Khamis, Ogos 26, 2010

SATU RENUNGAN

CUKUPLAH TAIB MAHMUD


Pilihanraya umum negeri Sarawak makin hampir. Sekarang ini ada pendapat yang mengatakan Tan Sri Taib Mahmud perlu terus memimpin BN Sarawak pada pilihanraya umum negeri akan datang.

Pada hemat saya, cukuplah beliau menjadi ketua Menteri. Sudah lima dekad beliau mengetuai BN Sarawak. Berilah orang lain menerajui Sarawak. Beliau patut mengambil ikhtibar dari kekalahan BN pada pilihanraya kecil Sibu baru-baru ini. Selama ini BN tidak pernah kalah di Sibu. Kenapa kali ini kalah? ini adalah kerana orang Cina berkempen cukuplah mengundi si rambut putih (gelaran kepada Taib mahmud).

Sabah dan sarawak adalah fixed deposit BN Malaysia. Jika BN sarawak tidak berubah, maka tidak mustahil Sarawak akan jatuh kepada Pakatan Rakyat. Oleh itu BN Sarawak perlu membuat perubahan. Belajarlah dari sejarah. Dr. Lim Chong Eu menjadi ketua Menteri Pulau Pinang selama 21 tahun akhirnya beliau tewas pada tahun 1990. Begitu juga Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad terlalu lama (25 tahun) di Terengganu, akhirnya beliau kecundang pada tahun 1999.

Oleh itu Taib Mahmud perlu belajar dari sejarah. Berilah orang lain menerajui Sarawak pada pilihanraya umum akan datang. Beliau bolehlah berehat dari politik atau menjadi Yang Dipertua negeri Sarawak yang baru.