sudah banyak buat kesalahan. kesalahan pertama, beliau umum kemasukan 1.5 juta pendatang dari Bangladesh yang menyebabkan Najib membatalkan program tersebut. Kedua, Zahid mengumumkan di KT kerajaan ambilalih pembentangan RUU355 di parlimen yang menyebabkan Dewan tertinggi BN menolaknya. Ketiga, Zahid tidak dapat berucap dalam Bahasa Inggeris dengan fasih di PBB yang menyebabkan imej Malaysia jatuh di mata dunia.

Tiga kesalahan ini boleh menyebabkan Najib memecat Zahid tapi Najib enggan sebaliknya meletak Hishamudin setaraf dengan Zahid di JPM. Ia isyarat jelas bahawa Zahid bukan pengganti Najib sebaliknya Hishamuddin.

Jika Hishamuddin menjadi PM baharu ia mengesahkan bahawa Umno masih parti bangsawan. Selepas Tun razak, Umno dipimpin oleh Tun Hussein Onn. Selepas Najib, Umno bakal dipimpin oleh Hishamuddin. Oleh itu orang luar macam Musa Hitam, Ghafar baba, Muhyiddin yasin dan zahid Hamidi jangan berangan jadi PM.

Soal Zahid lebih popular dari Hishamuddin tidak timbul kerana bila Hishamuddin jadi PM, dengan kedudukannya nanti ia memberi banyak kelebihan kepada beliau. Tun Dr Mahathir begitu hebat bila jadi PM selama 22 tahun tetapi apabila beliau tak jadi PM, nak jadi perwakilan G7 dari Kubang Pasu pun gagal. Itulah akibat bila tidak ada kuasa.

Malah Dr Mahathir jadi PM di saat saat Tengku Razaleigh Hamzah dan Ghafar Baba lebih popular dari Dr Mahathir di kalangan perwakilan Umno. Umno yang baru reda selepas pemecatan Muhyiddin Yasin dari Umno akan bertambah parah jika Zahid mengamuk. tetapi Zahid orang agama. beliau bukan jenis merajuk. Beliau akan buat kerja seperti biasa selagi dikehendaki oleh najib. Zahid akan patuh kepada Najib jika benar Najib mahu Hishamuddin menggantikan beliau.

Zahid menyokong penuh perlantikna Hishamuddin manakala Hishamuddin tidak mahu media melaga-lagakan beliau dengan zahid. Zahid kena terima hakikat bahawa beliau tidak akan jadi PM kerana hanya orang PJK sahaja yang boleh jadi PM (Pahang, Johor, kedah) seperti mana berlaku kepada Tunku Abdul rahman, Razak, Hussein, Mahathir, najib dan Hishamuddin kecuali Pak Lah (orang Pulau Pinang). Bergolakkah lagi Umno kali ini? Sama sama kita tunggu