Ahad, Disember 18, 2016

KECEMERLANGAN MRSM TETAP TERPELIHARA WALAUPUN SYARAT KEMASUKAN DILONGGARKAN

BANDAR SRI JEMPOL, 18 Dis (Bernama) -- Kualiti kecemerlangan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) tetap terpelihara meskipun syarat minima kemasukan pelajar Tingkatan 1 dilonggarkan, kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Katanya beliau percaya dengan kualiti guru-guru yang mengajar di MRSM, kecemerlangan yang sering diraih pelajar-pelajar berasrama penuh itu, akan dapat juga dirasai oleh pelajar luar bandar, terutamanya anak-anak orang miskin.

"Inilah peranan tenaga pengajar di MRSM, walaupun mereka (pelajar) masuk dengan kelayakan yang kurang, tetapi dengan keadaan lebih selesa dan kualiti guru, prestasi kecemerlangan dapat dikekalkan

IMPIAN PAKATAN HARAPAN MAHU TANDING SATU LAWAN SATU HANCUR BERKECAI

SEPANG, 17 Dis (Bernama) -- Parti Alternatif Rakyat (PAP) mengesahkan akan bertanding di sekurang-kurangnya lapan kerusi Parlimen dan 34 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Selangor pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) nanti.


Presiden PAP Zulkifli Mohd Noor berkata parti berbilang kaum itu telah dan sedang mengenal pasti pemimpin berkaliber termasuk dalam kalangan generasi muda dan wanita untuk diletakkan sebagai calon.

"PAP mahu menampilkan kepimpinan yang sederhana dan cara berkempen yang bersih dengan kedudukan kewangan yang seimbang dan kita juga tidak mahu terlalu yakin.

"Isu yang akan difokuskan pada PRU14 nanti termasuk isu di peringkat nasional dan tempatan antaranya isu perumahan dan pendidikan," katanya dalam sidang media, di sini hari ini.

PAP yang mendapat kelulusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) pada 30 Okt 2015, ditubuhkan oleh bekas anggota DAP susulan krisis dalaman dan kepimpinan parti itu.

Sebelum ini, PAP turut mengumumkan akan bertanding di semua kerusi Parlimen dan DUN di Pulau Pinang pada PRU14 nanti.

Dalam pada itu, Zulkifli yang juga bekas naib pengerusi DAP berkata partinya menjangkakan Pakatan Harapan akan berkubur sebelum PRU14 kerana isu pembahagian kerusi.

"Kerjasama DAP dengan PAN (Parti Amanah Negara) hanyalah sebahagian usaha untuk menarik sokongan orang Melayu kerana DAP tidak lagi mendapat sokongan apabila menganaktirikan anggota kaum Melayu.

"Kerusi mana yang DAP nak beri kepada PAN? Saya sebagai naib pengerusi dulu pun tak dapat jadi calon sebaliknya diberikan kepada calon kaum Cina yang tidak berpengalaman," katanya.

Selain itu, katanya jika DAP bertanding pada PRU14, ia boleh dicabar dari sudut perundangan kerana Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP masih belum diiktiraf RoS.

-- BERNAMA