Isnin, November 09, 2015

RAMALAN KADIR BIAR BERASAS

Dalam posting blog terbaharu bekas Ketua Pengarang NST, Kadir Jasin, beliau meramalkan Najib Razak akan menangguhkan PRU pada tahun 2008 kerana takut hilang kuasa.

Nampak sangat beliau terlalu obses untuk menjatuhkan PM sehingga tergamak membuat ramalan yang tidak masuk akal. PRU diadakan setiap lima tahun. Pernah berlaku genap lima tahun PM tidak membubarkan parlimen tetapi mengikut perlembagaan PM ada masa enam bulan lagi untuk membubarkan parlimen.

Jadi soal menangguhkan PRU melebihi perlembagaan memanglah sesuatu yang tidak logik. Kalau ya pun mahu Najib berundur, janganlah meramalkan benda yang di luar perlembagaan seolah-olah memfitnah Najib akan membuat sesuatu yang di luar dugaaan.

Najib tidak takut menghadapi PRU akan datang kerana bila tiba masanya beliau akan menyerahkan mandatnya kepada rakyat. Terpulang kepada rakyat sama ada mahu mengekalkan beliau sebagai BN atau memilih kerajaan Pakatan Harapan yang diketuai oleh Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Seperti mana kata aktivis Umno, Zaharin Mohd Yasin, BN akan menang PRU akan datang kerana rakyat tidak nampak calon PM yang boleh menggantikan Najib. Pada PRU tahun 2013, adalah kemuncak kepada rakyat sama ada mereka mahu Najib atau Anwar Ibrahim sebagai PM. Tetapi rakyat memilih Najib walaupun BN gagal memenangi majoriti dua pertiga.

Pada PRU akan datang, rakyat diberi pilihan sama ada mahu Najib atau Dr Wan Azizah sebagai PM. Adakah rakyat mahu PM boneka, Dr Wan Azizah yang diremote control oleh Lim Kit Siang? Justru itu rakyat tidak ada pilihan lain mengekalkan kerajaan BN walaupun ia menang dengan simple majoriti.

Oleh itu meramalkan Najib mahu menangguhkan PRU akan datang merupakan satu fitnah yang tidak berdasarkan perlembagaan dan penuh dengan niat jahat.