Jumaat, Januari 22, 2016

JIKA MUKHRIZ TIDAK LETAK JAWATAN, MUKHRIZ AKAN HADAPI UNDI TIDAK PERCAYA

Dua hari lepas Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah, Ahmad Bashah Hanipah mengadakan sidang akhbar mahu PM menukar segera MB Kedah, Mukhriz Mahathir kerana 14 ketua Umno Bahagian tidak lagi yakin dengan kepimpinan Mukhriz yang gagal menyatukan para pemimpin Kedah selepas pemilihan 2013. Majoriti ADUN Kedah turut bersama Bashah dalam sidang akhbar tersebut.

Mukhriz yang ketika itu berada dalam satu majlis di Kg Berjaya, Alor Star terus bergegas pulang ke pejabatnya mengadakan mesyuarat tergempar. Pada sebelah malam 1,000 orang menyambut beliau di Bangunan Tunku Alor Star melahirkan sokongan kepada beliau.

Mukhriz berkata beliau tidak perlu tunduk kepada 14 ketua bahagian kerana 2 juta rakyat Kedah menyokongnya sebagai MB. Malah beliau lebih percaya kepada laporan media sosial bahawa 95 peratus menyokongnya walaupun yang menyokongnya bukan pengundi Kedah.

Setakat ini Mukhriz masih menjalankan tugas macam biasa. Pagi semalam,beliau menghadiri majlis pengurniaan pingat kebesaran sempena hari keputeraan Sultan Kedah. Sebelah petang pula menghadiri majlis Umno Bahagian Jerlun yang diketuainya.

Sekarang ada dua pilihan buat Mukhriz sama ada beliau meletakkan jawatan kerana majoriti ADUN tidak menyokongnya lagi atau menunggu sidang khas Dewan Undangan Negeri untuk menyingkirkannya. Jika beliau berdegil, maka ADUN BN akan mengundi tidak percaya kepadanya .Seperti kata ahli majlis  tertinggi Umno, Ahmad Shabery Cheek, Mukhriz perlu sensitif kepada pandangan ketua bahagian kerana mereka mewakili majoriti rakyat Kedah.

Soal Najib membalas dendam kepada Dr Mahathir tidak timbul kerana ini masalah 14 ketua bahagian yang tidak mahu menerima kepimpinan Mukhriz lagi. Saya masih ingat tiga bulan lepas dalam whatsapp grup Ali Tinju, saya menulis sudah sampai masanya setpol PM yang berasal dari Kedah mengumpulkan ketua bahagian yang tidak menyokong Mukhriz. Beliau whatsapp saya secara personal kenapa dia yang kena buat. Saya pun jawab oleh kerana beliau setpol PM maka beliau yang kena buat. Saya kata takkanlah PM nak arah beliau buat. PM tak nak nampak beliau terlibat. Sekarang ini pun orang tuduh PM yang jadi dalang walaupun PM tidak tahu menahu.

PM kata beliau mahu berjiwa besar. Jika beliau tidak ambil tindakan memberhentikan Mukhriz, maka beliau tidak peka dengan kehendak 14 ketua bahagian. Oleh itu PM kena bertindak segera. Jika Mukhriz berdegil maka beliau kena tunggu undi tidak percaya yang akan dibuat dalam sidang DUN.

Sebaik baiknya Mukhriz ikut jejak langkah Ahmad Said pada tahun lepas. Ahmad Said tidak kumpul para penyokongnya. Sebaliknya beliau akur meletakkan jawatan secara baik walaupun beliau keluar dari Umno sekejap kerana marah dengan tindakan Najib.