Jumaat, Julai 01, 2016

WSJ PUTARBELIT LIM GUANG ENG DITANGKAP KERANA MENGKRITIK PM

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) -- Berikut ialah kenyataan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak mengenai artikel Wall Street Journal (WSJ), "Critic of Malaysia's Najib Arrested on Corruption Charges" yang disiarkan hari ini:

"Hari ini, The Wall Street Journal (WSJ) berkata: Pengkritik Najib telah ditangkap atas Pertuduhan Rasuah.

"WSJ sebenarnya melaporkan mengenai penangkapan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng kerana rasuah tetapi cara ia menyampaikan tajuk berita memberi tanggapan bahawa Guan Eng ditangkap kerana mengkritik dan bukan kerana rasuah.

Perenggan pertama laporan itu ialah: Seorang ahli politik pembangkang Malaysia yang mengkritik pengendalian dana pelaburan negara 1Malaysia oleh Perdana Menteri telah didakwa terhadap pertuduhan rasuah atas peranannya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.

Jadi, sekali lagi, ia mempengaruhi atau menggambarkan dalam fikiran pembaca bahawa penangkapan Guan Eng ialah kerana kritikan beliau terhadap pengendalian Perdana Menteri berhubung 1MDB.

WSJ kemudian berkata: Pada Mei, kerajaan Pulau Pinang membekukan pembelian tanah seluas 234 ekar di negeri itu oleh 1Malaysia Development Bhd sehingga, Encik Lim berkata ketika itu, dana menguruskan hal-ehwalnya dengan "akauntabiliti dan ketelusan."

Cara WSJ menyampaikan laporan itu adalah seolah-olah keseluruhan isu itu ialah mengenai 1MDB dan Najib dan bukan kerana rasuah. Dan ini adalah agensi berita yang disebutkan oleh pembangkang sebagai untuk dipercayai, sangat profesional, tidak mempunyai agenda tersembunyi, tidak menyasarkan Najib, dan sebagainya.

Seorang yang mempunyai kecerdikan yang terhad pun dapat melihat bahawa WSJ ialah bertentangan semua itu dan bahawa ia terlibat dalam kempen menentang Perdana Menteri dan kemungkinan terhadap Malaysia.

"Tetapi ada ramai yang masih percaya bahawa WSJ hanya cuba untuk mendedahkan kebenaran dan tiada membabitkan unsur berniat jahat."

-- BERNAMA

KISAH AHMAD SAID LAGI

Pada 29 Jun lalu saya telah menulis "10 dalil kenapa MKT perlu pecat Ahmad Said" dalam blog ini. Ia telah menerima hit sebanyak 436 hits. Ini bermakna apa sahaja yang saya tulis tentang bekas MB Terengganu itu menerima respons dari para pembaca.

Lanjutan dari rencana tersebut, saya menerima whatsapp dari seorang hamba Allah yang suruh saya menyambung lagi rencana tersebut. Tulisan ini berdasarkan kandungan whatsapp tersebut.

Katanya, sebagai pemimpin Ahmad Said memberi projek kepada kroninya. Tengok siapa yang menguasai projek projek Majlis Perbandaran Kemaman (MPK) kalau bukan orang kuat beliau seperti Ngah Dr, Wan Hisham, Dato Maarof, Haji Rajik, Haji Hassan Ali yang dapat projek kebersihan berpuluh tahun. Sudah sampai masanya MPK menawarkan projek kepada mereka yang layak dan bukan kepada kroni kepada mana mana YB.

Demi nak bantu kroni beliau seperti Agu, Lizi, maka Ahmad Said selaku MB sanggup mencadangkan kepada kerajaan pusat untuk isytihar Tasik Kenyir sebagai pulau bebas cukai. Ketika UPEN mengemukakan kertas ini dalam mesyuarat di MOF, wakil MOF tidak setuju Tasik Kenyir dijadikan pulau bebas cukai. Malah wakil MOF berkata jika Terengganu berdegil untuk teruskan cadangan itu, maka MOF tidak akan keluarkan sebarang peruntukan.

Sebaliknya sudah beratus juta dibelanjakan oleh kerajaan negeri untuk menaikkan taraf Tasik Kenyir dengan duit sendiri sedangkan kemasukan pelancong ke Tasir Kenyir tidak berbaloi. Pelancong tak datang pun tidak apa, asalkan kroni kenyang dengan projek.

Malah sepanjang menjadi MB, Ahmad Said menguntungkan orang Cina dengan projek rumah kedai di Cabang Tiga, Kuala Terengganu serta projek Datuk Roslan Awang Chik di Jalan Kamaruddin menguntungkan orang Cina juga.

Beliau menambah Ahmad Said selaku ketua bahagian tidak peduli lagi dengan bahagian. Sejak Haji Abdul Sidek (Haji Dol) meletakkan jawatan sebagai bendahari bahagian, sampai sekarang Ahmad Said tidak lantik penggantinya.

Mesyuarat ahli jawatankuasa bahagian tidak berfungsi sejak  September 2015 lagi dan tiada pembentangan kewangan bahagian.
Bangunan Umno lama yang diruntuhkan tanpa ada status. Bangunan lama dirasmikan oleh Tun Razak ayah PM sekarang ketika beliau menjadi ketua penaja Umno Bahagian Kemaman setelah Umno digantung akibat perebutan kuasa di antara Wan Yahya dengan Datuk Sulung.

Malah bahagian tidak menyelesaikan duit biro keselamatan yang dipersetujui untuk dibayar di mana duit ini untuk petugas keselamatan pada PRU 2013. Sudah tiga tahun isu ini belum selesai.


Oleh kerana Ahmad Said tidak berminat lagi untuk memimpin bahagian maka sudah sampai masanya bagi MKT untuk menggantung Umno bahagian kemaman dan ia hendaklah diketuai naib presiden Umno sama ada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi atau Datuk Seri Hishamuddin Husein sebagai ketua penaja. Pemimpin bahagian tidak relevan kerana majoriti ahli jawatankuasa Umno bahagian adalah orang Ahmad Said yang boleh mensabotaj bahagian jika mereka dikekalkan.

RATING TERTINGGI BAGI BULAN JUN 2016

Sepanjang bulan Jun 2016, dua rencana mengenai bekas MB Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said menjadi tumpuan pembaca blog ini. Rencana bertarikh 25 Jun iaitu "Bila lagi MKT nak pecat Ahmad Said?" telah mendapat hit tertinggi bagi bulan Jun sebanyak 1,586.

Rencana kedua iaitu pada 29 Jun iaitu "10 dalil MKT kena pecat Ahmad Said" mendapat 436 hit dan posting Anak Terengganu dilantik sebagai Panglima Angkatan Tentera pada 22 Jun menerima 308 hit. Ini bermakna majoriti pembaca blog ini adalah orang Terengganu berdasarkan tiga posting ini mengenai tokoh dari Terengganu.


Rating tertinggi bagi bulan Jun 2016 ialah:-

1. Bila lagi MKT nak pecat Ahmad Said? - 25 Jun
2.10 dalil MKT kena pecat Ahmad Said - 29 Jun
3. Anak Terengganu dilantik sebagai Panglima Angkatan Tentera - 22 Jun
4.Dollah Kok Lanas dalam kenangan - 13 Jun
5.Ramalan blog ini mengenai Noh Omar menjadi kenyataan - 28 Jun
6.BN menang besar di Sungai Besar? - 17 Jun
7.MB Perak kata Nizar penipu bersiri - 8 Jun
8.Majlis buka pose memang menakjubkan - 28 Jun
9. Umno Sabah selepas 25 tahun: Satu ulasan - 24 Jun
10. Nombor 9191 dan 6969 akan jadi rebutan hari ini - 19 Jun