Jumaat, Jun 18, 2010

GOSIP CORNER DI THE CHICKET HUT


Restoran The Chicken Hut di The Mall, Kuala Lumpur sentiasa menjadi tumpuan orang politik. Biasanya bila orang politik berkumpul maka pelbagai gosip politik yang disembangkan oleh mereka.

Gosip Corner di The Chicken Hut agak popular kepada orang politik. Semalam ketika saya ke The Mall bersama seorang rakan, Kamri Kamarudin, saya temui beberapa orang politik berkumpul di The Chicken Hut. Mereka termasuklah bekas Naib Ketua UMNO bahagian Kemaman, Haji Mohd. Rahim Husin; bekas pengerusi Tetap UMNO Bahagian Kemaman, Tok Mulu mat Dalam Awang; bekas calon BN di DUN Jeram, Terengganu (1982), Haji Sufian Said dan ramai lagi yang saya tidak kenali.

Haji Rahim pernah menjadi Pengerusi penyelaras DUN Air Putih ketika menang jawatan naib ketua UMNO bahagian kemaman buat kali pertama pada tahun 2000. tetapi dia tidak ada rezeki jadi calon DUN Air Putih pada pilihanraya umum 2004. Sebaliknya ketua pemuda, Wan Ahmad Nizam yang dapat jadi calon. Setelah dua penggal Haji Rahim menjadi naib ketua bahagian, akhirnya beliau kalah kepada Wan Ahmad Nizam yang kini adalah Setiausaha Politik Menteri besar.

Tok Mulu Mat Dalam mencatat sejarah mengalahkan bekas ahli parlimen Kemaman, Datuk Ismail said bagi jawatan Pengerusi tetap UMNO bahagian kemaman pada tahun 2000. Pada tahun lepas, beliau mahu bertanding jawatan timbalan kerua bahagian menentang menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek tetapi beliau tidak cukup kuota untuk bertanding. Maka Datuk Ahmad Shabery menang tanpa bertanding bagi jawatan tersebut.

Turut bersama mereka ialah bekas Pengarah yayasan Islam terengganu, Datuk Alwi. Beliau menunggu masa nak ke KLIA untuk balik ke Kuala terengganu. Bila terserempak dengan orang politik, Datuk Alwi singgah sekejap menemui mereka. Datuk Alwi pernah disebut-sebut sebagai calon Bn di DUN Wakaf mempelam tetapi beliau tidak ada rezeki untuk jadi calon.

Pelbagai cerita yang disembangkan oleh mereka. Haji Sufian ialah abang kepada EXCO belia dan sukan terengganu, Datuk Abdul rahin Datuk Said.Sufian kalah pada tahun 1982 tetapi adiknya, Datuk Rahin yang menang pada tahun 2004 dan dilantik Exco Kerajaan Negeri. Pada tahun 1995, Datuk Rahin pernah menjadi ahli parlimen Kuala nerus sebelum kalah pada tahun 1999.

kebetulan Datuk Rahin rakan sekelas saya ketika belajar di Sekolah kebangsaan Banggol Peradong, Kuala terengganu dari darjah empat hingga darjah enam. Dalam kelas Datuk Rahin dapat nombor 4 dalam peperiksaan penggal manakala saya sentiasa dapat nombor satu tetapi rezekinya dalam politik lebih cerah daripada saya.

Haji Sufian banyak bercerita pengalamannya bersama Tun Dr. Mahathir Mohamad di Argentina. Suatu ketika beliau pernah ditahan di Airport Narita, Tokyo. bagasinya telah digeledah oleh pihak imigeresen tetapi bila Sufian sebut nama Dr. mahathir, maka beg yang digeledah itu ditutup semula. betapa hormatnya orang jepun kepada Dr. Mahathir.

macam-macam cerita yang didengar. kononnya ada usaha untuk mendesak Tan Sri Muhyiddin melawan Datuk Seri najib Tun razak bagi jawatan Presiden UMNO pada tahun depan.Kononnya, Ketua menteri melaka, Datuk Seri Ali Rustam akan bertanding jawatan Presiden UMNO juga dalam pertandinagn tiga penjuru. Maka jawatan Timbalan Presiden yang kosong akan jadi rebutan di antara menteri pertahanan, Datuk Seri Dr.Ahmad zahid Hamidi dengan Menteri Dalam negeri, Datuk Seri Hishamuddin tun Hussin.

Bagi saya, semua ini cerita gosip politik di gosip corner sahaja. begitu juga cerita kononnya Gerakan mahu dijelmakan semula dengan konsep berbilang kaum, maka Tan sri Dr. Koh Tsu Koon kononnya menawarkan jawatan Presiden gerakan kepada ahli parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah.

Semua cerita ini boleh didengar tetapi percaya jangan. Banyak benda yang perlu ditapis bila cerita-cerita begini keluar. saya kagum dengan kesetiaan Datuk alwi dengan UMNO. Katanya, saya bukan orang politik tetapi saya tetap bersama UMNO. kebetulan menteri besar Terengganu sekarang, Datuk haji Ahmad said pernah bekerja di Setiu dengan Datuk Alwi. datuk Alwi adalah pegawai daerah Setiu manakala Datuk Haji Ahmad pernah menjadi penolong pegawai daerah. beliau bangga ADOnya kini menjadi Menteri Besar Terengganu.

banyak lagi yang boleh ditulis sepanjang satu jam bersama mereka, tetapi saya tidak mahu menyinggung perasaan mana-mana pihak kerana semua yang ada itu adalah kawan-kawan saya. Sekali-sekala pergi ke The Mall, barulah dapat cerita-cerita terbaru tentang politik Terengganu.