Rabu, April 22, 2009

NAJIB TENTUKAN KEDUDUKAN MB


Menteri Besar, Datuk Ahmad Said menyerahkan kedudukannya sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak.


Beliau berkata, keputusan sama ada mengekalkan kedudukannya sebagai Pengerusi Badan Perhubungan itu atau sebaliknya, terletak di tangan Najib.


Katanya, beliau akan menerima segala keputusan Perdana Menteri.


"Saya tidak mahu komen. Kita tunggu dan lihat (keputusan itu nanti).
"Saya tidak bimbang dan tiada masalah. Saya okey," katanya ketika ditemui di Setiu semalam.


Beliau berkata demikian selepas melawat penduduk Kampung Penarik di sini yang mengalami kerosakan rumah akibat angin kencang di sini semalam.


Najib dijangka mengumumkan rombakan jawatan tertinggi UMNO selepas mesyuarat pertama Majlis Tertinggi UMNO (MT) Jumaat ini termasuk senarai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri-negeri.


Dalam pada itu, beliau enggan mengulas pertemuannya dengan Najib berhubung kemelut politik yang melanda Barisan Nasional (BN) Terengganu minggu lalu.


Pada hemat saya, Najib hendaklah mengekalkan Ahmad Said sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu selagi beliau menjadi Menteri Besar Terengganu. Majoriti Ketua UMNO bahagian menyokong Ahmad Said. Jadi Najib tak perlu tunduk kepada 10 ADUN yang enggan menerima Ahmad Said. Mereka adalah kumpulan yang sudah kalah dalam pemilihan bahagian lalu seperti Din Adam, Rosol Wahid. Jadi mereka tak perlu dilayan oleh Najib.


Seperti mana ditegaskan oleh saya sebelum ini yang boleh menentukan kedudukan Ahmad Said ialah Sultan Terengganu sendiri. Jika Baginda tidak mahu lagi Ahmad Said, maka beliau akan berundur dari jawatan itu. Maka sebaik-baiknya ikutlah arahan Sultan Terengganu dan janganlah jadi penderhaka seperti 10 orang ADUN itu.