Rabu, Ogos 29, 2018

BUKAN ISLAM BOLEH JADI PM, BERITA YANG PALING DITUNGGU DAP



PETALING JAYA: Seorang pakar undang-undang berkata kritikan berhubung pelantikan orang bukan-Islam ke jawatan kanan kerajaan tidak mempunyai asas, dan menambah rakyat Malaysia harus bersedia menerima kesaksamaan, termasuk menerima orang bukan-Melayu sebagai perdana menteri.

“Memang ada kemungkinan pada suatu masa kelak orang Sarawak, Sabah atau bukan-Melayu dilantik menjadi perdana menteri” kata profesor undang-undang dari Universiti Malaya, Shad Saleem Faruqi pada satu forum mengenai ras dan agama malam tadi.

“Beliau hanya perlukan sokongan majoriti di Dewan Rakyat,” katanya, dan menambah perlembagaan persekutuan tidak mengkhususkan jawatan tersebut kepada mana-mana ras, agama atau gender.

Beliau berkata, jawatan ketua menteri atau menteri besar juga terbuka kepada orang bukan-Melayu dan amalan semasa di beberapa negeri memastikan jawatan itu dipegang oleh orang Melayu dibuat kerana realiti demografinya.

“Tetapi perlu diingat bahawa konvensyen bukan undang-undang,” katanya.

Shad berkata, dalam perlembagaan persekutuan telah tersedia jaminan berhubung perlindungan kepentingan orang Melayu dan Bumiputera daripada “diketepikan” seperti dakwaan sesetengah pihak.

Katanya kritikan berhubung pelantikan peguam negara, menteri kewangan dan ketua hakim negara adalah tidak wajar.

“Ras dan agama tidak ada tempat sama sekali dalam isu sebegini,” katanya, merujuk kepada pelantikan Lim Guan Eng sebagai menteri kewangan, Tommy Thomas sebagai peguam negara dan Tan Sri Richard Malanjum sebagai ketua hakim negara.

Thomas merupakan orang bukan-Melayu pertama dilantik sebagai peguam negara dalam tempoh 50 tahun, sementara Richard Malanjum adalah orang bukan-Islam dan anak Malaysia Timur pertama dilantik ke jawatan kehakiman tertinggi negara.

Shad berkata sambutan Kemerdekaan dan Hari Malaysia seharusnya menjadi masa sesuai untuk mempromosi kesaksamaan dan menolak diskriminasi.

PRK RANTAU TIDAK DAPAT DIELAK?



RASAH 29 Ogos - Mahkamah Tinggi Seremban di sini hari ini menolak bantahan awal Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan untuk membatalkan petisyen pilihan raya yang difailkan calon PKR bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau pada Pilihan Raya Umum Ke-14, Dr. S. Streram.


Hakim Datuk Azimah Omar membuat keputusan itu selepas menolak lapan bantahan dikemukakan pihak responden iaitu Mohamad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Rantau.


“Setelah meneliti dan menimbang segala afidavit dan hujahan bertulis responden pertama (Mohamad), mahkamah mendapati ketidakpatuhan yang ditimbulkan oleh responden tidak mempunyai merit dan alasan tersebut tidak mewajarkan responden membatalkan petisyen ini,” kata Azimah dalam penghakimannya.

Turut berada di mahkamah untuk mendengar keputusan itu ialah Mohamad dan Streram.

Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu diwakili lima peguam diketuai Datuk Hafizam Harun manakala Streram diwakili empat peguam dengan diketuai Hanif Kathri.

Dalam prosiding pada 9 Ogos lalu, responden kedua dan ketiga iaitu Pegawai Pilihan Raya DUN Rantau, Amino Agos Suyub dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menarik balik bantahan awal yang difailkan bersama Mohamad.

Sehubungan itu, ketiga-tiga responden perlu hadir perbicaraan bagi petisyen yang dikemukakan Streram pada 12, 13, 14, 27 dan 28 September serta 1 dan 2 Oktober depan.

Pada 28 April lalu, Mohamad diumumkan menang tanpa bertanding bagi kerusi DUN Rantau oleh Amino Agus selepas Streram gagal menghantar borang penamaan calon kerana tidak dibenarkan masuk ke pusat penamaan di Rembau ekoran kegagalan mempamerkan pas calon SPR