Rabu, September 02, 2015

SELEPAS ANINA, PECATLAH MAHATHIR

Semalam ahli wanita Umno Langkawi, Anina Saaduddin yang mengatakan Presiden Umno, Najib Razak kuat kencingkan ahli Umno dipecat dari parti kerana menyaman Najib ke mahkamah atas isu derma RM2.6 billion.

Dalam surat pemecatan yang sedang viral di media sosial semalam, beliau dipecat daripada parti mengikut Fasal 20.7 Perlembagaan Umno kerana membawa hal parti ke mahkamah.
.Surat yang dihantar ke Bahagian Umno Langkawi itu ditandatangani setiausaha agung Umno  Tengku Adnan Tengku Mansor..
Anina pada Jumaat lepas memfailkan saman terhadap Najib meminta beliau bertanggungjawab atas kronologi peristiwa yang melibatkan aliran wang RM2.6 bilion yang berakhir dalam akaun bank peribadi perdana menteri itu.
Terdahulu, Anina pada mesyuarat agung tahunan bahagian Langkawi dalam sebuah video yang tersebar melepaskan kemarahannya terhadap Najib, menggunakan perkataan kesat, mendakwa perdana menteri itu berbohong dengan mengakui semua 3 juta ahli Umno menyokong beliau.
Selepas Anina, Umno patut memecat bekas presidennya pula, Dr Mahathir Mohamad yang menyertai perhimpunan haram Bersih 4 Sabtu dan Ahad lepas.
Yang peliknya di zaman beliau jadi PM, rakyat tidak boleh berhimpun secara haram tetapi di zaman najib, beliau yang pernah jadi Menteri Dalam Negeri kata boleh pulak.
Satu lagi asas yang kukuh bagi Umno memecat Dr Mahathir ialah beliau menyokong usaha pembangkang untuk mengadakan undi tidak percaya kepada Najib di parlimen.
 Dr Mahathir Mohamad semalam memohon ahli Parlimen Umno dan komponen Barisan Nasional (BN) lain untuk menyokong undi tidak percaya terhadap kepimpinan Perdana Menteri.
Menulis di blog popularnya, bekas perdana menteri paling lama berkhidmat itu sekali lagi mengingatkan wakil rakyat BN yang sekiranya usul undi tersebut berjaya dan Najib disingkirkan, ia tidak bermakna kerajaan BN turut digulingkan.
"BN tidak akan jatuh setelah Najib disingkir. BN masih parti majoriti," katanya.
Dr Mahathir berkata selagi Najib berkuasa, selagi itulah negara akan terus dilanda masalah.
Katanya, ekonomi akan terus merosot, nilai ringgit dan saham jatuh, kos sara hidup meningkat akibat cukai barangan dan perkhidmatan (GST), hutang negara bertimbun dan tidak dapat dibayar, pengangguran bertambah serta berbilion duit rakyat disalahgunakan.
"Inilah nasib yang menunggu Malaysia kerana Najib," beliau memberi amaran.
Dr Mahathir menulis selepas membuat kemunculan sebanyak 2 kali di perhimpunan Bersih 4, iaitu pada Sabtu dan Ahad lalu.
Beliau pada Ahad mengakui mendengar khabar yang beberapa ahli Parlimen Umno sedang merancang membentangkan usul undi tidak percaya terhadap Najib di Dewan Rakyat, bagaimanapun beliau tidak tahu identiti mereka.
Katanya, Najib tidak akan meletak jawatan. Oleh itu, justeru ahli Parlimen Umno harus menyokong undi tidak percaya itu supaya Najib dapat diturunkan.
"Ahli Parlimen Umno yang setia kepada parti perlu sokong undi tidak percaya. Lepas itu kerajaan Najib akan jatuh," tulisnya.
Ini bukti yang kukuh untuk memecat Dr Mahathir dari Umno. Tunggu apa lagi Najib. Ini adalah peluang terbaik bagi Umno menyingkirkan pengkhianat parti seperti Dr Mahathir.