Isnin, Januari 24, 2011

BN MENANG TAPI KETANDUSAN CALON


BN akan menang dalam pilihanraya kecil DUN Tenang tetapi ia ketandusan calon kerana terpaksa meletakkan anak bekas wakil rakyat untuk melawan seorang calon wanita dari PAS.

Apakah orang lain tak layak jadi calon? Kenapa perlu tonjolkan anak bekas wakil rakyat? Jika trend ini berterusan, maka orang yang lama berjuang dalam parti tidak akan mendapat tempat sebagai calon kerana dia bukan anak wakil rakyat. Oleh itu BN perlu perbetulkan persepsi ini. Kalau letak orang biasa yang bukan anak wakil rakyat apakah BN akan tewas di Tenang?

Sebagai bekas ahli parlimen Labis, sudah tentu Dr. Chua Soi Lek yang terlibnat dalam video seks akan diserang oleh pembangkang. Adakah pengundi Cina terpengaruh dengan isu ini? Dr. chua selamba berkempen menghadap muka para pengundinya membantu BN. Sejauh mana pengundi Cina kembali semula menyokong BN?

Sejauh mana pula isu novel Interlok mempengaruhi pengundi India di Tenang? Nampaknya DUN Tenang sudah tidak tenang lagi dengan isu video lucah Chua Soi Lek dengan isu novel Interlok.

Apakah kerajaan BN akan menarik balik novel Interlok sebelum hari membuang Undi? Yang jelas kepada kita sebagai kubu kuat BN, BN tetap menang di Tenang. Cuma majoriti yang dipertikaikan jika ia mendapat kurang dari undi yang dipungut oleh calon BN pada tahun 2008, aruah Datuk sulaiman Taha.

Sementara itu Calon Barisan Nasional (BN) Mohd Azahar Ibrahim berkata beliau tidak akan terperangkap dengan permainan politik kotor parti pembangkang yang mengancam melakukan serangan peribadinya pada pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

Mohd Azahar, yang lebih dikenali dengan panggilan "Tok Ai" berkata: "Saya tidak takut (ancaman serangan peribadi). Saya tidak ada perkara yang mahu disembunyikan."

Bercakap kepada pemberita semasa bertemu masyarakat tempatan di Pasar Tani Labis di sini, pada Isnin, Mohd Azahar berkata pembangkang bermain politik kotor dengan menyebarkan maklumat palsu mengenai dirinya.

Calon BN itu berkata beliau akan menjelaskan kepada para pengundi tentang usaha-usaha yang bakal dilaksanakanya untuk membangunkan Tenang.

Pada Ahad, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub pada sidang akhbar di bilik gerakan PAS di sini didakwa akan membangkitkan "isu-isu peribadi calon BN" jika MCA, parti komponen BN terus menjadikan pendekatan calon PAS bagi pilihan raya kecil itu, Normala Sudirman, tidak bersalam dengan pengundi lelaki sebagai satu isu.

Pilihan raya kecil DUN Tenang pada 30 Jan ini menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon BN, Mohd Azahar, bekas Penolong Pentadbir Tanah Daerah Kecil Rengit, Batu Pahat dan calon PAS, seorang bekas guru.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Sulaiman Taha pada 17 Dis lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan kencing manis.

Pada pilihan raya umum 2008, Sulaiman menewaskan calon PAS, Mohd Saim Siran dengan kelebihan 2,492 undi.

Mengenai sambutan pengundi-pengundi kaum Cina di DUN Tenang terhadap beliau dan kempen BN, Mohd Azahar berkata penerimaan pengundi Cina setakat ini amat baik.

"Saya amat gembira dengan sambutan dan sokongan yang diterima daripada pengundi-pengundi Cina di DUN Tenang setakat ini," kata beliau.