Sabtu, Januari 23, 2016

50 ORANG SAMBUT MUKHRIZ DI SUNGAI PETANI

Krisis kepimpinan MB Kedah sudah masuk hari keempat hari ini. Mukhriz Mahathir yang mendakwa mendapat sokongan dua juta rakyat Kedah terkejut kerana disambut 50 orang penyokongnya di Sungai Petani semalam. Mukhriz yang dijadualkan berucap di majlis itu tidak jadi berucap dan terus balik ke Alor Star.

Pada malam pertama kononnya 1,000 orang hadir di Bangunan Tunku, Alor Star tetapi yang datang belia-belia yang dikutip dari pusat belia oleh Exco Belia dan Sukan. Ahli Umno sendiri tidak datang. Apatah lagi dari 14 bahagian yang tidak menyokong Mukhriz.

Jadi di mana sokongan dua juta rakyat Kedah kepada Mukhriz seperti didakwanya. Jam 6 petang semalam beliau tiba di lapangan terbang Subang disambut oleh ahli-ahli Ansara (Persatuan Lepasan MRSM). Malah ada poster yang disebar melalui whatsapp meminta rakyat Kedah yang berada di Kuala Lumpur berkumpul di PWTC pada jam 4 petang semalam tetapi tidak ramai yang datang.

Yang datang 100 orang pemimpin yang menemui PM yang dipanggil untuk bermesyuarat dengan pemimpin pemimpin Umno Kedah. Sepatutnya majlis seperti ini PM tak perlu datang. Hantar TPM sahaja. Buat apa PM jumpa 100 orang pemimpin Umno. Panggil semua ADUN BN untuk lahirkan sokongan sama ada mereka mahu Mukhriz kekal atau tidak.

Pertukaran MB sudah biasa di Kedah. Takkan kita tidak ingat Dr Mahathir dahulu menukar Othman Arof kepada Sanusi Junid dahulu, Majoriti ADUN menyokong Othman Arof  tetapi Dr Mahathir memanggil setiap ADUN, akhirnya mereka menerima Sanusi Junid sebagai MB baru.

Jadi jika Mukhriz terpaksa berundur, ini bukannya perkara baru di Kedah. Ia adalah perkara biasa. Tak payahlah Mukhriz buat road show di seluruh Kedah kalau yang datang hanya 50 orang. Buat malu sahaja. Majoriti pemimpin Umno Kedah sudah tidak boleh menerima Mukhriz lagi. Maka sebaik-baiknya beliau berundur secara terhormat sebelum menerima malu diundi tidak percaya dalam sidang DUN nanti.

Bukan sahaja pemimpin Umno Kedah yang tidak menerima Mukhriz malah Sultan Kedah murka kerana Mukhriz tidak pernah menyambut dan menghantar Sultan Kedah di lapangan terbang Alor
Star apabila Yang DiPertuan Agong berangkat balik ke Kedah sedangkan ini adalah tugas wajib seorang MB.

Krisis yang berlaku di Kedah sama seperti di Terengganu dahulu apabila Yang DiPertuan Agung Sultan Mizan murka kepada Idris Jusoh pada tahun 2007.