Jumaat, Jun 14, 2019

SIAPA PEMILIK HP 01161196918?BALIK PULAU: Sebuah laporan polis dibuat terhadap individu yang tidak dikenali yang mencipta kumpulan WhatsApp yang digunakan untuk menyebarkan klip video seks yang didakwa memaparkan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali.

Klip video berdurasi 1 minit 29 saat itu tersebar semalam selepas tiga klip video lain tersebar pagi Selasa lalu. Kesemua video memaparkan latar bilik dan individu sama.

Ketua Cabang PKR Taman Sri Indah (Balik Pulau) John Ooh Sin Hwa berkata, klip video terbaru yang tersebar pada pukul 6.45 petang semalam itu sama dengan klip video sebelum ini yang ditularkan melalui kumpulan WhatsApp.

Ooh menerima klip video itu dalam kumpulan WhatsApp yang dicipta oleh pengguna dengan nombor telefon +6011 6119 6918.

"Saya buat laporan polis untuk meminta polis menyiasat pemilik nombor berkenaan," kata Ooh selepas membuat laporan polis di Balik Pulau, Pulau Pinang.

Ooh berkata dia membuat laporan polis itu kerana berpendapat dalang yang menyebarkan klip video itu cuba mengaitkan Azmin dalam skandal seks.

Pada 11 Jun, wartawan dan ahli PKR dimasukkan ke dalam dua kumpulan WhatsApp, masing-masing diberi nama 'Jemputan Hari Raya xxxx'. Tiga klip video yang pertama disebarkan melalui kumpulan WhatsApp itu.
Pada 12 Jun, modus operandi sama digunakan untuk menyebarkan sebuah lagi klip video dalam kumpulan WhatsApp bernama 'Azmin Ali Part 2/4'.

Ketua Pemuda PKR Santubong Haziq Abdullah Abdul Aziz mendakwa dia merupakan salah seorang individu di atas katil dalam klip video berkenaan.

Timbalan Menteri Industri Utama Shamsul Iskandar Mohd Akin hari ini mengumumkan bahawa Haziq digantung tugas sebagai setiausaha sulit kanannya.

Sementara Azmin menafikan sebarang penglibatan dalam skandal itu.