Ahad, Oktober 21, 2018

PESARA GURU JADI IBU AYAM
KUALA TERENGGANU, 21 Okt (Bernama) -- Polis menahan sepasang suami isteri kerana dipercayai menjalankan aktiviti pelacuran di satu kawasan perumahan di Jalan Cherung Lanjut, di sini.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Supt Suffian Sulaiman  (gambar) berkata pasangan tersebut ditahan bersama dua wanita warga Thailand dalam serbuan kira-kira pukul 10.40 malam tadi hasil maklumat orang awam dan intipan yang dijalankan selama dua minggu.

Beliau berkata polis percaya suspek lelaki dan isterinya yang juga pesara guru menjadikan rumah teres dua tingkat tersebut sebagai pusat operasi pelacuran dengan menggunakan aplikasi WeChat bagi menarik pelanggan.

"Suspek lelaki berusia 44 tahun yang juga peniaga alat ganti motosikal bertindak mencari pelanggan melalui aplikasi WeChat manakala isterinya berusia 48 tahun menguruskan tempat 'pelacuran' tersebut.

"Selain dua wanita Thailand berusia 21 dan 32 tahun itu, polis percaya ada dua lagi wanita tempatan yang turut bekerja dengan suspek," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu, di sini, hari ini.

Dalam serbuan itu, polis turut merampas kondom, minyak urut, buku log, telefon bimbit dan wang tunai sebanyak RM3,000 dipercayai hasil aktiviti pelacurant.

Beliau berkata hasil pemeriksaan mendapati kedua-dua warga Thailand itu memasuki negara ini menggunakan pas lawatan sosial yang sah dan mengenakan bayaran sebanyak RM250 untuk perkhidmatan seks selama sejam.

"Mereka mampu meraih pendapatan lumayan sehingga RM3,000 semalaman dan pelanggan terdiri daripada lelaki tempatan dan warga asing.

"Semua suspek direman selama tujuh hari bermula hari ini," katanya.

-- BERNAMA

PEKA GESA KERAJAAN PULAU PINANG HENTIKAN PEMBANGUNAN DI LERENG BUKIT

KUALA LUMPUR, 20 Okt (Bernama) – Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia (Peka) menggesa kerajaan Pulau Pinang menghentikan segera semua pembangunan di kawasan lereng bukit susulan kejadian tanah runtuh yang meragut nyawa di Bukit Kukus, semalam.

Presidennya, Puan Seri Shariffa Sabrina Syed Akil berkata walaupun punca sebenar di sebalik kejadian tanah runtuh itu masih belum dapat dipastikan, ternyata pembangunan berleluasa di kawasan lereng bukit dan cerun di Pulau Pinang sesuatu yang tidak wajar kerana boleh mengakibatkan insiden mengorbankan nyawa.

“Peka Malaysia, bersama-sama dengan banyak badan bukan kerajaan (NGO) yang lain, telah berulang kali menyuarakan isu tersebut kepada pihak berkuasa, tetapi perkara ini senyap dan baru-baru ini, disindir dan menjadi bahan cemuhan.

“Ketua Menteri Chow Kon Yeow mesti mengambil isu ini sebagai peluang menunjukkan kepada kita mereka (kerajaan negeri) boleh melihat kesilapan mereka dan boleh mendengar serta menerima nasihat, terutama apabila mereka tidak bersetuju dengan perkara itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Shariffa Sabrina berkata badan-badan bukan kerajaan bukan bermusuh dengan kerajaan, sebaliknya mereka adalah masyarakat yang benar-benar mengambil berat dan mahukan terbaik kepada seluruh rakyat negara ini dan Malaysia.

Kejadian tanah runtuh di Jalan Bukit Kukus di Paya Terubong, mengakibatkan empat pekerja asing maut, tiga cedera dan lima lagi dilapor hilang dikhuatiri tertimbus dalam runtuhan itu yang berlaku pada 1.56 tengah hari semalam