Rabu, Disember 10, 2008

BERANIKAH PPP?


Pengerusi BN, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah berkata jika PPP nak keluar dari BN, keluarlah. Nampaknya kehadiran PPP dalam BN tidak diperlukan oleh Pak Lah lagi. Beranikah Datuk M. Kayveas membawa parti itu keluar dari BN?


Selama ini PPP pun tidak membawa apa-apa keuntungan kepada BN. Kerusi tunggalnya di Taiping kalah. Ini bermakna jika ia keluar ia tidak menjejaskan kerusi BN dalam Dewan Rakyat.


Sebelum pilihan raya umum lalu, PPP telah menuntut banyak kerusi parlimen dan DUN untuk bertanding. BN tetap mengekalkan status quonya. Maka PPP hanya dapat satu kerusi parlimen di Taiping sahaja. Itu pun banyak kali bergaduh dengan Gerakan kerana pada tahun 1999 kerusi Taiping adalah milik Gerakan.


PPP kata jika BN tak pinda ISA, ia akan keluar dari BN. Maka sudah sampai masanya M. kayveas membawa PPP keluar dari BN. Anda tidak diperlukan lagi dalam BN. Pak Lah sudah tegas tidak akan meminda ISA lagi.


Beranikah Kayveas atau dia hanya gertak keling sahaja? Orang India bila kata keling marah, padahal tamadun Keling bukan main hebat dulu. M. Kayveas adalah satu-satunya presiden parti komponen BN yang tak dapat jadi menteri.


Sedangkan presiden parti komponen lain jadi menteri. Ketika PPP menang pada tahun 2004, M. kayveas hanya jadi Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Selepas itu ditukar ke Jabatan Perdana Menteri. Tetapi Kayveas tetap dikenang sebagai timbalan menteri yang berani menentang CTOS yang menyebabkan semua peminjam yang disenaraihitamkan oleh bank menyokong beliau.