Sabtu, September 03, 2016

JANGAN JADIKAN UMNO SEBAGAI BURSA SAHAM

ALOR SETAR, 3 Sept (Bernama) -- Semua anggota dan pemimpin UMNO diminta tidak menggunakan parti itu sebagai 'Bursa Saham' untuk mengaut keuntungan dan kepentingan peribadi, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau yang menjalankan tugas Timbalan Presiden UMNO berkata mereka yang menggunakan peperangan politik untuk mendapatkan 'ghanimah' (harta rampasan perang) hanya akan membawa kehancuran kepada parti.

"Dalam peperangan politik, apa diperlukan setelah menang ialah ghanimah yakni pulangan politik. Jika ghanimah tidak diperoleh dalam peperangan, maka pengikut akan melakukan protes senyap yang boleh menyebabkan organisasi rosak.

"Apabila kepentingan peribadi jadi keutamaan dan organisasi politik jadi pentas untuk ghanimah dicapai, tunggulah ketikanya kehancuran datang tanpa dihancurkan daripada luar, (sebaliknya) kita
yang izinkan kehancuran berlaku dari dalam," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Pokok Sena di sini, hari Sabtu. Turut hadir Timbalan Ketua UMNO bahagian itu Datuk Ariffin Man. Justeru itu, beliau mengingatkan anggota UMNO bahawa parti berusia 70 tahun itu bukanlah bursa saham yang boleh diperdagang untuk mengaut keuntungan, sebaliknya ia adalah sebuah institusi sosial untuk orang Melayu serta tulang belakang Barisan Nasional memperjuang kepentingan masyarakat majmuk.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid mahu semua anggota UMNO mengetepikan soal pesimistik tetapi memikirkan kaedah mencari pemimpin berkualiti yang bukannya naik kerana politik wang.

"Kita ingin pemimpin yang ada kepimpinan, autentik dan asli serta tidak utamakan kepentingan peribadi," katanya.

Beliau turut meluluskan peruntukan bagi membina sebuah dewan serbaguna di Pokok Sena serta RM2 juta untuk projek kecil di daerah itu.

--BERNAMA

WASPADA DENGAN AGAS AGAS POLITIK

KOTA BELUD, 3 Sept (Bernama) -- Bendahari UMNO Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak mengingatkan anggota UMNO agar sentiasa berhati-hati dan berwaspada terhadap tindak-tanduk beberapa individu yang dikiaskannya sebagai 'agas-agas politik' yang cuba merosakkan parti dengan mempolemikkan pelbagai isu.

Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkata beberapa 'agas-agas politik' yang dahulunya bersama-sama dalam perjuangan UMNO, tetapi kini berpatah arang, telah bersekongkol dengan pembangkang dengan meniupkan pelbagai sentimen semata-mata untuk meraih simpati umum agar kekal mendapat perhatian.

"Kita harus bangkit dan menentang orang-orang ini, yang menjadi dalang dan petualang, merosakkan parti UMNO, dan cuba-cuba menenggelamkan bahtera UMNO dengan mempolemikkan cerita-cerita seperti 1MDB dan 'derma', DOJ dan rasuah, serta berbagai-bagai lagi helah politik yang cuba diputar belit.

"Orang-orang yang sudah berpaling tadah ini, yang berkelana membawa jiwa yang bercelaru, bukanlah pejuang sejati, tapi sebaliknya seperti burung helang yang terbang sekadar mengintai-intai peluang, apabila mendapat maka dibawanya pulang, tetapi apabila tidak mendapat, maka dia pun terbang menghilang," katanya ketika menyampaikan amanatnya pada Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kota Belud di sini hari ini.

Salleh yang juga Timbalan Ketua Perhubungan UMNO Sabah turut mengibaratkan golongan ini sebagai 'ular bertukar kulit' kerana wataknya bertukar 90 darjah sebaik sahaja 'bertukar kulit' yang sanggup melakukan apa sahaja untuk menjatuhkan kerajaan secara tidak demokratik.

"Kalau dahulu tidak pernah pun bersuara memperjuangkan hak Sabah, tapi kini tiba-tiba cuba menjadi hero. Kalau dulu hanya berdiam sepi, tapi kini sibuk menjelajah ke seluruh negeri. Kalau dahulu mereka menjulang mempertahankan pimpinan, tapi kini melaungkan slogan menukar pemimpin dan kerajaan yang dipilih," katanya.

Menurut Salleh, untuk menukar sesuatu kerajaan, ia tidak boleh dilakukan secara sewenang-wenangnya seperti prinsip menukar baju kerana negara ini mengamalkan sistem demokrasi berparlimen, undang-undang dan perlembagaan, sistem perundangan dan kehakiman yang harus didukung dan dijunjung sepenuhnya oleh rakyat.

Bagaimanapun katanya golongan 'agas-agas politik' yang kecewa itu kini berusaha menjatuhkan kerajaan dengan menggambarkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) sebagai parti yang tidak boleh dijadikan sandaran meskipun UMNO dan BN lah yang meletakkan mereka pada kedudukan sekarang.

Menurutnya, tidaklah keterlaluan untuk menyifatkan golongan berkenaan sebagai sudah lupa daratan serta dijangkiti penyakit 'alzheimer politik' yang mana mereka lupa akan jasa UMNO yang memberi kehidupan kepada mereka selama ini.

Mengenai mesyuarat tahunan UMNO berkenaan, Salleh yang juga Ketua UMNO Bahagia Kota Belud berkata ia seharusnya dijadikan sebagai platform untuk menjelaskan isu-isu semasa kepada anggota parti di peringkat akar umbi bagi membolehkan mereka memahami isu berkenaan agar tidak mudah terkeliru dengan sebarang tohmahan pembangkang.

Salleh juga mengingatkan anggota UMNO agar menggunakan media sosial dengan bijaksana serta tidak terikut-ikut dan terpengaruh dengan sikap pihak tertentu menyalahgunakan kebebasan menggunakan alat komunikasi itu untuk menabur fitnah serta mengaibkan orang lain termasuk pemimpin.

"Dalam hal ini, saya berharap rakyat terutama anggota UMNO bijak menilai dan menapis maklumat yang kurang tepat atau tidak sahih, maklumat palsu, pembohongan, tohmahan dan fitnah yang dilemparkan oleh pihak tertentu melalui media sosial. Jangan sekali-kali kita salah guna media sosial. Contoh Sarawak Report," katanya.

Beliau turut mengulangi ikrar UMNO Kota Belud untuk berdiri teguh di belakang kepimpinan Presiden UMNO dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ketua Menteri yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Seri Musa Aman dalam mengharungi apa juga cabaran, baik dari dalam mahupun luar parti demi agama, bangsa dan negara.

-- BERNAMA

TABAYYUM PERLU UNTUK ELAK PERPECAHAN

KEMAMAN, 3 Sept (Bernama) -- Konsep 'tabayyum' atau meneliti sesuatu perkara terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa keputusan perlu diamalkan oleh anggota UMNO bagi mengelak wujudnya perpecahan dan perselisihan sesama sendiri yang akhirnya akan merosakkan perpaduan parti.

Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata penilaian yang tepat dan bersikap rasional terhadap sebarang isu yang bersangkutan dengan parti termasuk isu kepimpinan atasan akan membantu anggota UMNO menjadi lebih matang dan fokus terhadap perjuangan parti.

"Setiap anggota perlu menghayati konsep tabayyum ini agar perpaduan dalam parti akan lebih kukuh dan sama-sama menjalankan tugas serta mempunyai hala tuju yang jelas dalam perjuangan kita untuk menegakkan negara, agama dan bangsa.

"Jangan kita terlalu mudah menghukum dan menilai seseorang (dalam parti) terutama pemimpin kita tanpa mengetahui pucuk pangkal dan akhirnya isu ini akan dipergunakan oleh pihak pembangkang untuk menjatuhkan kita," katanya ketika merasmikan Persidangan Perwakilan Sayap Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Kemaman di sini hari ini.

Turut hadir, Timbalan Ketua UMNO Bahagian merangkap Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Ketua Wanita Umno Bahagian, Datuk Rohani Abdullah, Ketua Pemuda UMNO Bahagian, Ahmad Fikry Ibrahim dan Ketua Puteri UMNO Bahagian, Shaheda Jusoh.

Mas Ermieyati yang juga Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan dalam pada itu menyeru semua anggota UMNO berdiri teguh di belakang Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak yang ketika ini berhadapan tuduhan berkaitan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang kini turut disiasat oleh Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat.

"Saya menyeru agar kita semua bersikap matang dan menilai dengan rasional berkaitan isu ini. DoJ belum pun membuat apa-apa keputusan berkaitan isu tersebut tapi kita sudah menghukum pemimpin kita.

Saya bimbang jika isu ini terus diperbesarkan pihak pembangkang akan mengambil kesempatan dan menggunakannya untuk meracuni pemikiran rakyat," katanya.

Sementara itu ketika ditemui pemberita, Mas Ermieyati berkata Pergerakan Puteri UMNO kini bersiap sedia dengan gerak kerja untuk meningkatkan jumlah daftar pemilih menjelang Pilihan Raya ke-14 kelak dengan memfokuskan hubungan bersama golongan muda yang baru pertama kali mengundi.

"Kita juga berharap pada pilihan raya umum akan datang akan lebih ramai wakil dari Wanita atau Puteri yang akan diangkat sebagai calon kerana ketika ini ramai pengundi dari kalangan mereka dan ramai yang sudah berjaya memberi kemenangan kepada Barisan Nasional pada pilihan raya yang lepas," katanya.

--BERNAMA