Selasa, Ogos 01, 2017

JIKA BETUL MAHATHIR DARI KERALA, KENAPA PERLU MALU?

KUALA LUMPUR: Jika betul keturunan ayah Tun Dr Mahathir Mohamad berasal dari Kerala, India kenapa beliau perlu malu? Sepatutnya beliau bangga kerana sebagai bukan Melayu tulen beliau dapat menjajah orang Melayu selama 22 tahun.

 Seperti kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bahawa Dr Mahathir memperalatkan orang Melayu untuk menjadi juara orang Melayu. Dengan buku Malay Dilemma yang diterbitkan pada tahun 1970 Dr Mahathir kelihatan lebih Melayu dari orang Melayu.

 Orang Melayu terpesona dengan Dr Mahathir yang menjatuhkan Tunku Abdul Rahman. Selama ini tiada orang Melayu yang berani menentang anak Raja. Maka Dr Mahathir dijulang sebagai pejuang nasib orang Melayu.

 Kebencian Dr Mahathir kepada anak Raja diterjemahkan dengan menyokong Tun Musa Hitam menentang Tengku Razaleigh Hamzah yang lebih senior untuk jawatan timbalan beliau. Orang Melayu patuh kepada ketua.Maka menanglah Musa dalam pertandingan 1981 itu.

 Tetapi Musa kena main dengan Dr Mahathir. Beliau kekalkan Ku Li sebagai Menteri Kewangan yang membimbangkan Musa untuk meseimbangkan pengaruh Musa supaya jangan terlalu cepat nak jadi PM.

Dr mahathir amalkan politik pecah dan perintah. Beliau biarkan Musa dan Ku Li bergaduh untuk kekalkan kuasanya. Ku Li kalah kali kedua menentang Musa pada tahun 1984 tetapi Dr Mahathir kekalkan Ku Li dalam kabinet.

Musa tergamam dengan politik pecah perintah Dr Mahathir akhirnya beliau meletakkan jawatan TPM pada tahun 1986.Musa akhirnya bergabung dengan Ku Li dalam menjatuhkan Dr Mahathir. Ku Li hampir hampir menumbangkan Dr Mahathir tetapi Pemangku Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak menyelamatkan nyawa Dr mahathir yang menang dengan majoriti 43 undi.

 Ketika pemilihan 1987 isu Mahathir anak lelaki Iskandar kutty sudah dimainkan oleh Team B. Tapi perwakilan Umno mengekalkan Dr Mahathir sebagai Presiden Umno.Mereka anggap isu ini sudah basi.

 Ahad lalu keturunan Dr Mahathir diungkitkan kembali oleh Dr Zahid yang berasal dari tanah Jawa. Di Malaysia ini mana ada Melayu tulen semuanya berasal dari Bugis, Minang, Jawa, Jambi, Acheh tetapi mereka penduduk asal Tanah Melayu dan bukannya imigran seperti ayah Dr Mahathir.

 Apa yang diungkitkan oleh Dr Zahid bukan mengenai keturunan Dr Mahathir tetapi kenapa nama asal beliau Mahathir anak lelaki Mohamad Iskandar Kutty ditukar kepada Mahathir bin Mohamad.


Kenapa Dr Mahathir tukar nama di kad pengenalannya. Adakah kerana keluarga Dr Siti Hasmah Mohd Ali tidak mahu terima orang yang ada nama anak lelaki menjadi menantunya? Keluarga bapa mertua Dr Mahathir amat terkenal di Selangor.

 Yang diungkitkan oleh Dr Zahid bukannya kerana keturunan Dr Mahathir dari Kerala, India tetapi kenapa Dr mahathir sanggup memalsukan surat beranak dan kad pengenalannya dari anak lelaki kepada bin. Ini yang dipersoalkan oleh Dr Zahid.

Pembangkang marahi Dr Zahid yang mainkan isu keturunan sedangkan dahulu ketika Dr Mahathir berkuasa, pembangkang turut main isu Mahathir adalah mamak dan bukannya orang Melayu tulen. Pembangkang sudah lupa ke?

RATING TERTINGGI BAGI JULAI 2017

Rating tertinggi bagi bulan Julai 2017 dibolot oleh posting Rumah terbuka temukan kawan yang berpisah 41 tahun yang disiarkan pada 16 julai dengan 382 hits. 10 rating tertinggi bagi bulan Julai 2017 adalah seperti berikut:-

1. Rumah terbuka temukan kawan yang berpisah selama 41 tahun (16 julai)
2. Catatanzabidi muncul kembali (1 julai)
3. Naib presiden Umno: Siapa ganti Zahid dan Shafie? (25 julai)
4.Sambutan hariraya Felcra peluang bertemu kawan kawan lama (10 julai)
5. Cukuplah Mahathir (26 julai)
6. Pegawai RHB Bank bersubahat dengan panel penilai untuk tipu pelanggan? (29 julai)
7. Pusat sufi sedunia setuju ditubuhkan (27 julai)
8. Hishamuddin cabar Dr Mahathir lawan Najib di Pekan (23 julai)
9. Sambutan hari raya alumni Karangkraf meriah di Janda Baik (9 julai)
10. Tasawuf penuhi keperluan jiwa (30 julai)