Jumaat, Disember 16, 2016

PAKATAN HARAPAN KENA TUNJUK KABINET BAYANGAN SEBELUM TUBUHKAN KERAJAAN

KUALA LUMPUR, 16 Dis (Bernama) -- Pakatan Harapan perlu menunjukkan kabinet bayangannya terlebih dahulu sebelum bercita-cita menubuhkan sebuah kerajaan, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.


Beliau mempersoalkan jika isu mudah seperti kabinet bayangan, yang merupakan amalan biasa dalam kerajaan yang menggunakan sistem Westminster, tidak boleh diselesaikan, bagaimana pembangkang hendak melaksanakan perkara yang lebih besar.

"Rakyat tidak suka untuk terlibat di dalam ketidaktentuan dan dengan Pakatan Harapan inilah yang anda dapat.

(Naib Presiden PKR), Rafizi Ramli berkata kalau Pakatan menang dalam pilihan raya umum akan datang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menjadi Perdana Menteri jika kesemua anggota Pakatan menerima beliau.

Jika Yang di-Pertuan Agong mengampunkan beliau dan jika Anwar dibebaskan daripada penjara dan jika ada pilihan raya kecil dan jika Anwar menang pilihan raya kecil itu dan seterusnya.

Terlalu banyak kalau yang terlibat di sini dan tiada yang dapat dijawab pada masa ini, " kata beliau di laman blognya http://sskeruak.blogspot.my/.

Salleh menjelaskan Rafizi seperti meminta pengundi untuk memberikan kuasa dahulu kepada Pakatan kemudian Pakatan akan menyelesaikan 'kalau' yang banyak itu dan cuba menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri jika ia boleh berlaku.

Selasa lepas, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mengumumkan masih belum menyertai pakatan pembangkang dan hanya menandatangani perjanjian kerjasama dengan Pakatan Harapan.

Antara kandungan perjanjian itu ialah kedua-dua parti bersetuju untuk meletakkan satu calon bagi mewakili Pakatan Harapan-PPBM di semua peringkat dalam pilihan raya umum.

Salleh yang juga Bendahari UMNO, menekankan banyak lagi soalan yang perlu dijawab seperti siapa yang bakal menjadi timbalan perdana menteri, adakah akan ada lebih daripada satu timbalan perdana menteri dan siapa akan dilantik ke dalam kabinet dan sebagainya.

"Pakatan tidak mampu untuk menubuhkan satu kabinet bayangan walaupun sudah lapan tahun kewujudannya dan bagaimana ia akan menubuhkan kabinet kalau mereka menang pilihan raya?", katanya.

Hakikatnya pembangkang telah melahirkan lima gabungan sejak 1990, dan nampaknya sekarang ia masih belum lagi mengubah fikiran terhadap PPBM, menunjukkan selepas lebih dari 26 tahun pembangkang masih lagi tidak stabil kedudukan mereka, katanya.

-- BERNAMA

MRT BERMULA HARI INI PERCUMA SELAMA SEBULAN

KUALA LUMPUR, 15 Dis (Bernama) -- Kira-kira RM2 bilion dapat dijimatkan daripada kos sasaran awal projek Transit Aliran Massa (MRT), kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana menteri berkata projek berkenaan dapat dilaksanakan dengan kos kira-kira RM21 bilion berbanding kos sasaran RM23 bilion pada peringkat awalnya.

"Namun pada hari ini, di mana semua kontrak-kontrak telah dianugerahkan dan kerja-kerja sudahpun hampir siap bagi keseluruhan laluan, kos pembinaan sebenar bagi projek ini adalah lebih kurang RM21 bilion.

"Projek MRT ini ialah lebih rendah daripada bajet dan mengikut masa ditetapkan," katanya ketika berucap merasmikan fasa pertama MRT Sungai Buloh-Kajang (SBK) di stesen Kwasa Damansara dekat sini, hari ini.

Pada majlis pelancaran yang bersejarah itu, perdana menteri turut mengumumkan perkhidmatan MRT dan bas perantara percuma selama sebulan mulai esok hingga 16 Jan 2017 sebagai hadiah kepada rakyat bersempena sambutan Tahun Baharu.
"Ini bagi memberi peluang kepada rakyat untuk mencuba kemudahan pengangkutan awam yang baharu, moden dan efisien ini," katanya.

Menyifatkan projek MRT itu begitu dekat dengan hati beliau, Najib berkata ia mempunyai segala ciri yang menjadi teras kepada pentadbiran beliau iaitu "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan".

Katanya, sejak mengambil alih tampuk kepimpinan negara pada 2009, beliau mendengar keluh kesah rakyat dalam menangani permasalahan kesesakan lalu lintas khususnya di Lembah Klang.

"Saya tidak mahu slogan ini menjadi retorik politik tanpa ada pengisian... sebab itu, kerajaan ingin menjadikan pengangkutan awam sebagai prioriti tertinggi," katanya.

Najib berkata projek MRT itu juga memberi manfaat secara langsung dan tidak langsung daripada kerja pembinaan, penjanaan peluang pekerjaan, peningkatan nilai hartanah, produktiviti dan penjimatan masa rakyat.

Katanya, projek berkenaan juga berjaya menganugerahkan 50 peratus daripada jumlah nilai kontrak kepada syarikat Bumiputera, melebihi sasaran 43 peratus yang ditetapkan di peringkat awal.

Hadir sama pada pelancaran di stesen MRT Kwasa Damansara itu ialah Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani, Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Tan Sri Syed Hamid Albar dan Ketua Setiausaha Negara yang juga Pengerusi MRT Corp Tan Sri Dr Ali Hamsa.

"Walaupun sebilangan pakej-pakej kerja telah diperuntukkan untuk bidaan bagi syarikat-syarikat Bumiputera, projek ini turut menyaksikan syarikat-syarikat Bumiputera yang telah membida dan berjaya dalam tender bagi pakej-pakej kerja kategori terbuka," kata Najib.

Malah perdana menteri berkata usahawan Bumiputera turut diberikan sebanyak 50 peratus ruang niaga di stesen-stesen MRT dan jauh melebihi sasaran awal sebanyak 30 peratus.

"Ini perkongsian yang adil dan saksama antara usahawan Bumiputera dan bukan Bumiputera supaya mereka mendapat peluang perniagaan yang melibatkan penyertaan semua rakyat Malaysia," katanya.

Dalam pada itu, Najib yakin Rapid Rail Sdn Bhd, anak syarikat Prasarana Malaysia Berhad sebagai pengendali perkhidmatan MRT sudah cukup bersedia memainkan peranan mereka berdasarkan pengalaman luas dalam mengendalikan perkhidmatan LRT, Monorel dan bas-bas di Lembah Klang dan lokasi lain di negara ini.

Mengakhiri ucapannya, Najib mempelawa para hadirin untuk menaiki MRT bersama-sama beliau dari stesen Kwasa Damansara ke Stesen Sungai Buloh bagi merasai sendiri pengalaman menaiki mod pengangkutan awam terbaharu itu.

Laluan fasa pertama MRT yang melibatkan 12 stesen antara Sungai Buloh dan Semantan dengan jarak sejauh 21 kilometer itu akan mula beroperasi pada 6 pagi esok.

Ia meliputi stesen Sungai Buloh; Kampung Selamat; Kwasa Damansara; Kwasa Sentral; Kota Damansara; Surian; Mutiara Damansara; Bandar Utama; Taman Tun Dr Ismail; Phileo Damansara; Pusat Bandar Damansara and Semantan.

Fasa kedua sejauh 30 kilometer membabitkan 19 stesen dari Semantan ke Kajang dijangka beroperasi sepenuhnya bermula 31 Julai 2017.-- BERNAMA